Terug naar zoekresultaten

2.15.45 Inventaris van het archief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden, (1921) 1964-1979

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.15.45
Inventaris van het archief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden, (1921) 1964-1979

Auteur

CAS 141

Versie

30-06-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2001 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden
SZW / Dir.-Gen. Algemene Beleidsaangelegenheden

Periodisering

archiefvorming: 1964-1979
oudste stuk - jongste stuk: 1921-1979

Archiefbloknummer

S29514

Omvang

; 1839 inventarisnummer(s) 57,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in hetEen klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidszaken is voor een groot deel samengesteld uit de archieven van de verschillende (hoofd)bedrijfschappen en (hoofd)productschappen van de diverse arbeids- en bedrijfssectoren. Ook de resultaten van wetenschappelijk onderzoek op de diverse terreinen van het Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidszaken zijn in dit archief te vinden. Daarnaast zijn er onder ander archiefbescheiden met betrekking tot inkomensverhoudingen, arbeidsbemiddeling, sociaal-economisch beleid en internationale samenwerking.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Institutionele ontwikkeling
De directie Algemene Beleidsaangelegenheden (ABA) werd op 1 september 1964 ( Beschikking van de minister van Sociale Zaken en Volksgezond-heid van 11 septem-ber 1964, afdeling Personeel nr. 1828 G/Va. ) ingesteld en kwam te ressorteren onder het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid. De directie ABA nam de taken over van de per die datum opgeheven stafafdeling Algemene Sociaal Economische Politiek (ASEP). Ook werden taken overgenomen van de afdeling Research van het directoraat-generaal voor de Arbeidsvoorziening, de sociaal-wetenschappelijke afdeling van de hoofdafdeling Complementaire Sociale Voorzieningen alsmede de economische werkzaamheden van de hoofdafdeling Arbeidsverhoudingen en Bezitsvorming, beide ressorterend onder het directoraat-generaal voor Sociale Voorzieningen en Arbeidsverhoudingen en de afdeling Algemene en Financiële Zaken van het directoraat-generaal voor de Volksgezondheid. In 1965 bestond de directie uit de volgen-de hoofdafdelingen:
  1. Algemene Sociale Aangelegenheden (ASA)
  2. Algemene Economische Aangelegenheden (AEA)
  3. Structurele en Sociaal-Economische en Volksgezondheidsaangelegenheden (SSV)
  4. alsmede uit het Loonbureau.
In 1966 werd hieraan een afdeling Parlementaire Zaken toegevoegd. Per 1 april 1967 vond een voorlopige uitbreiding van ABA plaats met een hoofdafdeling Arbeidsverhoudingen (AV) ( Besluit van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 22 maart 1967, afdeling Personeel, bureau Algemene Zaken, nr. 600/G. ) , tot die datum de sector Ar-beidsverhoudingen van de onder het directoraat-generaal Sociale Voorzieningen en Arbeidsverhoudingen ressorterende directie Arbeidsverhoudingen en Bezitsvorming. In 1967 komt een einde aan het bestaan van de hoofdafdeling SSV. Met ingang van 1 maart 1968 kreeg de taakuitbreiding van 1 april 1967 een definitief karakter; de hoofdafdeling AV wordt de directie AV. Tevens wordt dan de directie Bedrijfsorganisatie, Onder-nemingsraden en Bezitsvorming van het directoraat-generaal Sociale Voorzieningen overgebracht naar ABA ( Brief van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 12 maart 1968, afdeling Personeel, bureau Rechtspositie, nr. 186439.). ) Per 1 september 1968 wordt de directie ABA veranderd in het directoraat-generaal ABA ( Besluit van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid d.d. 21 november 1968, afdeling Personeel, bureau Algemene Zaken, nr. G. 192365. ) ; onder dit directoraat-generaal ressorteren op dat moment de volgende directies:
  1. Algemene Sociale Aangelegenheden (ASA)
  2. Algemene Economische Aangelegenheden (AEA)
  3. Arbeidsverhoudingen (AV)
  4. Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming (BOB)
  5. alsmede de afdeling Parlementaire Zaken.
  6. het Loonbureau en de Loontechnische Dienst
De afdeling Parlementaire Zaken werd vanaf 1 januari 1971 overgebracht naar Bureau SG. In 1971 ( KB van 6 juli 1971, nr. 451. ) wordt het ministerie gesplitst; de taken op het gebied van de volksgezondheid gaan over naar het nieuw ingestelde Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Bij dit KB wordt de naam van het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid gewijzigd in het Minis-terie van Sociale Zaken. Na 1968 deden zich geen organisatie-wijzigingen binnen ABA voor. Wel werden op 1 oktober 1975 twee plaatsvervangende directeuren-generaal ABA benoemd, waarvan één verantwoordelijk was voor de 'sector' Arbeidsverhoudingen, Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming, Loonbureau en Loon-technische Dienst en de andere belast werd met de aangelegenheden betreffende de 'sector' Algemene Sociale Aangelegenheden en Algemene Economische Aangelegenheden.
Taak
De directie ABA fungeerde als een algemene studie- en adviesinstantie ten behoeve van het departementale beleid in het algemeen, zowel voor korte als lange-termijn-vraagstukken. De directie diende de leiding van het departement van advies over de genoemde aspecten van het beleid en droeg de verantwoordelijkheid voor de algemeen wetenschappelijke informatie op genoemde terreinen voor het gehele departement. De instelling van de directie ABA had tot gevolg dat voor onderzoek, studie, beleidsvoorbereiding en advisering op economische en sociaal-wetenschappelijk gebied als zodanig, geen afzonderlijke aangewezen afdelingen of personen op de beleidsdirecties zouden bestaan ( Circulaire betreffende organisatie ABA d.d. 16 februari 1965, ongenummerd. ) .
De directie adviseerde inzake het beleid op algemeen sociaal gebied alsmede inzake de algemeen-economische aspecten van het beleid. Tot 1971 fungeerde de directie ABA, later het DG ABA ook als studie- en adviesinstantie inzake de sociaal-economische aspecten van de volksgezondheid. Na 1971 werd deze taak overgedragen aan het toen ingestelde Ministe-rie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Tevens werd het beleid op bovenge-noemde terreinen voorbereid en gepland.
Verder behandelde het DG ABA zaken betreffende de arbeidsmarkt- en de loonpolitiek en was zij belast met de uitvoering van een aantal wetten op dit gebied, zoals de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomsten, Wet op de Loonvorming, de Wet op de Ondernemings-raden en de Wet op de Economische Delicten, voor zover deze betrekking heeft op overtredingen van de Wet op de Loonvorming en het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945. Een taak die hiermee samenhing betrof de aangelegenheden met betrekking tot de Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie en de Sociaal-Economische Raad (SER). Ook vertegenwoordigde het DG ABA de minister bij de bedrijfslichamen en de SER. De onder het DG ABA ressorterende Loontechnische Dienst verleende medewerking aan de uitvoering van een groot aantal wetten, zoals de Wet op de Loonvorming, de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag, de Wet op het ter Beschikking stellen van arbeidskrachten en de Wet Plaatsing Minder-valide Arbeidskrachten en oefende toezicht uit op de naleving van voorschriften inzake rechtens geldende lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Het Loonbureau verzamelde en verwerkte gegevens inzake lonen en arbeidsvoorwaarden en bereidde de uitvoering van het loonbeleid voor.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is afkomstig van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) te 's-Gravenhage. De archiefbescheiden zijn geordend volgens het door het DG ABA gebruikte SZW-registratuurplan, waarvan de code is gebaseerd op de Universele Decimale Classificatie. De hoofdindeling hiervan is als volgt: Organisme (.07), Personeel (.08) en Taak (-1).
Naast de bescheiden van het hoofdarchief van het DG ABA zijn er archiefbescheiden van de afdeling Arbeidsverhoudingen (AV), die per 1 april 1967 als hoofdafdeling werd ondergebracht bij de toenmalige directie ABA en van de directie Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming (BOB), die per 1 maart 1968 eveneens bij de directie ABA werd ondergebracht.
Na de bewerking is het archief teruggezonden naar de beheerder.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De archiefvormer van inventarisnummers 859-887 is het Directoraat-Generaal voor Handel en Nijverheid van het Ministerie van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie, deze stukken zijn bij de totstandkoming van het DG-ABA in het archief van de DG-ABA opgenomen
Selectie en vernietiging
Het archief is aangeleverd in drie gedeelten:
  1. het ABA-archief t/m 1979
  2. het archief van de afdeling Arbeidsverhoudingen (AV), gedeelte 1941-1970
  3. het archief van de directie Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming (BOB), gedeelte 1945-1980.
De selectie van het archief vond plaats aan de hand van de officiële vernietigingslijst van het directoraat-generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), in werking getreden met ingang van 1 juli 1980. Toestemming voor vernietiging werd verleend op 24 november 1992 door het hoofd Algemene Secreta-rie van het Ministerie van SWZ. De begincesuur voor het ABA-gedeelte is vastgesteld op 1 september 1964, het tijdstip waarop de directie ABA werd ingesteld. Stukken gedateerd voor 1 september 1964, die een samenhangend geheel vormen binnen een dossier met stukken van na die datum, zijn niet afgezonderd. De eindcesuur, 31 december 1979, is vastgesteld in verband met de vorming van tienjarenblokken. Voor het AV-gedeelte is de begincesuur gesteld op 1 april 1967, toen deze afdeling als hoofdafdeling werd ondergebracht bij ABA. Het BOB-gedeelte heeft als begincesuur 1 maart 1968, toen ook BOB bij ABA werd onder-gebracht.
Voor zowel het AV- als het BOB-gedeelte geldt dat bescheiden die voor de begincesuur waren afgehan-deld onbewerkt teruggezonden zijn naar de beheerder als zijnde taakvoorgan-ger. De dossiers, waarvan de afdoening na de begincesuur ligt, zijn opgenomen in het betreffende ABA-gedeelte. Archiefbescheiden, betreffende commissies waarvan het secretariaat werd gevoerd door personeel van het DG ABA, zijn achter in de inventaris als apart blok opgenomen onder de betreffende codes. Het voor vernietiging aangewezen gedeelte is, na toestemming van de beheerder, afgevoerd naar Lignac & Levison B.V. te Apeldoorn om aldaar daadwerkelijk te worden vernietigd. Tijdens de bewerking van het archief in 2000 is er niets uit het archief vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
In 1998 werd door het Ministerie van Sociale en Werkgelegenheid het archiefblok DG ABA 1980-1989 ter bewerking bij de CAS aangeboden.
Aanpassen inventaris 2000-2001
In 2000 werd het archiefblok DG-ABA, 1964-1979 opnieuw voor bewerking aan de CAS aangeboden. In verband met de overbrenging van dit archiefblok naar het Algemeen Rijksarchief was het nodig geworden om de bestaande inventaris op enkele punten aan te passen. Als toegang op het archief is er een kaartsysteem bestaande uit inventariskaartjes, dat in 1979 werd vervangen door inventarisbladen. Bovendien is er een serie fotokopieën van doosopschriften. Deze toegangen komen te vervallen als gevolg van de vervaardiging van deze inventaris. Uit het archiefblok DG ABA 1980-1989 werden een aantal dossiers gelicht die thuishoren in het blok 1964-1979. De betreffende dossiers zijn derhalve ingevoegd in deze inventaris. Het betreft de inventarisnummers 1862 tot en met 1906. Tevens werden de dossiers van de bedrijfschappen en productschappen, afkomstig uit het archief van directie Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming ingevoegd. Het betreft de inventarisnummers 1907 tot en met 2277.
Als uitgangspunt voor deze bewerking heeft de inventaris van het archiefblok DG-ABA, 1980-1989 (CAS inventarisnummer 334) model gestaan. Voor zover mogelijk is dezelfde rubrieksindeling gebruikt. Hierdoor sluiten de archiefblokken beter op elkaar aan. Hiermee zijn de eerdere bewerkingen vervallen. Het archief is na bewerking opnieuw genummerd en omgepakt. De omvang van het archief voor de bewerking bedroeg 103,5 meter, waarvan voor bewaring 53,75 m is aangewezen. De totale omvang van het archief na de bewerking bedraagt 65 meter.
Ordening van het archief
De omvang van het archief voor de bewerking bedroeg 103,5 meter, waarvan voor bewaring 53,75 m is aangewezen. De totale omvang van het archief na de bewerking bedraagt 65 meter.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden, nummer toegang 2.15.45, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, SZW / Dir.-Gen. Algemene Beleidsaangelegenheden, 2.15.45, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst van gebruikte afkortingen
ABA
Algemene Beleidsaangelegenheden
ABU
Algemene Bond Uitzendbureaus
ABP
Algemene Beleidsplanning
AEA
Algemene Economische Aangelegenheden
AMP
Arbeidsmarktpolitiek
ANS
Arbeidsbureau Nieuwe Stijl
AOW
Algemene Ouderdomswet
ARBVO
Arbeidsvoorziening
AROB
Administratieve Rechtspraak Overheidsbeschikkingen
ASA
Algemene Sociale Aangelegenheden
AV
Arbeidsverhoudingen
AW
Aanvullende Werkgelegenheid
AWW
Algemene Weduwen- en Wezenwet
BBA
Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen
BG
Bijzondere Groepen
BIT
Bureau International du Travail
BNL
Benelux
BOB
Bedrijfsorganisatie, Ondernemingsraden en Bezitsvorming
BTW
Belasting Toegevoegde Waarde
BVA
Bijzondere Vraagstukken en Arbeidsverhoudingen
CAO
Collectieve Arbeidsovereenkomst
CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek
CDA
Christen Democratisch Appel
CEC
Centrale Economische Commissie
CPB
Centraal Planbureau
DG
Directoraat-Generaal/Directeur-Generaal
ECE
Economic Commission for Europe
EEG
Europese Economische Gemeenschap
EG
Europese Gemeenschap
EGKS
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal
ESP
Extra Stimuleringsprogramma
IAO
Internationale Arbeidsorganisatie
IEA
International Economic Association
ILO
International Labour Office
ISVE
Interdepartementale Stuurgroep Volwassen Educatie
IW
Interdepartementale Werkgroep Werkgelegenheidsnota
LB
Loonbureau
LTD
Loontechnische Dienst
MAS
Manpower and Social Affairs
MEA
Makro-Economische Aangelegenheden
MEV
Makro-Economische Verkenningen
MSS
Macro Sociale Staf
NEI
Nederlands Economisch Instituut
NIPO
Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie
NVV
Nederlands Verbond van Vakverenigingen
OESO
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
PBO
Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie
RVE
Raad van Europa
SBP
Strategische Beleidsplanning
SCP
Sociaal Cultureel Planbureau
SER
Sociaal Economische Raad
SoZa
Sociale Zaken
SZW
Sociale Zaken en Werkgelegenheid
VN
Verenigde Naties
VRO
Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
WIP
Werkgroep Integrale Planning
WP
Working Party
WRR
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Archiefbestanddelen