Terug naar zoekresultaten

2.16.97 Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Renovatie Oranjesluizen te Amsterdam, 1993-2005

Het archief bevat stukken betreffende het project renovatie Oranjesluizen rondom de projectstart, de voor- en ontwerpfase, de contractuitwerking en -beheersing en stukken betreffende de financiële verantwoording van het project.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.97
Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Renovatie Oranjesluizen te Amsterdam, 1993-2005

Auteur

Digital Display / Bruil Archief Advisering

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bouwdienst Rijkswaterstaat: Renovatie Oranjesluizen te Amsterdam
Bouwdienst Rijkswaterstaat Oranjesluizen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1993-2005

Archiefbloknummer

W5

Omvang

; 85 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bouwdienst Rijkswaterstaat / Renovatie Oranjesluizen te Amsterdam, , 1993-2005

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende het project renovatie Oranjesluizen rondom de projectstart, de voor- en ontwerpfase, de contractuitwerking en -beheersing en stukken betreffende de financiële verantwoording van het project.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het grootste deel van het sluizencomplex de Oranjesluizen te Amsterdam dateert uit 1872. De bouw daarvan maakte deel uit van het Noordzeekanaal, dat in de periode van 1865 tot 1883 werd gegraven. In de jaren zeventig van de vorige eeuw bleek de capaciteit onvoldoende en zelfs een hinderpaal voor de verdere groei van de Amsterdamse haven. Vanwege het drukke verkeer werd het noodzakelijke onderhoud tot een minimum beperkt. Toen er echter in 1995 een nieuwe sluis werd geopend, betekende dit een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit. Hierop volgend kon een grondige renovatie van het complex worden uitgewerkt. De hele fundering van de Oranjesluizen is vernieuwd, door het aanbrengen van 360 holle stalen palen van elk twintig meter lang. Ook de sluisdeuren werden voorzien van een modern hydraulisch mechaniek dat in tegenstelling tot het oude systeem geheel in de sluiswand is verzonken. De nieuwe deuren zijn bovendien dubbelkerend gemaakt. Dit leverde een besparing op in het onderhoud en extra ruimte in de kolken. De gemetselde muren van de sluiskolken werden afgebroken tot op de waterspiegel en vervangen door holle kokerelementen. Over de gehele lengte hebben de vernieuwde kolken een hoogte van 2.50 meter boven NAP gekregen.
  • Daniël, R.A. en Peters, D.J. 'Sluisdeuren op maat: traditioneel of innovatief: tweede sluis, Lith en renovatie Oranjesluizen, Amsterdam Schellingwoude', Bouwen met staal , nr. 151, 1999, pag. 30-37.
  • Daniël, R.A. en Willems, M.H.M., 'Conservering: aandacht blijft geboden: tweede sluis, Lith en renovatie Oranjesluizen, Amsterdam-Schellingwoude', Bouwen met staal , nr. 151, 1999, pag. 40-43.
  • Heurck, J. van, 'Nieuwe sluisdeuren glijden straks op dun laagje water: Oranjesluizen Amsterdam krijgen grote technische opknapbeurt'. Land en water , Jaargang 30, nummer juli/augustus 1990, pag. 75-79.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, afdeling Voorlichting, 100 jaar Oranjesluizen , 1972.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, De toekomst van de Oranjesluizen: projectnota , 1984.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Een tweede jeugd voor de Oranjesluizen: de renovatie van het Amsterdamse Oranjesluizencomplex (1997-2000) , 1997.
  • Raad van de Waterstaat, De toekomst van de Oranjesluizen: advies , 1986.
  • Tol, R.A.G. van, 'Gedragen door water: hydrostatische lagers Nieuwe Oranjesluis', Land en water , Jaargang 32, nr. 5, 1992, pag. 58-59, 61, 63.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief dat voor bewerking in aanmerking kwam is gevormd door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en is ontstaan in de periode 1993-2005. Het archief was grotendeels ondergebracht in gebouw Westraven te Utrecht. Het ging in totaal om ongeveer 17,5 meter te bewerken archief.
Het archief is na selectie en beschrijving in 2005 aan het Nationaal Archief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De inhoud van het archief bestaat uit projectplannen, programma's van eisen, (ontwerp)nota's, (ontwerp)tekeningen, notities, rapportages, briefwisselingen, beslisdocumenten, opdrachten, contractformulieren, overeenkomsten, processen-verbaal, gunningsdocumenten, protocollen, bouwverslagen en documentatie.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking op het kantoor van Bruil Archief Advisering zijn de archiefstukken, die volgens de "Selectielijst neerslag handelingen op het beleidsterrein Waterstaat over de periode (1911) 1945-2001" voor vernietiging in aanmerking komen, verwijderd uit het archief.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestond bij het begin van de bewerking uit drie gedeelten.
  1. Het projectbeheersings- en technisch dossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op documentniveau.
  2. Het uitvoeringsdossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op doosniveau.
  3. Het contractendossier.
Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend naar de opeenvolgende fasen in het project. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.
Bij de aanvang van de bewerking besloeg het archief 17,5 meter, waarvan na selectie 1,5 meter archief voor bewaring werd aangemerkt.
Ordening van het archief
Het totale archiefbestand is geordend volgens het proces van projectmatig werken.
Het archief is zoveel mogelijk opgebouwd volgens de hieronder aangeduide fasering:
  1. oriëntatiefase (prospectdossier);
  2. definitiefase (programma van eisen) (tijdens het hele traject bijgesteld);
  3. voorontwerpfase;
  4. ontwerpfase;
  5. voorbereidingsfase (bestek en inkoopstrategie);
  6. uitvoeringsfase;
  7. nazorgfase.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bouwdienst Rijkswaterstaat: Renovatie Oranjesluizen te Amsterdam, nummer toegang 2.16.97, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bouwdienst Rijkswaterstaat Oranjesluizen, 2.16.97, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • Dienstkring Noordzeekanaal, Rijkswaterstaat Directie Noord Holland. Dit archief bevindt zich bij de Dienstkring IJmuiden.

Archiefbestanddelen