Terug naar zoekresultaten

2.16.96 Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Afgedamde Maas, 1993-2005

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.96
Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Afgedamde Maas, 1993-2005

Auteur

Digital Display / Bruil Archief Advisering

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bouwdienst Rijkswaterstaat: Afgedamde Maas
Bouwdienst Rijkswaterstaat Afgedamde Maas

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1993-2005

Archiefbloknummer

W4

Omvang

; 120 inventarisnummer(s) 2,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bouwdienst Rijkswaterstaat / Project Afgedamde Maas, , 1993-2005

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Project Afgedamde Maas (1993-2005) bevat onder meer stukken inzake de besluitvorming, richtlijnen, overeenkomsten, plannen van aanpak en ontwerpen met betrekking tot de verbetering van dijken, sluizen en bruggen in het zuidelijk deel van de Afgedamde Maas, toetsingsadviezen en projectnota's, voortgangsrapportages, contractmutaties, en bestekken met onderzoeksresultaten en voorontwerpberekeningen voor de waterkering van de Afgedamde Maas, Wilhelminasluis en het Heusdens Kanaal.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De dijken langs het zuidelijk deel van de Afgedamde Maas en het Heusdensch Kanaal voldeden niet aan de veiligheidsnormen zoals die voor dijkringgebieden in de Wet op de Waterkering waren vastgelegd. Dit gold ook voor de afsluitdijk in de Afgedamde Maas bij Giessen en de daarin gesitueerde Wilhelminasluis. Naar aanleiding van de veiligheidsproblematiek van de dijken is eind jaren tachtig een globaal plan voor verbetering van de dijken opgesteld. In dit plan werd zowel een alternatief met algehele dijkverbetering als een alternatief met een keersluis in het Heusdensch Kanaal en partiële dijkverbetering onderzocht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het keersluisalternatief niet alleen in aanzienlijke mate de bestaande dijken en hun omgeving zou sparen, maar ook minder kosten met zich mee zou brengen en minder uitvoeringstijd zou vergen.
De Bouwdienst van Rijkswaterstaat kreeg in 1994 van Rijkswaterstaat, directie Zuid-Holland, Het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch en het Polderdistrict Groot Maas en Waal de opdracht om een projectnota/Milieu Effect Rapportage (MER) en een verbeteringsplan op te stellen, het projectmanagement te verzorgen, alsmede het externe overleg met belanghebbenden te organiseren en begeleiden.
De veiligheid van de rivierdijken werd in 1995 nog eens sterk onder de aandacht gebracht door de hoge waterstanden. Naar aanleiding van het hoogwater is het Deltaplan Grote Rivieren tot stand gekomen. Conform dit plan moest de verbetering van de waterkering langs het zuidelijk gebied van de Afgedamde Maas in 2000 een feit zijn. In 1998 kreeg de Bouwdienst opdracht voor het doen uitvoeren van het definitieve ontwerp en de bouw van een keersluis in combinatie met een brug in het Heusdensch kanaal en de aanpassing van de Wilhelminasluis. Het definitieve ontwerp, de detailengineering en het bouwen werden als construct & build-contract op de markt gezet. Op 2 september 1998 werd het werk gegund aan de combinatie Hegeman-Besix. Het werk liep enige vertraging op door het zoeken naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog; de officiële ingebruikname van de nieuwe waterkering (Kromme Nolkering) vond plaats op 18 oktober 2001.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief dat voor bewerking in aanmerking kwam is gevormd door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en is ontstaan in de periode 1993-2004. Het archief was grotendeels ondergebracht in gebouw Westraven te Utrecht. Het ging in totaal om ongeveer 44,5 meter te bewerken archief.
Het archief is na selectie en beschrijving in 2005 aan het Nationaal Archief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De inhoud van het archief bestaat uit projectplannen, programma's van eisen, (ontwerp)nota's, (ontwerp)tekeningen, notities, rapportages, briefwisselingen, beslisdocumenten, opdrachten, contractformulieren, overeenkomsten, processen-verbaal, gunningsdocumenten, protocollen, bouwverslagen en documentatie.
Het archief is zoveel mogelijk opgebouwd volgens de hieronder aangeduide fasering:
  1. oriëntatiefase (prospectdossier);
  2. definitiefase (programma van eisen) (tijdens het hele traject bijgesteld);
  3. voorontwerpfase;
  4. ontwerpfase;
  5. voorbereidingsfase (bestek en inkoopstrategie);
  6. uitvoeringsfase;
  7. nazorgfase.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking op het kantoor Westraven van de Bouwdienst Rijkswaterstaat zijn de archiefstukken, die volgens de "Selectielijst neerslag handelingen op het beleidsterrein Waterstaat over de periode (1911) 1945-2001" voor vernietiging in aanmerking komen, verwijderd uit het archief.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestond bij het begin van de bewerking uit vijf gedeelten.
  1. De Milieu Effect Rapportage (MER). Dit dossier was voorzien van een registratielijst op documentniveau.
  2. Het uitvoeringsdossier. Dit dossier was voorzien van accesdatabase op documentniveau.
  3. Het werkdossier uitvoering. Dit dossier bevatte met name kopieën van het uitvoeringsdossiers in een andere ordening.
  4. Het contractendossier.
  5. Het financieel werkdossier.
Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend naar de opeenvolgende fasen in het project. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.
Bij de aanvang van de bewerking besloeg het archief 44,5 meter, waarvan na selectie 2 meter archief voor bewaring werd aangemerkt.
Ordening van het archief
Het totale archiefbestand is geordend volgens het proces van projectmatig werken.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bouwdienst Rijkswaterstaat: Afgedamde Maas, nummer toegang 2.16.96, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bouwdienst Rijkswaterstaat Afgedamde Maas, 2.16.96, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
NL-HaNA, 5.028.5029, Rijkswaterstaat, Dienstkring Merwede en Maas, (1922) 1945-1994 (1998), in: Institutionele Toegang op de gegevensbestanden met betrekking tot het beleidsterrein Waterstaat (1883-) 1945-1998;
Dienstkring Merwede en Maas, Rijkswaterstaat Directie Zuid-Holland. Dit archief bevindt zich nog bij de Dienstkring te Dordrecht;
Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. Dit archief bevindt zich nog bij het Hoogheemraadschap te Aalburg;
Waterschap Rivierenland. Dit archief bevind zich nog bij het Waterschap te Tiel.
Publicaties Bolt, A.S., 'De Afgedamde Maas in een uniek rivierenlandschap', Otar , nr. 3, 2000, pag. 94-97. Bolt, A.S., 'Hoogwaterkeringen sparen landschap van de Afgedamde Maas', Civiele Techniek, nr. 2, 1999, pag. 18-21. Commissie voor de milieu-effectrapportage (CMER), Werkgroep m.e.r. Verbetering waterkering zuidelijk gebied Afgedamde Maas, Toetsingsadvies over het milieueffectrapport verbetering waterkering zuidelijk gebied Afgedamde Maas , 1998. Commissie voor de milieu-effectrapportage (CMER), Advies voor richtlijnen voor het milieu-effectrapport verbetering waterkering zuidelijk gebied Afgedamde Maas, 1995. 'Constructie & Uitvoering: Het project Afgedamde Maas - Twee hoogwaterkeringen begrenzen en beveiligen binnenkort de Afgedamde Maas aan Waal- en Maaszijde', Cement , nr. 7, 2000, pag. 52-55. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Gedeputeerde Staten van Gelderland, Richtlijnen voor het milieu-effectrapport verbetering waterkering zuidelijk gebied Afgedamde Maas, 1996. Polderdistrict Groot Maas en Waal, Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch, Rijkswaterstaat, Directie Zuid-Holland, Ontwerpplan dijkverbetering Afgedamde Maas , 1997. Spits, P.L. 'Het project Afgedamde Maas : onderdeel van het Deltaplan Grote Rivieren', Cement, nr. 7, 2000, pag. 52-55. Waterloopkundig Laboratorium (WL), Onderzoek watersnood Maas , 1994.

Archiefbestanddelen