Terug naar zoekresultaten

4.OITB Plaatsingslijst van de kaarten en tekeningen behorend tot het archief van de Inspectie der Genie, Technisch Bureau en Centraal Inundatie Bureau van het departement van Oorlog, (1869) 1880-1939

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.OITB
Plaatsingslijst van de kaarten en tekeningen behorend tot het archief van de Inspectie der Genie, Technisch Bureau en Centraal Inundatie Bureau van het departement van Oorlog, (1869) 1880-1939

Auteur

R.M. Haubourdin

Versie

14-02-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1991 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Oorlog: Inspectie der Genie; Technisch Bureau van het Ministerie van Oorlog
Isp. Genie

Periodisering

archiefvorming: 1880-1939
oudste stuk - jongste stuk: 1869-1939

Archiefbloknummer

OITB

Omvang

18 inventarisnummer(s);

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Het archief bevat kaarten en tekeningen, gedrukt en in manuscript.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Centraal Inundatie- en Technisch Bureau

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat tekeningen en kaarten van forten en stellingen onder andere rondom Den Helder, IJmuiden, Amsterdam en Willemstad; van de forten Biltstraat en Blauwkapel bij de stad Utrecht en van de kustversterkingen bij Hoek van Holland en de Westerschelde. Daarnaast zijn er ontwerptekeningen van verdedigingswerken en –middelen.
De tekeningen zijn vermoedelijk afkomstig uit het Archief van Oorlog/Archief der Genie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de tweede helft van de 19e eeuw werd de defensie geconcentreerd op West-Nederland met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling Amsterdam, en naar aanleiding hiervan werd tevens de Dienst der Genie gereoganiseerd. De funktie van Inspecteur der Fortificatiën werd in 1875-1878 opgeheven en sindsdien uitgeoefend door de Inspecteur der Genie, die het feitelijke bevel kreeg over het korps Ingenieurs. In 1878 werd de Inspecteur der Genie tevens benoemd tot hoofd van de 6e Afdeling of Afdeling der Genie verbonden aan het departement van Oorlog te Den Haag. Deze Afdeling der Genie werd onderverdeeld in drie bureaus: 1e Personeel en Kazernering, o.a. voor bouw van kazernes; 2e Vestingwerken, o.a. voor bouw en sloop van vestingen, inundatiewerken, aankoop gronden èn het beheer van het Archief der Genie; 3e Comptabiliteit.
In 1880 werd de Genie tot 5e Afdeling van het departement van Oorlog gereorganiseerd en onderverdeeld in bureaus. De Inspecteur der Genie behield echter de leiding over de afdeling en kreeg tevens bevel over de genie-commandementen, en het korps mineurs en sappeurs, in feite over het ingenieurskorps. Tot 1914 bleef deze indeling ongewijzigd.
Behalve de algemene verantwoording voor het wapen der Genie, was de Inspecteur der Genie tevens belast met taken zoals het toezicht over de verschillende afdelingen, vestingen, genie-commandementen, stellingen.
Over het technisch bureau en het centraal inundatiebureau is weinig meer bekend dan dat deze bureaus in 1929 ressorteerden onder de Inspecteur der Genie volgens het verslag van de Legercommissie ingesteld in 1910. Deze bureaus zijn waarschijnlijk belast geweest met de technische voorbereiding en uitvoering van de defensie- en inundatiewerken. Voor de nieuwbouw van de stelling van Kornwerderzand en Den Oever bij de Afsluitdijk was een apart projectbureau verantwoordelijk. De tekeningen zijn zeer waarschijnlijk gelicht uit het Archief der Genie, dat werd beheerd door het 2e bureaux van de 6e Afdeling en ressorteerde onder de Inspecteur der Genie in de 19e eeuw. In 1895 werd de Verhouding met het Archief der genie nader geregeld, waarbij de Inspecteur der Genie de bevoegheid kreeg: "tot het raadplegen van de plans, tekeningen en memorien voorhanden in het Archief der Genie bij het departement van Oorlog, voor zover die bescheiden bij genoemd departement tijdelijk kunnen worden gemist." ( E. Burger, Institutionele geschiedenis van het wapen der Genie 1841-1914 (Den Haag 1991) 20-30. )
In feite kon de Inspecteur der Genie uit eigen voorraad over tekeningen voor zijn inspectie-taak beschikken. Deze tekeningen zijn na inspectie niet altijd teruggebracht naar het Archief der Genie, maar kennelijk bewaard gebleven als een bureau-archief van Inspecteur der Genie.
R.M. Haubourdin , oktober 1991.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De tekeningen zijn in 1990 ontvangen van de 2e afdeling van het ARA.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Ordening van het archief
Ordening 1991-2024
Aanwijzingen bij het gebruik

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Oorlog: Inspectie der Genie; Technisch Bureau van het Ministerie van Oorlog, nummer toegang 4.OITB, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Isp. Genie, 4.OITB, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar