Terug naar zoekresultaten

2.16.86.01 Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Bijzondere Aangelegenheden, 1958-1979 (1985)

Het archief van de Afdeling Bijzondere Aangelegenheden 1958-1979 bevat stukken over de organisatie en de formatie van de afdeling en stukken over bewakings- en beveiligingsmaatregelen waar de afdeling zich mee bezighield; onder meer brandpreventie en brandbestrijding.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.86.01
Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Bijzondere Aangelegenheden, 1958-1979 (1985)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1995 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Bijzondere Aangelegenheden
VW / Bijzondere Aangelegenheden

Periodisering

archiefvorming: 1958-1979
oudste stuk - jongste stuk: 1958-1985

Archiefbloknummer

W28507

Omvang

; 4 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Verkeer en Waterstaat / Afdeling Bijzondere Aangelegenheden

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Afdeling Bijzondere Aangelegenheden 1958-1979 bevat stukken over de organisatie en de formatie van de afdeling en stukken over bewakings- en beveiligingsmaatregelen waar de afdeling zich mee bezighield; onder meer brandpreventie en brandbestrijding.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het bureau Bijzondere Aangelegenheden werd in 1958 ingesteld. Deze afdeling ressorteerde rechtstreeks onder de secretaris-generaal. De taken waren:
  • verantwoordelijkheid voor de totstandkoming en instandhouding van bedrijfs(zelf)beschermingsorganisaties;
  • verantwoordelijkheid voor de veiligheidsaspecten in de ruimste zin van het woord binnen het departement en de daaronder ressorterende diensten en instellingen;
  • verstrekking van adviezen met betrekking tot beveiliging, bewaking en brandpreventie bij alle gevallen van nieuwbouw, verbouw en verplaatsingen binnen de diensten;
  • controle op de aanwezige brandbestrijdingsapparatuur in de bij het departement in gebruik zijnde kantoorpanden;
  • opleiding van personeel met betrekking tot eerdergenoemde taken;
  • vertegenwoordiging van de minister in het Nationaal Brandpreventie Instituut.
Op 1 januari 1977 veranderde de naam van het bureau in de afdeling Bijzondere Aangelegenheden. Op 1 oktober 1979 werd de afdeling opgeheven. De taken werden overgedragen aan de directie Algemene Zaken en Kabinet, met uitzondering van de taak van de beveiligingsambtenaar.
Organogram van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1979:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Voordat het archief in 1993 aan de CAS ter bewerking werd aangeboden, berustte het bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Het archief was geordend met behulp van de archiefcode van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het was toegankelijk gemaakt door middel van een dossierinventaris (kaartsysteem).
Er was reeds uit het archief vernietigd.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De omvang van het archief bedroeg vóór de bewerking 1,5 meter. De selectie vond plaats aan de hand van de door de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk op 7 april 1977, nr. 189214 en door de minister van Verkeer en Waterstaat op 14 april 1977, nr. 21696 vastgestelde Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van het departement van Verkeer en Waterstaat en van de daaronder ressorterende organen, met uitzondering van het staatsbedrijf der PTT. Na de selectie van het archief resteerde er een te bewaren bestand van 0,125 meter en een te vernietigen bestand van 1,375 meter. Het vernietigingspercentage was derhalve 91,7. Het te bewaren gedeelte is na de bewerking teruggestuurd naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het bestand te vernietigen bescheiden werd na goedkeuring van het ministerie van Verkeer en Waterstaat afgevoerd naar Apeldoorn waar de vernietiging werd gerealiseerd door KNP BT Paper Recycling (voorheen Lignac en Levison B.V.).
Verantwoording van de bewerking
De begincesuur (1958) en de eindcesuur (1979) van het archief vallen samen met de instelling en opheffing van de afdeling. Aangetroffen stukken van na 1979 hadden betrekking op het vernietigen van archiefbescheiden van de afdeling.
De archiefbescheiden zijn door het ministerie van Verkeer en Waterstaat gecodeerd met de hulpgetallen .07 en .08. Er werd bij het toekennen van de code geen verschil gemaakt tussen de eigen organisatie, het eigen personeel en de taakuitvoering. In overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd besloten de archiefbescheiden niet te hercoderen. Om toch een duidelijke scheiding te creëren tussen archiefbescheiden van de eigen organisatie en de taakuitvoering is besloten de rubrieken 'Organisme en Taakuitvoering' tussen te voegen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Bijzondere Aangelegenheden, nummer toegang 2.16.86.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VW / Bijzondere Aangelegenheden, 2.16.86.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar