Terug naar zoekresultaten

3.03.18.13 Inventaris van het archief van het Vredegerecht en Rechtbank van Enkele Politie van het Kanton Schoonhoven

Het archief van het Vredegerecht van het Kanton Schoonhoven en Rechtbank van enkele Politie van het Kanton Schoonhoven (1811-1838) bestaat uit audiëntie bladen, registers van ambtsverrichtingen, ingekomen brieven, repertoires van alle akten gepasseerd aan de griffie, en generale ordonnanties aangaande de politie te Schoonhoven.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.03.18.13
Inventaris van het archief van het Vredegerecht en Rechtbank van Enkele Politie van het Kanton Schoonhoven

Auteur

G.H.C. Breesnee

Versie

29-10-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1928 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Vredegerecht en Rechtbank van Enkele Politie te Schoonhoven
Vredegerecht Schoonhoven

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1811-1813

Archiefbloknummer

329

Omvang

; 25 inventarisnummer(s) 1,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vredegerecht van het Kanton Schoonhoven Rechtbank van enkele Politie van het Kanton Schoonhoven

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Vredegerecht van het Kanton Schoonhoven en Rechtbank van enkele Politie van het Kanton Schoonhoven (1811-1838) bestaat uit audiëntie bladen, registers van ambtsverrichtingen, ingekomen brieven, repertoires van alle akten gepasseerd aan de griffie, en generale ordonnanties aangaande de politie te Schoonhoven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Kort na de inlijving van ons land bij Frankrijk werd de rechterlijke indeeling geregeld nl. bij Keizerlijk Decreet d.d. 18 October 1810.
In elk kanton werd een vredegerecht en eene rechtbank van enkele politie opgericht. Gedurende het geheele bestaan der vredegerechten, tot 1 October 1838, bleef deze rechterlijke indeeling gelden, behoudens eenige wijzigingen, vastgesteld bij Koninklijk Besluit d.d. 27 April 1824.
De competentie van den vrederechter in zaken van contentieuze rechtspraak werd geregeld in art. 10 e. v. van het Keizerlijk Decreet d.d. 8 November 1810; hij had de berechting over alle persoonlijke rechten en roerende zaken tot eene waarde van 50 francs zonder appèl en tot eene waarde van 100 francs met appèl; over vorderingen tot vergoeding van schaden, toegebracht aan land en veldgewassen; over grensgeschillen; over vorderingen tegen den huurder tot herstel aan huizen; over kwesties van loon, arbeidsovereenkomst, beleediging enz. Zaken van voluntaire jurisdictie waren aan den vrederechter opgedragen door art. 405 e. v. van den Code Napoléon (benoeming van voogden), art. 476 van dien Code (emancipatie), door art. 907 e. v. van den Code de Procedure Civile (verzegeling van boedels) enz.
Van de vonnissen, door den vrederechter in civiele zaken gewezen, kwam men in appèl bij de rechtbanken van eersten aanleg.
De crimineele rechtspraak stond in verband met de verdeeling der strafbare feiten in contraventions de police, délits en crimes volgens den Code Pénal.
Art. 138 van den Code d'Instruction Criminelle bepaalde, dat de eerstgenoemde politie-overtredingen berecht moesten worden door den vrederechter als hoofd der rechtbank van enkele politie en door de maires, aldus, dat de vrederechter bevoegd was in de gemeente, waar het vredegerecht gevestigd was, terwijl zijn bevoegdheid in de andere gemeenten van zijn kanton beperkt werd door die van de maires, die o.a. optraden als de eisch beneden de 15 francs bleef en in geval van heeterdaad. Van de vonnissen dezer rechtbanken van enkele politie bestond appèl op de correctioneele kamers der rechtbanken van eersten aanleg.
Volgens het Décret Impérial d.d. 21 October 1811 behoorden tot dit kanton de gemeenten: Schoonhoven, Jaarsveld, Lopik, Oudewater en Polsbroek. Dit kanton ressorteerde onder het arrondissement Utrecht. Bij Kon. Besluit d.d. 27 April 1824 (Staatsblad no. 30) werd bepaald, dat van het arrondissement Utrecht zouden worden afgescheiden de gemeenten Schoonhoven, Oudewater, Vlist, Bonrepas en Ratelesvliet, die het kanton Schoonhoven zouden uitmaken, dat aan het arrondissement Gorinchem werd toegevoegd. De overige, tot het kanton Schoonhoven behoorende, en in de provincie Utrecht gelegen gemeenten, nl. Jaarsveld, Willige Langerak, Lopik, Zevenhoven, Cabauw en Zevender, Honcoop en Dijkveld, Noord- en Zuid-Polsbroek, zouden verenigd worden met het kanton IJsselstein, arrondissement Utrecht.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Vredegerecht en Rechtbank van Enkele Politie te Schoonhoven, nummer toegang 3.03.18.13, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vredegerecht Schoonhoven, 3.03.18.13, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar