Terug naar zoekresultaten

1.10.88 Inventaris van het archief van de familie Van Zijll, 1430-1666

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.88
Inventaris van het archief van de familie Van Zijll, 1430-1666

Auteur

E. Hoogendijk

Versie

08-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1930 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Van Zijll
Zijll, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1430-1666

Archiefbloknummer

1226

Omvang

; 173 inventarisnummer(s) 1,03 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

De stukken zijn grotendeels geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Van Zijll
Van Rysenborch
Luntius
Van Rodenburgh
Van Everdingen
Blom
Willem Claesz. van Zijll
Pelgrum Willemsz. van Zijll
Willem Pelgrumsz. van Zijll
Cornelis van Zijll
Heyltgen Joostendr. van Brederode
Joost van Zijll
Johannes van Zijll
Frans van Zijll
Abraham van Zijll

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken van ambtelijke en persoonlijke aard afkomstig uit het bezit van Philips van Zijll (1583-1637), ontvanger van de gemene middelen te Hulst 1655-1666: het betreft voornamelijk stukken van. Joost van Zijll, secretaris, ontvanger der verpondingen en griffier van het Leenhof van Vianen. In het archief zijn onder meer charters te vinden uit de periode 1430-1572 en transportbrieven betreffende land en goederen onder het Leenhof van Vianen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De aanteekening in den inventaris van den Raad van State voegt bij den naam van den ontvanger Van Zijll geen voornaam toe. Personen van dezen naam, die als ontvanger der gemeene middelen te Hulst gefungeerd hebben. zijn geweest: Frans van Zijll 1647-1655 en diens zoon Philips van Zijll 1655-1666. Betreffende Frans van Zijll komen ook bescheiden in het archief van den Raad van State voor. De inventaris vermeldt onder: Kas 4 loquet 16 no. 12 "Eenige stukken rakende het insolvente comptoir van Van Zijll in leven ontfanger van de gemeene middelen te Hulst. Verdragen met desselfs weduwe ingevolge resolutie Raad van State 25 November 1662 ..............."
Van de hieronder beschreven verzameling mogen wij echter aannemen, dat zij afkomstig is van Philips van Zijll. In de eerste plaats wijst daarop de aanwezigheid van een stuk, dat gedateerd is 1666; en voorts blijkt uit bescheiden in het archief van den Raad van State, dat de papieren van Philips van Zijll in den zomer van 1666 in beslag zijn genomen en opgezonden naar Den Haag. Bij resolutie van 10 Juli 1666 heeft de Raad van State den commies der financiën Jasper van der Haer opgedragen de papieren, meubelen enz., aanwezig in het comptoir en woonhuis van Van Zijll, te inventariseeren. De inventaris, opgemaakt ten overstaan van burgemeester en schepenen van Hulst op 19 Juli 1666, is in het archief van den Raad van State aanwezig. ( Inv. no 2114. ) Bij resolutie van 30 Juli 1666 heeft die Raad den ontvanger Philips van Zijll ontslagen en gelast, dat de stukken, door Van der Haer overgezonden, gesteld zouden worden in handen van den thesaurier-generaal.
Stamboom
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij het archief van den Raad van State bevond zich eene verzameling stukken, die op het Rijksarchief tijdelijk beschreven was geweest bij de zoogenaamde "Verspreide collecties" (Kamer 43, nos. 56-58), doch op aanwijzing van jhr. mr. Van Riemsdijk bij het archief van genoemd college was geplaatst. Een gedeelte der stukken was door hem voorloopig beschreven op eene lijst, waarop hij aangeteekend had: "Vermoedelijk uit het archief van den Raad van State en afkomstig van Philips van Zijll, ontvanger van de gemeene middelen te Hulst, op wiens goederen in 1666 wegens zijne insolventie beslag werd gelegd."
De aanwijzing van den heer Van Riemsdijk vindt bevestiging in eene opgave, die voorkomt in den 18den-eeuwschen Inventaris van het archief van den Raad van State; in dezen inventaris staat bij de afdeeling: "Charters, documenten en papieren in de kassen in het Groote vertrek naast de Raadkamer 3e kas loquet 1", de volgende aanteekening: "N.B. In deese kasse op de bovenste. plank leggen verscheiden oude transport- en leenbrieven van diversche jaaren van boomgaarden en landerijen, geleegen onder Asperen, Vianen, Workum etc. beneevens eenige papieren., waarvan de meeste seer defect en. door bederf genoegsaam onleesbaar zijn, alles relatif tot den boedel van zeekere Van Zijll. N.B. Uit deselve blijkt, dat er een Van Zijll geweest is ontfanger over Hulst en Hulsterambacht en een J. van Zijll, secretaris te Vianen."
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De inventarisatie der verzameling Van Zijll, waarvan de beschrijving thans volgt, leverde moeilijkheden. op, doordat met die bescheiden vermengd waren papieren, waarvan met zekerheid bleek, dat zij niet tot het archief van den Raad van State behoorden, maar op het Rijksarchief tusschen de verzameling-Van Zijll waren geraakt. Bij deze papieren van andere herkomst waren onder meer enkele stukken, behoorende tot de Nassausche domeinarchieven (Grafelijkheid Buren). Ook is wellicht een enkel stuk, behoorende tot het eigenlijk archief van den Raad van State, bij de Van Zijll-papieren gekomen. Gepoogd is, zoo goed mogelijk de in 1666 in beslag genomen collectie te zuiveren, waartoe meestal met den inhoud der hier beschreven bescheiden te rade moest worden gegaan.
Eerder gepubliceerd in: Inventarissen Rijksarchieven (IRA) III (1930) 3-30

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Van Zijll, nummer toegang 1.10.88, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Zijll, van, 1.10.88, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
NL-HaNA, Raad van State, 1.01.19.

Archiefbestanddelen