Terug naar zoekresultaten

2.27.28 Inventaris van het archief van de Adviescommissie Warenwet (ACWW), 1934-1996

Het archief bevat o.a. stukken betreffende de organisatie van de Commissie. Daarnaast stukken rondom de advisering - binnen de regels van de Warenwet - betreffende o.a. diverse voedselproducten, verpakkingen, productveiligheid, genotsmiddelen, speelgoed en textiel.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.27.28
Inventaris van het archief van de Adviescommissie Warenwet (ACWW), 1934-1996

Auteur

C. de Quaasteniet

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Adviescommissie Warenwet (ACWW)
ACWW

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1934-1996

Archiefbloknummer

X20

Omvang

; 758 inventarisnummer(s) 14,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Adviescommissie Warenwet (ACWW), , 1934-1996

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat o.a. stukken betreffende de organisatie van de Commissie. Daarnaast stukken rondom de advisering - binnen de regels van de Warenwet - betreffende o.a. diverse voedselproducten, verpakkingen, productveiligheid, genotsmiddelen, speelgoed en textiel.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De adviescommissie heette formeel eerst Commissie bedoeld in artikel 17 van de Warenwet.
Zij werd op voordracht van de Ministers van Arbeid en van Landbouw, Nijverheid en Handel ingesteld bij Koninklijk Besluit no. 45 van 13 maart 1920, zoals opgenomen in de Staatscourant no. 2055 van 18 maart 1920.
Volgens artikel 3 diende de commissie de Minister op verzoek van raad over ontwerpen van algemene maatregelen van bestuur, die moesten worden genomen op grond van één van de artikelen 14, 15, 16 en 23 van de Warenwet.
In 1939 waren er enige toevoegingen in het instellingsbesluit bij de besluiten van 3 februari 1939 en 5 juni 1939. Deze toevoegingen betroffen de toegangsrechten tot de vergaderingen, de zittingsduur van de leden, en bepalingen met betrekking tot het omgaan met ontwerpen-Algemene Maatregelen van Bestuur.
Op 4 mei 1956 is de commissie door de toenmalige minister J.G. Suurhoff geïnstalleerd en heette vanaf die dag Adviescommissie Warenwet.
De manier van werken bleef na deze herstart ongewijzigd. Naast plenaire vergaderingen waren er vergaderingen in subcommissieverband. Deze subcommissies behandelden bepaalde onderwerpen afzonderlijk en werden soms bijgestaan door uit het midden gekozen werkgroepen. Volgens artikel 6 kon de commissie externe deskundigen uitnodigen zodat in de vergadering ook hun mening kon worden gehoord. Ter ondersteuning van de organisatie van de commissie was er een secretariaat en het Dagelijkse Bestuur.
Als gevolg van mutaties in het adviesstelsel is de Adviescommissie Warenwet op 6 september 1988 opnieuw geïnstalleerd. Er werden toen nieuwe afdelingen gevormd met de benamingen Food en Non-Food. Maar er waren ook zaken die in subcommissieverband in behandeling bleven en dus over de Adviescommissie Warenwet nieuwe stijl heenliepen. Voorbeelden daarvan zijn de subcommissies voor Toxiciteit en voor Cosmetica.
Eind 1995 werden er plannen bekend gemaakt betreffende de toekomst van de adviescommissie. Door een vorig kabinet was er een wetsvoorstel opgesteld, de zogenaamde Woestijnwet, dat als doel had bijna alle bestaande adviesorganen per 1 januari 1997 op te heffen. In dit wetsvoorstel werd uitvoering gegeven aan het door de Tweede Kamer opgestelde Rapport "Raad op Maat", waarin werd voorgesteld de meeste adviesorganen op te heffen. Op 3 december 1996 was de laatste vergadering van de Afdelingen Food en Non-Food en daar mee viel het doek voor de Adviescommissie Warenwet.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De secretaris van de ACWW heeft in eerste instantie het archief steeds bij zich gehouden. Overdrachten van het archief heeft in meerdere etappes plaatsgevonden. In 2006 was de laatste overdracht aan het semi-statisch archief (SSA) van het ministerie van VWS.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de selectie van te bewaren en te vernietigen archiefbescheiden is gehandeld volgens het Basisselectiedocument (BSD) nummer 117 voor het beleidsterrein 'Voeding en productveiligheid'.
Er is 4,375 meters vernietigd. Het archief van de Adviescommissie Warenwet heeft 759 nummers gekregen in een totale omvang van 16,375 meters.
Verantwoording van de bewerking
Deze archiefinventaris van de Adviescommissie Warenwet (ACWW) loopt van 1934 tot 1996. Eigenlijk zou de looptijd van dit archief vanaf 1945 of nog misschien later moeten zijn. Reden van deze opmerking is de vermelding in de derde alinea op pagina 5 van de 75-jarige jubileumuitgave 'Gezien het advies', namelijk dat het archief van de commissie door wateroverstroming verloren is gegaan. Van de periode 1920 tot 1945 zijn daarom bijna geen stukken meer over. Enkele stukken van vóór WOII zijn bewaard gebleven en opgenomen in deze archiefinventaris. De agenda's en notulen van de vergaderingen van de Commissie, bedoeld in artikel 17 van de Warenwet beginnen in 1945. Die van het Dagelijkse Bestuur beginnen ruim een week na de installatie in mei 1956. De registers van inkomende en uitgaande stukken beginnen in 1950. De looptijd van het archief is dus wat lastig om te bepalen. Daarom is voor bovenstaande looptijd gekozen aangezien het hier de volledige verzameling van aanwezige commissiestukken betreft.
In deze archiefinventaris zijn de dossiers of mappen, overeenkomstig zoals ze door de secretaris verzameld en gevormd zijn, één op één overgenomen.
In het archief zijn feitelijk drie soorten mappen te onderscheiden:
  • Ingekomen en uitgegane stukken betreffende onderwerpen;
  • agenda's, notulen en vergaderstukken van vergaderingen, plenair of subcommissie;
  • stukken betreffende het adviseren (verzoek om advies + advies).
In al deze drie onderdelen kan verwevenheid voorkomen bij bepaalde onderwerpen en in bepaalde zaken. De archiefonderzoeker dient daarom bij het lezen van de omschrijvingen rekening te houden dat stukken betreffende dezelfde zaken in verschillende mappen kunnen voorkomen.
Het blijft daarom zaak om stukken betreffende een bepaald onderwerp bij alle drie de genoemde soorten mappen te zoeken om zo een volledig beeld te verkrijgen van hoe de adviezen voor de Minister tot stand zijn gekomen. Stukken in een map van ingekomen en uitgegane stukken kunnen ook voorkomen als vergaderstuk bij een vergadering. Zulke stukken zijn dan ten behoeve van de vergadering gekopieerd en hebben een stempel gekregen met informatie betreffende de plaats van behandeling in de vergadering.
Na de installatie van de Adviescommissie Warenwet nieuwe stijl in 1988 zijn een aantal van de subgroepen opgegaan in afdelingen Food en Non-Food. Doordat een aantal bestaande subgroepen na de nieuwe installatie gewoon doorliepen, was het in volgorde plaatsen van de onderwerpen in de archiefinventaris een lastig karwei. Deze archiefinventaris heeft dan ook niet de pretentie van een perfect geordende volgorde van zijn onderwerpen. De inhoudsopgave mag daarom een goed overzicht geven.
In 2008 heeft de bewerking plaatsgevonden met als doel overbrenging van het archief naar het Nationaal Archief te Den Haag, zodat het door een ieder kan worden geraadpleegd.
Bij aanvang van de bewerking waren er 166 archiefdozen in een omvang van 20,750 meters.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Adviescommissie Warenwet (ACWW), nummer toegang 2.27.28, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, ACWW, 2.27.28, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst van (hoofd-)inspecteurs
Naam Functie Periode
Aldershoff, dr. H. tijdelijk inspecteur 1917-1919
inspecteur besmettelijke ziekten N-Holland/Utrecht 1919-1924
Ali Cohen, dr. Ch.H. inspecteur Friesland/Groningen 1893-1902
hoofdinspecteur Noord-Holland/Utrecht 1902-1909
Ali Cohen, dr. L. inspecteur 1865-1889
Carsten, dr. B. adjunct-inspecteur 1866-1890
Dozy, dr. J.P. adjunct-inspecteur 1877-1879
inspecteur 1879-1902
Egeling, dr. L.J. inspecteur 1865-1890
Eijkel, arts, R.N.M. inspecteur Gelderland/Noord-Brabant/Limburg 1913-1918
hoofdinspecteur kinderhygiëne en TBC 1918-1939
Fokker, dr. A.A. inspecteur 1865-1878
Hagen, dr. J.C.I. van der inspecteur Gelderland/Noord-Brabant/Limburg 1902-1915
hoofdinspecteur Gelderland/Noord-Brabant/Limburg 1915-1918
Hamburger, dr. D.J. inspecteur Noord-Holland/Utrecht 1902-1919
Houter, dr. Th.G. den inspecteur Zuid-Holland/Zeeland 1904-1912
hoofdinspecteur Zuid-Holland/Zeeland 1912-1916
Hulshoff Pol, dr. D.J. inspecteur besmettelijke ziekten Z-Holland/Zeeland 1918-1932
Idzerda, dr. W.H. inspecteur 1865-1868
Ingenhousz, dr. A.F.J. inspecteur 1865-1886
Kiehl, dr. W.F.P. inspecteur 1865-1876
Loeff, dr. A. van der inspecteur 1883-1902
Lubach, dr. D. adjunct-inspecteur 1866-1868
Menno Huizinga, J. inspecteur 1890-1901
Meursinge Hzn, dr. A. adjunct-inspecteur 1866-1890
Meijer van Overbeek, dr. G. adjunct-inspecteur 1866-1876
inspecteur 1876-1877
Oosterbaan, arts, G. inspecteur besmettelijke ziekten Z-Holland/Zeeland 1902-1920
Penn, dr. J. inspecteur 1865-1884
Post, dr. A.E. adjunct-inspecteur 1879-1893, 1895-1902
Pijnappel. dr. M.W. inspecteur Drenthe/Overijssel 1897-1902
hoofdinspecteur Gron./Fr./Dr./Ov. 1902-1919
Ruijsch, dr. W.P. adjunct-inspecteur Noord-Brabant/Limburg 1879-1885
inspecteur Zuid-Holland/Zeeland 1901-1902
hoofdinspecteur Zuid-Holland/Zeeland 1902-1912
Saltet, dr. R.H. adjunct-inspecteur 1886-1891
Stephan, dr. B.H. inspecteur Gron./Fr./Dr./Ov. 1916-1918
Teixeira de Mattos, dr. I adjunct-inspecteur 1868-1883
inspecteur 1883-1885
Tienhoven, dr. G.P. van adjunct-inspecteur 1876-1879
Verspijck, H.L. adjunct-inspecteur 1869-1895
Willems, dr. J.J. adjunct-inspecteur 1866-1869
Wintgens, dr. E. adjunct-inspecteur 1884-1903
Woltering, dr. P.M.J.M.E. hoofdinspecteur Gelderland/Noord-Brabant/Limburg 1902-1915
NaamFunctiePeriode

Archiefbestanddelen