Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

ACWW

2.27.28
C. de Quaasteniet
Nationaal Archief, Den Haag
2008
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.27.28
Auteur: C. de Quaasteniet
Nationaal Archief, Den Haag
2008

CC0

Periode:

1934-1996

Omvang:

14.60 meter; 758 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief bevat o.a. stukken betreffende de organisatie van de Commissie. Daarnaast stukken rondom de advisering - binnen de regels van de Warenwet - betreffende o.a. diverse voedselproducten, verpakkingen, productveiligheid, genotsmiddelen, speelgoed en textiel.

Archiefvormers:

  • Adviescommissie Warenwet (ACWW), 1934-1996

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging

Verantwoording van de bewerking

Deze archiefinventaris van de Adviescommissie Warenwet (ACWW) loopt van 1934 tot 1996. Eigenlijk zou de looptijd van dit archief vanaf 1945 of nog misschien later moeten zijn. Reden van deze opmerking is de vermelding in de derde alinea op pagina 5 van de 75-jarige jubileumuitgave 'Gezien het advies', namelijk dat het archief van de commissie door wateroverstroming verloren is gegaan. Van de periode 1920 tot 1945 zijn daarom bijna geen stukken meer over. Enkele stukken van vóór WOII zijn bewaard gebleven en opgenomen in deze archiefinventaris. De agenda's en notulen van de vergaderingen van de Commissie, bedoeld in artikel 17 van de Warenwet beginnen in 1945. Die van het Dagelijkse Bestuur beginnen ruim een week na de installatie in mei 1956. De registers van inkomende en uitgaande stukken beginnen in 1950. De looptijd van het archief is dus wat lastig om te bepalen. Daarom is voor bovenstaande looptijd gekozen aangezien het hier de volledige verzameling van aanwezige commissiestukken betreft.

In deze archiefinventaris zijn de dossiers of mappen, overeenkomstig zoals ze door de secretaris verzameld en gevormd zijn, één op één overgenomen.

In het archief zijn feitelijk drie soorten mappen te onderscheiden:

  • Ingekomen en uitgegane stukken betreffende onderwerpen;
  • agenda's, notulen en vergaderstukken van vergaderingen, plenair of subcommissie;
  • stukken betreffende het adviseren (verzoek om advies + advies).

In al deze drie onderdelen kan verwevenheid voorkomen bij bepaalde onderwerpen en in bepaalde zaken. De archiefonderzoeker dient daarom bij het lezen van de omschrijvingen rekening te houden dat stukken betreffende dezelfde zaken in verschillende mappen kunnen voorkomen.

Het blijft daarom zaak om stukken betreffende een bepaald onderwerp bij alle drie de genoemde soorten mappen te zoeken om zo een volledig beeld te verkrijgen van hoe de adviezen voor de Minister tot stand zijn gekomen. Stukken in een map van ingekomen en uitgegane stukken kunnen ook voorkomen als vergaderstuk bij een vergadering. Zulke stukken zijn dan ten behoeve van de vergadering gekopieerd en hebben een stempel gekregen met informatie betreffende de plaats van behandeling in de vergadering.

Na de installatie van de Adviescommissie Warenwet nieuwe stijl in 1988 zijn een aantal van de subgroepen opgegaan in afdelingen Food en Non-Food. Doordat een aantal bestaande subgroepen na de nieuwe installatie gewoon doorliepen, was het in volgorde plaatsen van de onderwerpen in de archiefinventaris een lastig karwei. Deze archiefinventaris heeft dan ook niet de pretentie van een perfect geordende volgorde van zijn onderwerpen. De inhoudsopgave mag daarom een goed overzicht geven.

In 2008 heeft de bewerking plaatsgevonden met als doel overbrenging van het archief naar het Nationaal Archief te Den Haag, zodat het door een ieder kan worden geraadpleegd.

Bij aanvang van de bewerking waren er 166 archiefdozen in een omvang van 20,750 meters.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Bijlagen

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in