Terug naar zoekresultaten

3.20.01 Inventaris van de archieven van Van Adrichem

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.01
Inventaris van de archieven van Van Adrichem

Auteur

J.L. Ruys

Versie

13-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1931 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Van Adrichem
Adrichem, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1546-1610

Archiefbloknummer

35001

Omvang

; 243 inventarisnummer(s) 4,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Adrichem

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bestaat uit een verzameling stukken waarvan de herkomst onduidelijk is. Het archief bevat voornamelijk de papieren van Adriaen Claess. en Claes Adriaenss. van Adrichem. In het begin der 16de eeuw woonde de familie waarschijnlijk reeds in Delft. Door huwelijk bleef zij met verschillende geslachten in Delfland verwant. De beteekenis van het archief is hoofdzakelijk gelegen in de handelsboeken en -rekeningen, staatboeken, correspondentie enz.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Genealogie Van Adrichem
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Onderstaande collectie berust sedert geruimen tijd in het Algemeen Rijksarchief. De stukken waren grootendeels - n.l. de particuliere stukken - bewaard in de z.g. verzameling "Verspreide Collecties", voor een ander deel bij de verzameling "Diverse Rekeningen Holland". Hoe zij hierin gekomen zijn, is onbekend; het vermoeden is, dat zij met een aantal andere Delftsche stukken in het midden der 19de eeuw, misschien bij de overbrenging van de stukken van de Secrete Kas van de Staten van Holland, welke in het gemeente-archief van Delft achtergebleven waren (vgl. P. A. Meilink, Archieven van de Staten van Holland, vóór 1572, blz. 35), mede zijn overgebracht.
De stukken zijn dan uit het gemeente-archief van Delft afkomstig. Men zou vermoeden, dat zij daarin kort na den dood van Claes Adriaenss. van Adrichem of van zijn schoonzoon Boudewijn de Man overgebracht zijn, maar een onderzoek in de in het Algemeen Rijksarchief berustende archieven (voornamelijk Statenarchief en Rechterlijk archief), als ook in het gemeente-archief van Delft, heeft ten aanzien van deze vraag geen resultaat gehad
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat voornamelijk de papieren van Adriaen Claess. en Claes Adriaenss. van Adrichem ( Uit de stukken blijkt niet, dat de eerste zich reeds Van Adrichem noemde; wel hebben de kinderen dezen naam gevoerd. De naam kan niet in verband gebracht worden met dien van het bekende adellijke geslacht in Kennemerland; het wapen van de Delftsche Van Adrichems wijkt ook van het wapen van dit geslacht af. De mogelijkheid bestaat, dat de Delftsche familie haar naam ontleend heeft aan bezittingen van de Kennemer Van Adrichems in Delfland, maar nadere aanwijzingen ontbreken hieromtrent. In het begin der 16de eeuw woonde de familie waarschijnlijk reeds in Delft. Door huwelijk bleef zij met verschillende geslachten in Delfland verwant (zie Bijlage). ) , verder eenige stukken van Frans Dirck Govertss. Meerman, welke bij Claes Adriaenss. terecht zijn gekomen, alsmede eenige stukken van Boudewijn de Man en andere familieleden. De beteekenis van het archief is hoofdzakelijk gelegen in de handelsboeken en -rekeningen, staatboeken, correspondentie enz. Een gedeelte hiervan is uitgegeven door dr. H. E. van Gelder in de Economisch-Historische Jaarboeken 1916, 1917 en 1919 en in Bijdragen van het Historisch Genootschap 1911. Van dr. H. E. van Gelders hand is ook een artikel in Oud-Holland over Claes Adriaenss. van Adrichem.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Deze archiefinventaris is eerder gepubliceerd in: Inventarissen van rijks- en andere archieven van rijkswege uitgegeven, voor zoover zij niet afzonderlijk zijn afgedrukt , IV, 1931, 's-Gravenhage 1933, pag. 260-274.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Van Adrichem, nummer toegang 3.20.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Adrichem, van, 3.20.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor verdere bijzonderheden verwijzen wij naar het Rechterlijk archief van Delft, aanwinst 1890, n°. 26c, waarin trouwacten van Frans Dirck Govertss. en Claes Adriaenss. (respectievelijk d.d. 26 Januari 1537 en 26 December 1559) voorkomen, en naar het Notarieel archief van Delft, waar bij de stukken van notaris Jacob Borgerszn. (Inv. n°. 1508) een testament van Claes Adriaenss. d.d. 14 Juli 1580 voorkomt.

Archiefbestanddelen