Terug naar zoekresultaten

2.21.216 Inventaris van het archief van mr. A.J. Vleer [levensjaren 1911-1981], 1932-1955

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.216
Inventaris van het archief van mr. A.J. Vleer [levensjaren 1911-1981], 1932-1955

Auteur

A.M. Tempelaars

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 414 Mr. A.J. Vleer
Vleer

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1932-1955

Archiefbloknummer

C22163

Omvang

; 324 inventarisnummer(s) 14,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Het archief bevat ook stukken in het,en.
Nederlands
Maleis
Engels
Javaans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vleer, Mr. A.J.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat, naast een aanzienlijke hoeveelheid documentatie, m.b.t. de periode 1932-1936 o.m. stukken betreffende bestuur en zelfbestuur in Nederlands-Indië en een verzameling Memories van Overgave. Verder bevat het over de periode 1948-1949 o.m. nota's betreffende deelstaatvorming, stukken betreffende federale conferenties (waaronder notulen en rapporten) en de BFO - Bijeenkomst voor Federaal Overleg - en haar commissies (o.m. vergaderverslagen en nota's). Over de periode 1950-1955 bevinden zich in het archief o.m. correspondentie en rapportage m.b.t. Zuid-Sumatra en stukken betreffende economische ontwikkelingen in Indonesië. In een aanvulling op het archief bevinden zich stukken betreffende Negara Pasundan.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Auke Johannes Vleer werd op 21 december 1911 te Oude Bildtzijl in Friesland geboren als zoon van Jelle Vleer en Jacoba Zilverberg. Na het voltooien van de H.B.S. opleiding vertrok hij in 1930 naar Nederlands-Indië om in Batavia de tweejarige opleiding aan de Bestuursschool te gaan volgen. Een opleiding, die hij met succes afsloot.
In de jaren 1932-1936 fungeerde hij als hulpgezaghebber, later als gediplomeerd gezaghebber in de residentie Atjeh (standplaatsen Lho Soekon en Kota Radja) en in de residentie Riouw (standplaatsen Terempa op de Natoena- en Anambas-eilanden en in Tandjong Pinang).
Per 1 oktober 1936 werd Vleer een verlofperiode van 8 maanden in Nederland verleend. Deze periode zou echter beduidend uitgroeien, aangezien hij gemachtigd werd de opleiding Indologie met als specialisatie Indisch Recht te gaan volgen aan de Universiteit van Leiden. In 1940 behaalde Vleer zijn universitaire graad, terwijl hij in een latere levensfase (1956) hieraan tevens een graad in het Nederlands Recht zou toevoegen.
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhinderde in mei 1940 zijn inscheping naar Indië, waar anders een hernieuwde aanstelling bij het Binnenlands Bestuur zou hebben plaats gevonden. Gedurende de oorlogsjaren maakte Vleer zich verdienstelijk bij het Nederlandse Rode Kruis, waar hij uiteindelijk de funktie van secretaris van de centrale organisatie en direkteur van het centraal registratiebureau zou bekleden.
Na de oorlog behoorde Vleer bij de eerste groep in Nederland verblijvende ambtenaren Binnenlands Bestuur, die gestoken in NICA-uniform via Engeland, Panama en Australië, in Nederlands-Indië aankwam om de bestuursdienst weer op poten te zetten.
Binnen de NICA-, later de AMACAB-organisatie, vervulde hij de funktie van liaison-officer bij de Britse troepen in Medan aan de Oostkust van Sumatra. In 1946 werd hij benoemd tot Hoofd Plaatselijk Bestuur in het gevest Bangka en Billiton en was zodoende direkt betrokken bij de aldaar gehouden Pangkal Pinang Conferentie, waar -na Malino- de eerste stappen werden gezet naar de federale opbouw van Indonesië.
Kortelings daarop werd Vleer overgeplaatst naar Jakarta om als hoofdambtenaar ter beschikking van de Regeringscommissaris voor Borneo en de Grote Oost zijn assistentie te verlenen bij de codificatie van de organieke daerah- en negarawetgeving.
Na het totstandkomen van een groot aantal deelstaten werd de Federale Conferentie in Bandoeng bijeengeroepen, uit welke besprekingen een schets voor een toekomstige "republik serikat" zou moeten resulteren. Vleer fungeerde als secretaris bij deze in 1948-1949 gehouden conferenties. Tevens werd hij benoemd tot secretaris-generaal van de Bijeenkomst voor Federaal Overleg, de B.F.O., een overlegorgaan waarin de hoofdvertegenwoordigers van de deelstaten zitting hadden. In de laatstgenoemde funktie reisde Vleer in 1949 tezamen met de B.F.O.-delegatie naar Den Haag om de Ronde Tafel Conferentie bij te wonen, waar hij de algehele secretariaats- en rapportagewerkzaamheden organiseerde voor zijn delegatie.
Na de afkondiging van de Federale Grondwet in februari 1950 volgde in augustus 1950 de omzetting van de bondsstaat in een eenheidsstaat met een unitaire grondwet. Deze ingrijpende wijziging moet door diegenen, die zich gedurende jaren met de opbouw van de Verenigde Staten van Indonesië hadden opgehouden, als deceptie gevoeld zijn.
In 1950 accepteerde hij de funktie van Commissaris van het Koninkrijk der Nederlanden in Zuid-Sumatra met standplaats Palembang, aanvankelijk als waarnemend commissaris en na mei 1951 als hoogste gezagdrager van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in dit gebied.
Als nevenfunktie doceerde Vleer in de na-oorlogse periode staats- en administratief recht aan de Universiteit van Indonesia te Jakarta (1948-1949) en sociologie aan de Sjahkiakerti Universiteit van Palembang (1953-1955).
De toenemende politieke spanningen noopten Vleer in 1955 naar een andere positie uit te zien en in 1956 werd hij aangesteld als hoofdambtenaar aan het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, van waaruit hij in 1958 benoemd werd tot secretaris van de in oprichting zijnde Technische Hogeschool in Eindhoven.
Auke Vleer beëindigde zijn ambtelijke loopbaan als burgemeester van Enschede, een funktie die hij tussen 1965 en 1977 vervulde.
Hij overleed op 9 oktober 1981 in Zwolle.
Schematische overzichten van de Ronde Tafel Conferenties
Embedded Image Embedded Image Embedded Image Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij de overname van het archief door het Algemeen Rijksarchief bleek, dat Vleer een uiterst nauwkeurige administrateur is geweest. Vooral de bescheiden, die betrekking hebben op de federale conferenties en de BFO-vergaderingen zijn veelal voorzien van inliggende inhoudsopgaven en behoefden bij de inventarisatie vrijwel geen nadere bewerking dan de vervaardiging van een beschrijving.
Het archief van mr. A.J. Vleer werd in 1983 door zijn echtgenote, mevrouw A.A. Vleer-van der Meulen te Dalfsen, aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat vrij veel gestencild materiaal, dat eveneens aangetroffen kan worden in de archieven van de Algemene Secretarie en het Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen. Het kenmerkende van deze verzameling is echter naast de compleetheid wel de ordening naar "BFO-standpunt" zoals bijv. toegepast bij de RTC-stukken.
Verantwoording van de bewerking
Het schema van deze inventaris is ingedeeld naar de funkties, die Vleer in Indonesië bekleed heeft. Een aantal rapporten betreffende de zelfbestuursregelingen, die bij zijn vooroorlogse bestuurstaken zijn ingedeeld zullen vermoedelijk eveneens gebruikt zijn bij zijn werkzaamheden ten behoeve van de deelstaatvorming.
Een bundel halfmaandelijkse verslagen van het Hoofd Plaatselijk Bestuur te Sabang (Noord-Sumatra) over 1947-1948 was blijkens de agendastempels afgedwaald van het archief van de Algemene Secretarie en werd aldaar teruggevoegd onder het voorlopige nummer: 1e Zending, XXIII-1-1.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 414 Mr. A.J. Vleer, nummer toegang 2.21.216, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vleer, 2.21.216, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
De originelen van de inventarisnummers 1-4, 10, 14, 18, 20-22 en 123 zijn op verzoek teruggegeven aan mevrouw Vleer-van der Meulen. In plaats hiervan zijn microfilms vervaardigd, die bij het Nationaal Archief zijn aan te vragen. Zie bij de beschrijvingen de filmnummers
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
De stukken, die betrekking hadden op de werkzaamheden van Vleer bij de Technische Hogeschool in Eindhoven werden overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Brabant.

Archiefbestanddelen