Terug naar zoekresultaten

2.16.112 Inventaris van het archief van het Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en Ambtelijke Overlegorganen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1975-1987

Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door het Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en ambtelijke overlegorganen in het kader van deelname aan (Rijks) Ministerraad, Onderraden en Ministeriële commissies.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.112
Inventaris van het archief van het Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en Ambtelijke Overlegorganen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1975-1987

Auteur

Doc-Direkt

Versie

05-01-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2016 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en ambtelijke overlegorganen
VW: BSG, Politieke en ambtelijke overlegorganen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1975-1987

Archiefbloknummer

W21

Omvang

; 196 inventarisnummer(s) 3,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en ambtelijke overlegorganen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door het Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en ambtelijke overlegorganen in het kader van deelname aan (Rijks) Ministerraad, Onderraden en Ministeriële commissies.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bureau Secretaris-Generaal (BSG)
Het Bureau Secretaris-Generaal (BSG) was verantwoordelijk voor ondersteunende taken ten behoeve van de departementsleiding. Het ging daarbij om het assisteren van de politieke en ambtelijke leiding bij de voorbereiding, vorming en uitvoering van het interne en externe beleid, het bewaken van beleidsvoorbereidingsprocessen en -procedures en het overig secretarieel en facilitair ondersteunen van de politieke en ambtelijke leiding. Verder droeg het bureau de zorg voor het coördineren van en adviseren over zaken betreffende de ministerraad, parlement en de Nationale Ombudsman en het coördineren van protocollaire aangelegenheden, van het algemene beveiligingsbeleid en van benoemingen in adviesraden. Zowel het bureau als de directie was verantwoordelijk voor het secretariaat van diverse overlegorganen. Het politieke en ambtelijke topoverleg, waarvan het secretariaat bij BSG lag, vond plaats in onderstaande organen.
(Rijks-) Ministerraad en onderraden/ministeriële commissies (1945 -)
De ministerraad (MR) als geheel beraadslaagt en besluit over het algemene regeringsbeleid en bevordert de eenheid van het beleid. Als voorzitter fungeert de minister-president. Het secretariaat berust bij het ministerie van Algemene Zaken. De besluitvorming van de ministerraad wordt voorbereid in de onderraden: commissies van de ministerraad waarin een aantal ministers - en soms ook staatssecretarissen en hoge ambtenaren - zitting hebben. De coördinerende bewindspersoon, die belast is met de coördinatie van beleid waarbij meerdere ministeries zijn betrokken, draagt zorg voor een goede voorbereiding van de besluitvorming in een onderraad. Het secretariaat hiervan ligt bij het ministerie van Algemene Zaken, terwijl het adjunct-secretarisschap gevoerd wordt vanuit het departement van de coördinerende bewindspersoon.
Beraad van de secretarissen-generaal (1945 -)
Het Secretarissen-generaal-beraad (SG-beraad) is een overlegorgaan waarin de secretarissen-generaal van alle ministeries zitting hebben en dat om de twee weken bijeenkomt. Daarnaast bestaat een beraad van de plaatsvervangende secretarissen-generaal. Het heeft geen besluitvormende bevoegdheden, evenmin de functie van ambtelijk voorportaal; veeleer is het te beschouwen als een afstemmingsoverleg tussen de ministeries op het hoogste ambtelijke niveau. Ook vinden er regelmatig presentaties plaats om het draagvlak voor bepaalde beleidskeuzes te vergroten. Daarnaast heeft het een zekere netwerkfunctie voor de leden. Ofschoon het beraad een informele status heeft, beschikt het toch over een secretariaat (dat overigens gevoerd wordt door het ministerie van Algemene Zaken).
Overleg binnen de ministerstaf (1945 -)
De minister en zijn staf overleggen over beleidsaangelegenheden met betrekking tot het departement, onder andere ter voorbereiding van de ministerraad/onderraden. Het secretariaat ligt bij het Bureau Secretaris-Generaal.
Departementsraad ([1983] - 1992)
De departementsraad was verantwoordelijk voor het overleg met betrekking tot de afstemming van beleids- en beheersaangelegenheden. De (plaatsvervangend) secretaris-generaal droeg het voorzittersschap. Verder werden de vergaderingen bijgewoond door de directeuren-generaal, de directeuren van de stafdirecties en het hoofd van het Bureau Secretaris-Generaal, waar ook het secretariaat lag. In 1992 ging de raad, samen met de beleidsraad en de MO-raad, op in de bestuursraad.
Drie-/vijfhoeksoverleg (?-2001)
In het drie- of vijfhoeksoverleg kwamen de SG/plaatsvervangend SG (voorzitter) en de directeuren van de stafdirecties bijeen om het beleid met betrekking tot de bedrijfsvoering binnen het departement te bespreken en af te stemmen. Het overleg diende als voorportaal van de departementsraad en later de bestuursraad. Het overleg veranderde van een driehoek in een vijfhoek in 1989 (van de hoofden van drie naar de hoofden van vijf directies) en kromp in 2000 weer in tot een driehoek met de (plaatsvervangend) secretaris-generaal als voorzitter. Het drie/vijfhoeksoverleg werd opgeheven in 2001. De opvolger werd het Managementteam Centrale Diensten (MT Cend) en het driewekelijkse overleg tussen de SG en MT Cend.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Voor zover bekend is het volledige archief over de periode 1975 - 2006 van BSG met betrekking tot de politieke en ambtelijke overlegorganen ter bewerking bij de Centrale Archiefselectiedienst te Winschoten aangeboden. Toch zitten er hier en daar wel hiaten in het archief. Het archief kent geen eigentijdse toegangen. De dozen waren niet seriematig op onderwerp en datum geordend.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het betreft een blok archiefbescheiden dat geheel voortkomt uit het lidmaatschap van de Minister van Verkeer en Waterstaat bij de Ministerraad / Ministerraad van het Koninkrijk, onderraden en ministeriële commissies.
Selectie en vernietiging
De selectie voor vernietiging heeft plaatsgevonden op basis van de volgende selectielijsten:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Verkeer en Waterstaat als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein arbeidsverhoudingen bij de overheid over de periode 1945-1995 (1997). Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 oktober 2001, nr. 200 / pag. 10. Bij het gebruik van deze lijst is rekening gehouden met de publicatie van het Basisselectiedocument voor de Minister van Verkeer en Waterstaat als vakminister en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 november 2007, nr. 225 / p. 15 en gerectificeerd in de Staatscourant van 18 december 2007, nr. 245 / p. 26.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Verkeer en Waterstaat binnen het beleidsterrein Telecommunicatie en Post, inzake het 'Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie', over de periode 1955-1988, 9 februari 1998/nr. 98.71 .RWS/JW (Stcrt. 1998, nr. 51)
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Verkeer en Waterstaat en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein ‘Coördinatie algemeen regeringsbeleid over de periode vanaf 1945’, vastgesteld bij beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Verkeer en Waterstaat van 2 maart 2009, nummer NA/09/459, Staatscourant 2009 nr. 53.
    Handeling 2 'Het voorbereiden, (mede)vaststellen, coördineren en evalueren van het algemeen regeringsbeleid' uit deze selectielijst is van toepassing. De passage “De kopie-stukken van de staatssecretaris worden op grond van de ‘Algemene aanwijzingen inzake aangelegenheden van de ministerraad en onderraden’ vertrouwelijk vernietigd. Daaraan verandert niets” die als opmerking bij deze handeling is geplaatst dient te worden geïnterpreteerd als dat staatssecretarisstukken inderdaad vernietigd kunnen worden, behalve wanneer de staatssecretaris de bewindspersoon is die verantwoordelijk is voor de afhandeling. In dat geval worden deze stukken voor bewaring geselecteerd, uiteraard voor zover deze voldoen aan de overige criteria.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Verkeer en Waterstaat en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945-1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 december 2005, nr. 245/pag. 25. Rekeninghoudend met publicatie in Staatscourant 14 juni 2007, nr. 112 /pag. 10.
Van de oorspronkelijke omvang (ruim 129 meter) is uiteindelijk 4 meter archief voor bewaring aangewezen. Het archiefbestand dat is teruggezonden naar het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een omvang van 118,5 meter. De stukken die zijn aangewezen voor directe vernietiging (6,5 meter) zijn na toestemming van de zorgdrager ter vernietiging overgebracht naar Van Gansewinkel Nederland BV.
Aanvullingen
De voor bewaring aangewezen stukken van 1988 en later zijn geretourneerd aan het ministerie.
Verantwoording van de bewerking
Het archiefblok is op dossierniveau geselecteerd. Een uitzondering hierop betreft de selectie van de ministerraadstukken. Deze zijn per vergadering en per agendapunt met eigen aantekeningen van de minister en met de agendapunten met oplegnotities van de ambtelijke staf ter voorbereiding op de vergadering voor bewaring aangewezen.
Ordening van het archief
De voor bewaring aangewezen stukken tot en met 1987 zijn onderverdeeld in rubrieken. De indeling van de toegang is gebaseerd op de hiërarchie van de overlegorganen, dus eerst het politiek en ambtelijk overleg, dan het departementaal overleg en ten slotte het overleg van de stafdirecties. Het oudste overlegorgaan is daarbij voor de meer recente geplaatst. In de toegang zijn de volgende rubrieken te vinden:
  • Rubriek A: Ministerraad, Rijksministerraad en Onderraden
  • Rubriek B: Departementsraad
  • Rubriek C: Driehoeksoverleg
  • Rubriek D: Overlegorgaan Spreiding Centrale Directie Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT)
De eenheden zijn chronologisch geplaatst onder de rubrieken en beschreven met de vergaderdata en de uiterlijke vorm.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Bureau Secretaris-Generaal, Politieke en ambtelijke overlegorganen, nummer toegang 2.16.112, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VW: BSG, Politieke en ambtelijke overlegorganen, 2.16.112, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
De voor bewaring aangewezen stukken van 1988 en later zijn geretourneerd aan het ministerie.
Verwante archieven
​Inventaris van het archief van het Bureau van de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1950-1963, toegangsnummer 2.16.19.15.
​Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Bureau Secretaris-Generaal, 1959-1979 (1985), toegangsnummer 2.16.86.02.
​Inventaris van het archief van het Bureau Secretaris-Generaal (1980-2002) en de Directie Besturing en Strategie (2002-2005), alsmede het archief van de Afdeling Wegenverkeerswetgeving (1982-1988) en de Strategische Beleidsgroep (1991-1997) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, toegangsnummer 2.16.142.

Archiefbestanddelen