Terug naar zoekresultaten

2.05.325 Inventaris van de archieven van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO), (1969) 1970 - 1990

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.325
Inventaris van de archieven van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO), (1969) 1970 - 1990

Auteur

CAS 1260

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie / Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording
NCO / NCVB

Periodisering

archiefvorming: 1970-1990
oudste stuk - jongste stuk: 1969-1990

Archiefbloknummer

Z244

Omvang

; 371 inventarisnummer(s) 13,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO) Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie Adviescollege van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingsstrategie., , 1970-1980.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door het secretariaat van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO), haar voorganger de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie 1970-1980 en het adviescollege van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingsstrategie. De stukken betreffen voornamelijk de taakuitvoering, zoals beleidsontwikkeling, subsidiebeleid en advies.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Instelling
Op 2 december 1970 werd de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie 1970-1980 (Commissie Claus) ingesteld. De commissie diende als platform voor particuliere organisaties en had als doel de gedachtenvorming en informatievoorziening over de internationale ontwikkelingsstrategie van de Verenigde Naties te stimuleren.
Door de commissie werden ter uitvoering van haar taak de volgende werkgroepen in het leven geroepen:
  • werkgroep Vorming;
  • werkgroep Onderwijs;
  • werkgroep Inventarisatie;
  • werkgroep Methodieken;
  • werkgroep Opiniepeiling.
Ambtelijke ondersteuning voor haar werkzaamheden kreeg de commissie van de Staf Ontwikkelingsstrategie (SON) van het Directoraat-generaal Internationale Samenwerking (DGIS). De SON had als taak de voorbereiding en uitvoering van projecten van de commissie te verzorgen. De commissie en de SON hadden van meet af aan een tijdelijk karakter en werden op 3 december 1973 door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking van haar mandaat ontheven. ( Ministeriële Beschikking dd. 21.02.1974, nr. 44839. ) Als opvolger van de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie 1970-1980 werd in februari 1974 door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, drs. J.P. Pronk, de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO) geïnstalleerd. ( Ministeriële Beschikking d.d. 21.02.1974, nr. 44839. ) Doel van de NCO was het versterken van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking. Dit betekende een voorlichtings- en bewustwordingsbeleid. In 1995 is de NCO samen met het in 1990 ingestelde Platform Duurzame Ontwikkeling (PDO) gefuseerd tot de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).
Samenstelling
Het NCO bestond uit verschillende onderdelen:
  1. het adviescollege. Het adviescollege had tot taak de minister in grote lijnen te adviseren over het NCO-beleid, het jaarprogramma en de evaluatie. In 1979 werd het adviescollege tevens aangewezen als beroepsinstantie voor door de NCO afgewezen projecten. ( ABZ IV, code 1, nr. 3517: Ministeriële Beschikking nr. NCO-214303 dd. 31.08.1979. )Met ingang van 1 mei 1983 werd het adviescollege opgeheven.
  2. het dagelijks bestuur;
  3. de werk- en taakgroepen; De taakgroepen adviseerden de werkgroepen ten aanzien van deze specifieke aandachtsvelden. Taken van de werkgroepsecretarissen:
    • onderhouden van contacten met projectindieners;
    • voorbereiden en begeleiden van de behandeling van projectaanvragen in de werkgroep, Dagelijks Bestuur, plenaire vergadering en adviescollege;
    • voeren van secretariaat van één of meerdere werkgroepen;
    • ondersteunen en coördineren van voorbereidingsweekenden ten behoeve van de projectronde;
    • zorgdragen voor evaluatie van de projecten.
  4. de staf. De staf was uitsluitend verantwoording aan de commissie verschuldigd en verrichtte secretariaatswerkzaamheden ten behoeve van de commissie, de werk- en taakgroepen en diensten ten behoeve van cliënten van de NCO (behulpzaam zijn bij opzetten, formuleren en uitwerken of uitvoeren van projecten die cliënten bij de commissie aanbrengen). Daarnaast verleende de staf ook diensten aan het adviescollege.
Besluitvormingsprocedure ten aanzien van projecten
De staf beoordeelde in eerste instantie een aanvraag voor een project op specifieke criteria. De door de staf toegelaten projecten werden, al naar gelang het onderwerp, verdeeld over de verschillende taak- en werkgroepen. De taak- en werkgroepen stelden een advies op voor het dagelijks bestuur en de plenaire vergadering. De plenaire vergadering wees de subsidie voor de projecten toe of af. In de meeste gevallen werd het voorstel van een werkgroep ongewijzigd overgenomen. Tegen de afkeuring van een ingediend projectvoorstel kon in beroep worden gegaan bij de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven zijn door de archiefvormer in bewaring gegeven bij de Centrale Afdeling Post- en Archiefzaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sedert begin 2008 stonden de archieven in opslag bij de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten.
De archieven zijn in 2009 krachtens wettelijk voorschrift door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Nationaal Archief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de bewerking van het archief is gebruik gemaakt van de volgende selectielijst:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Ontwikkelingssamenwerking over de periode 1965-1990 (9 september 2002/nr. C/S/2002/2850), gepubliceerd in de Staatscourant van 14 november 2002, nr.220.
Bij aanvang bestond het archief uit 39,5 meter. Na bewerking hiervan is in totaal 11,9 meter archief voor bewaring overgebleven. De archiefstukken welke voor bewaring in aanmerking kwamen zijn overgedragen aan het Nationaal Archief. De archiefstukken die voor vernietiging in aanmerking kwamen, zijn na verkregen toestemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, afgevoerd door Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijke wijze vernietigd.
Aanvullingen
1990 als cesuur hangt samen met eind van een tienjarenblok. Aangezien de commissie pas in 1995 is opgegaan in de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), zal er over de periode 1990-1995 nog een aanvulling op dit archief komen.
Verantwoording van de bewerking
De archieven van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking maken deel uit van de door de Centrale Archief Selectiedienst bewerkte archieven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van het Project Wegwerken Achterstand Archieven (PWAA). Ten behoeve van de bewerking werd archiefbewerkingsplan samengesteld, welke de basis vormt voor de bewerking.
In het plan, welke werd goedgekeurd door het Nationaal Archief, zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en de overbrenging geregeld. Voor specifieke informatie wordt verwezen naar de afzonderlijke hoofdstukken in deze inventaris.
Tot 1985 is het archief redelijk compleet, al lijken veel stukken van de werkgroepen al in een eerder stadium te zijn vernietigd. Voor de periode 1985-1989 geldt dat beleids- en vergaderdocumenten vrijwel geheel ontbreken.
Ordening van het archief
De (hoofd)indeling van de inventaris:
  1. Archief van de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie 1970-1980, (1969) 1970 - 1973 (1974)
  2. Archief van Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking, (1973) 1974 -1990
  3. Archief van het adviescollege van de Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking, 1974 - 1983

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie / Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording, nummer toegang 2.05.325, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, NCO / NCVB, 2.05.325, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen