Terug naar zoekresultaten

2.17.09 Inventaris van het archief van de Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid, 1981-1984

Het archief bevat naast notulen, agenda's en vergaderstukken en stukken betreffende instelling, samenstelling en werkwijze van de Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid, vooral onderzoeksrapporten betreffende de totstandkoming van haar eindrapport, "De lange termijn begint vandaag", alsmede het concept en de definitieve versie daarvan.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.17.09
Inventaris van het archief van de Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid, 1981-1984

Auteur

A.J.L. van der Hoek

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1999 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissie Lange Termijn Ontwikkelingen Milieubeleid
VROM / Cie Lange Termijn Ontwikkelingen Milieu

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1981-1984

Archiefbloknummer

V17

Omvang

; 16 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid (CLAT) (1981-1984)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat naast notulen, agenda's en vergaderstukken en stukken betreffende instelling, samenstelling en werkwijze van de Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid, vooral onderzoeksrapporten betreffende de totstandkoming van haar eindrapport, "De lange termijn begint vandaag", alsmede het concept en de definitieve versie daarvan.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid
De Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid (CLAT) werd ingesteld bij Ministeriële Beschikking van 20-5-1981 nr. 31613 door de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne (Vomil). Het was een adviescommissie van tijdelijke aard en had als doel om een organisatorisch kader te ontwerpen, waardoor de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne zo spoedig mogelijk kon beschikken over samenhangende informatie van de meest recente inzichten met betrekking tot ontwikkelingen op middellange en lange termijn, die van belang konden zijn voor het milieubeleid. In het kort kwam het erop neer dat de Commissie tot taak had om voor 1 januari 1983 een organisatie-advies aan de minister uit te brengen en op verzoek van de bewindspersoon beleidsgerichte informatie over bepaalde termijnontwikkelingen te verzamelen.
In 1973 was er reeds een onderzoek gedaan door de ad hoc-commissie van de Voorlopige Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid naar een geïntegreerd milieubeleid op lange termijn en deze had haar rapport hierover aan de regering uitgebracht. In december 1980 had er een gesprek tussen ambtenaren van het departement en de Minister plaats over een op te richten commissie in verband met de vertaling van het Amerikaanse rapport "The Global 2000 Report to the President" naar de Nederlandse omstandigheden (zie inventarisnr. 1).
De Commissie bestond uit een voorzitter, twee vertegenwoordigers van het Ministerie van Vomil, vier externe leden en een secretaris. Op 20 mei 1981 had de installatie van de Commissie plaats door de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne Dr. L. Ginjaar. Gemiddeld had er één maal per maand een plenaire vergadering plaats. Voorafgaand aan deze vergaderingen waren er regelmatig voorbesprekingen tussen de voorzitter en de secretaris over de te behandelen onderwerpen. Ook werd dan de agenda vastgesteld. Tussen de Commissie, de Minister en de Staatssecretaris werd tevens gesproken over de evaluatie van de raad.
Na de eerste overlegronde verrichtten vakgroepen van universiteiten en onderzoeksbureaus onderzoek voor de Commissie ter onderbouwing van haar advies. Ook werd er een enquête gehouden onder ongeveer 200 deskundigen naar de prioriteiten voor zowel beleid als onderzoek op het gebied van milieu en natuur. Voor de begeleiding van dit onderzoek stelde de CLAT een commissie in, welke bestond uit twee leden van de CLAT, twee leden van de Raad voor het Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) en een lid van het Studie- en Informatiecentrum voor Milieuonderzoek TNO (zie inventarisnr. 10).
Verder oriënteerde de Commissie zich op de situatie in het buitenland voor zover haar taak van belang, met name in Groot-Brittannië, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Een aantal leden van de Commissie bezocht de Royal Commission on Environmental Pollution in Groot-Brittanië en de Rat von Sach-verständigen für Umweltfragen in de Bondsrepubliek Duitsland (zie inventarisnr. 1).
Na deze onderzoeken en besprekingen heeft de Commissie aan de hand van de onderzoeksrapporten eind 1982 het interimrapport samengesteld, dat in de plenaire vergadering werd behandeld. Dit interimrapport was onderverdeeld in deelrapporten, waarin alle zaken over het milieubeleid op lange termijn werden uiteengezet.
Over het concept van dit voorlopige advies werd door de Commissie van gedachten gewisseld met delegaties uit de Gezondheidsraad, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Centrale Raad voor de Milieuhygiëne, de Voorlopige Raad voor het Milieu- en Natuuronderzoek en de Raad van Advies voor de Ruimtelijke Ordening. Verder werd er commentaar ontvangen van het Directoraat-Generaal voor de Milieuhygiëne en de Rijksplanologische Dienst.
Aan de hand van deze gedachtewisselingen en commentaren werd eind 1983 het definitieve rapport samengesteld, dat aan de Minister werd aangeboden (zie inventarisnr. 15-16).
Samenstelling van de Commissie in 1981
  • Dr. L.A. Clarenburg (Vomil).
  • Ir. J. van der Vaart (Vomil).
  • Dr. J.W. Copius Peereboom (Vomil),
  • Prof. Dr. L.H. Klaassen (Nederlands Economisch Instituut),
  • Dr. J.T.H. de Smidt (Botanisch Laboratorium Utrecht),
  • Prof. Dr. M. van de Vall (Leids Instituut voor Situering van Sociaal Beleidsonderzoek),
  • Drs. P.T. Poharnok (Vomil),
  • J.H.M. Pieters (Vomil).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid werd ingesteld in 1981 en heeft in 1983 haar werkzaamheden voltooid. Gedurende die periode is er door het secretariaat van de commissie een archief gevormd. De stukken waren chronologisch geordend. Elk stuk kreeg bij binnenkomst een volgnummer. Er waren agenda's aanwezig.
Nadat de commissie in 1983 haar werkzaamheden had voltooid is het archief overgedragen aan de Dienst Documentaire Informatievoorziening, Semi-Statisch Archief van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer te Den Haag.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Enkele notulen zijn niet aangetroffen. Dit geldt ook voor enkele agenda's, vergaderstukken en stukken betreffende commentaar op het interimrapport.
Selectie en vernietiging
De bewerking van het archief had plaats in september 1996. De omvang van het archief bedroeg voor de bewerking 0.8 meter en na de bewerking 0.2 meter, hetgeen neerkomt op een vernietigingspercentage van ± 75%.
De stukken zijn vernietigd op basis van de vernietigingslijst VROM, onderdeel Bedrijfsvoering, vastgesteld bij Besluit van Minister WVC van 4 november 1993 nr. A.93.934 gepubliceerd in de Staatscourant van 21 december 1993 nr.445.
Ordening van het archief
De chronologische ordening is vrijwel gehandhaafd. Na de inventarisatie zijn de bescheiden als volgt ingedeeld: stukken betreffende de instelling en samenstelling, notulen, agenda's en vergaderstukken, rapporten. Alle inventarisnummers zijn van dossieromvang.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissie Lange Termijn Ontwikkelingen Milieubeleid, nummer toegang 2.17.09, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VROM / Cie Lange Termijn Ontwikkelingen Milieu, 2.17.09, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar