Terug naar zoekresultaten

4.WID Inventaris van het kaarten- en tekeningenarchief van waterstaatsingenieur G.J. Dibbets [levensjaren 1788-1859], ca. 1750-ca. 1850

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.WID
Inventaris van het kaarten- en tekeningenarchief van waterstaatsingenieur G.J. Dibbets [levensjaren 1788-1859], ca. 1750-ca. 1850

Auteur

S.J. Fockema Andreae

Versie

24-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1948 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

G.J. Dibbets (1788-1859)
Dibbets / Kaarten en tekeningen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: ca.1750-ca. 1850

Archiefbloknummer

WID

Omvang

229 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Het archief bevat een lijst van kaarten en tekeningen.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Dibbets, G. J.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het kaarten- en tekeningenarchief van ingenieur Gerrit Jan Dibbets illustreert het verloop van diens carrière. De stukken uit zijn leerjaren betreffen rivierwerken in Zuid-Holland en tekeningen van de haven van Middelburg. Uit zijn Noord-Brabantse periode zijn profielen en kaarten van Maas, Waal en Merwede bewaard gebleven. Daarnaast zijn er kaarten, schetsen en ontwerpen voor wegen van onder meer de trajecten Breda-Turnhout, Tilburg-Vught/'s-Hertogenbosch en Turnhout-Eindhoven. Ook het plan voor het nieuwe gevangenhuis in 's-Hertogenbosch is van zijn hand.
Als provinciaal ingenieur in Gelderland maakte Dibbets kaarten van de Zuiderzee-oevers en de rivieren de Waal, Nederrijn en (Oude) IJssel. Wederom was hij verantwoordelijk voor diverse kaarten van wegen, zoals die van Arnhem naar Zutphen en de gehele weg van Zutphen via Ruurlo en Winterswijk naar de grens.
Het archief bevat ook enkele door Dibbets verzamelde kaarten van België, Frankrijk en Duitsland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dibbets kwam op 20-jarige leeftijd in lands-waterstaatsdienst; na een leertijd op verschillende plaatsen en een periode als provinciaal ingenieur van Noord-Brabant is hij van 1825 tot in 1845 provinciaal ingenieur in Gelderland met standplaats Zutphen geweest.
Op de conduite-staat van 1818 merkt de inspecteur Van Ommeren Dibbets bepaaldelijk aan als "een goed teekenaar"; en wie zijn tekenwerk ziet, zal het beamen. Moet tegenover deze positieve eigenschap ook aan negatieve worden gedacht, en moet een in de Handelingen v.h. Kon.Inst.v.Ingenieurs over 1866 gemaakte opmerking over de zwakke bezetting van de ingenieurspost te Zutphen gedurende een reeks van jaren ook op Dibbets worden toegepast? Hoe dit zij, Dibbets heeft zijn voorkeur voor kartografisch werk getoond, o.a. door de uitgave ener kaart van de omstreken der stad Arnhem (van Wageningen tot Dieren), bij Nijhoff aldaar, in 1821.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De waterstaatsingenieur G.J. Dibbets, wiens levensbericht, door Ramaer, in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (deel IV, kol.503) is te vinden, heeft niet, gelijk zovele waterstaatsfunctionarissen, een dynastie gesticht; zijn zoon volgde hem op in het beheer zijner steenfabriek te Angerlo en vermoedelijk langs dien weg is de ingenieurs-nalatenschap van Dibbets in particuliere handen gebleven,
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.
In 1939 werd de ingenieurs-nalatenschap door de firma Frederik Muller te Amsterdam aan het Algemeen Rijksarchief afgestaan.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In de ingenieurs-nalatenschappen van die tijd is het bezwaarlijk het ambtelijke van het particuliere te scheiden. Op onderscheidene der hier beschreven kaarten is aangetekend, dat het minuten of kopieën zijn voor des makers "particulier archiv"; doch hoe is deze particulariteit op te vatten? Een ambtelijk archief, zoveel is zeker, is daarnaast van onze Dibbets niet bekend, zodat de verzameling nergens beter geplaatst is dan bij de Rijkswaterstaatsarchieven
Ordening van het archief
De ordening regelt zich als vanzelf naar de hoofdgebieden van Dibbets' werkzaamheid, en daarbinnen zakelijk en geographisch.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, G.J. Dibbets (1788-1859), nummer toegang 4.WID, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Dibbets / Kaarten en tekeningen, 4.WID, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
4.CRF, De Constant Rebeque - Hora Siccama, kaarten

Bijlagen

Archiefbestanddelen