Terug naar zoekresultaten

2.19.254 Inventaris van het archief van het Institute of Social Studies, 1952-2009

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.254
Inventaris van het archief van het Institute of Social Studies, 1952-2009

Auteur

Carla Dumon en Anita Bouwman

Versie

27-07-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2016 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Institute of Social Studies
Institute Social Studies

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1952-2009

Archiefbloknummer

I211

Omvang

774 inventarisnummer(s); 23,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in hetdaarnaast meerdere stukken in het.
Nederlands,
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Institute of Social Studies (1952-2009)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het International Institute of Social Studies (ISS) werd in 1952 opgericht en is een instelling voor hoger onderwijs (postacademisch) en wetenschappelijk onderzoek in Den Haag. Het onderwijs en onderzoek zijn gericht op de derde wereld en ontwikkelingssamenwerking.
Het archief bevat onder andere stukken betreffende de organisatie en de geschiedenis van ISS, de inrichting van het onderwijs en het beleid op het gebied van onderwijs en onderzoek. Verder veel informatie over de studieprogramma’s en samenwerking met andere universiteiten en instellingen. Daarnaast bevat het archief personeelsdossiers van de hoogleraren die werkzaam waren bij ISS.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Begin 1950 dringt een aantal Eerste Kamerleden aan om voorzieningen te treffen voor universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen om iets te doen voor ontwikkelingslanden en er zorg voor te dragen dat de Nederlandse kennis over Indonesië niet verloren gaat. Hiervoor wordt de commissie De Vries-Woerdeman opgericht. De commissie bepleit een Internationaal Academisch Instituut – later Institute for Social Studies (ISS). Op 11 januari 1952 volgt de oprichting van de ‘Stichting voor Internationale Samenwerking der Nederlandse Universiteiten en Hogescholen’ (Netherlands Universities Foundation for International Coöperation , NUFFIC), waaronder het ISS zal ressorteren. (*Piersma, Op oorlogspad, p. 58).
In oktober 1952 starten de eerste 22 studenten hun opleiding in het door Koningin Juliana aangeboden Paleis Noordeinde. De eerste directeur van zowel NUFFIC als ISS is Prof. Dr. Sjoerd Hofstra. Op 24 maart 1956 wordt het ISS een zelfstandige instelling genaamd: Stichting Internationaal Instituut voor Sociale Studiën, met als eerste rector, tot 1966, Prof.Dr.Ir. Egbert de Vries. Het ISS krijgt een eigen curatorium, waarvan de leden aangewezen worden door de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, zij het wel op aanraden van de NUFFIC. (*Heining, Origin and First years, p.6). Een eigen academische staf wordt opgebouwd en het aantal verschillende onderwijsprogramma’s groeit van 2 naar 10. (*Heyning. Origin and First years, p. 22).
In 1958 wordt een bescheiden begin gemaakt met de opzet van een onafhankelijk onderzoeksprogramma. Dit leidt in 1960 tot het opzetten van een speciale Research Division, die belast wordt met de coördinatie en stimulatie van onderzoeksactiviteiten op het instituut. Daarnaast vormt de adviesfunctie één van de belangrijkste nevenactiviteiten van het ISS. Er worden adviezen gegeven over vele zaken, van economische planning, onderwijs en veldonderzoek tot hulp bij het opzetten van een wetenschappelijk centrum. (*Eikelboom. In beider belang p. 68-69).
Begin jaren 70 vindt er binnen het instituut een reorganisatie plaats. Er worden diverse committees gevormd, zoals het Executive Committee (EC), belast met de voorbereiding en uitvoering van het beleid, en het Committee for Teaching and Research, om te adviseren op het gebied van het onderwijsprogramma en het onderzoeksbudget. (*Heijning. Origin and First years, chapter IV).
In augustus 1977 verhuist het ISS samen met de NUFFIC naar het vroegere hotel Wittebrug aan de Badhuiskade 251. De komst van een nieuwe rector, Professor Louis Emmerij is de aanzet tot veranderingen. Het ISS verandert in een meer vraaggestuurde organisatie. Er komt meer nadruk te liggen op onderzoek en internationale samenwerking. (*Dunham. A brief history of the ISS). Door wijziging van de statuten in 1979 is het ISS vanaf die tijd officieel een volledig zelfstandige stichting (*Statuten 1979)
In 1980 wordt de adviesactiviteit gestructureerd door oprichting van de ISS Advisory Service (ISSAS), met als eerste directeur: Dr. Hans van Raay. (*Eikelboom. In beider belang p. 71). Vijf jaar later wordt de ISSAS een aparte stichting met eigen personeel en organisatie onder de vlag van het ISS.
In augustus 1993 verhuist het ISS naar een groter pand aan de Kortenaerkade. Deze periode kenmerkt zich door interne reorganisatie. De statuten worden in 1995 ingrijpend gewijzigd om uitdrukking te geven aan de vele wijzigingen en activiteiten in de omgeving van het ISS. Er is groei in zowel omvang als complexiteit van de activiteiten op het gebied van onderwijs, onderzoek en advieswerk. Het ISS wordt opgenomen in de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek en er zijn toenemende banden met de Nederlandse universiteiten. (*Statuten 1995)
De Universiteit Utrecht wordt in 2002 penvoerder van het ISS. In 2008 wordt deze samenwerking echter weer beëindigd, vanwege te weinig ontwikkeling in de academische relaties. (*Jaarverslag 2006, p. 4). Sinds 2009 maakt het ISS deel uit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Datum Gebeurtenis
1956-1966 Egbert (E.) de Vries
1966-1973 Jan (J.) Glastra van Loon
1973-1975 Chris (C.A.O. van Nieuwenhuijze
1975-1976 Jos (J.G.M.) Hilhorst
1976-1985 Louis (L.J.) Emmerij
1985 Charles (C.M.) Cooper (interim)
1986-1990 Dirk (D.J.) Wolfson
1990-1995 Geertje (G.) Lycklama à Nijeholt
1995 Henk (H.P.A.) van Roosmalen (interim)
1996-2005 Hans ( J.B.) Opschoor
2005-2009 Louk (L.) de la Rive Box
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na een aantal verhuizingen werd het grootste deel van het ISS bestuurs- en personeelsarchief bewaard op een zolder van het instituut aan de Kortenaerkade. De stukken van het curatorium zijn vanaf 1956 ingebonden en bewaard bij het secretariaat van de rector. In september 2013 is begonnen met de bewerking van het archief.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het archief is ontdubbeld. Het grootste deel van de personeelsdossiers is vernietigd met uitzondering van de dossiers van de hoogleraren en professoren. De stukken afkomstig van samenwerkingsprojecten waarvan ISS geen penvoerder was zijn vernietigd.
Aanvullingen De Stichting Internationaal Instituut voor Sociale Studiën houdt per 1 juli 2009 op te bestaan en zal als Universiteitsinstituut binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) worden opgenomen onder de naam Internationaal Instituut voor Sociale Studiën. ( Bron: Integrational Agreement ISS/EUR, 18 december 2008, Loyens en Loeff. ) De archieven van de EUR zijn en worden opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. Er zijn dan ook geen aanvullingen te verwachten.
Verantwoording van de bewerking
De omvang voor bewerking was 90 meter en na bewerking is er 30 meter voor bewaring overgebleven. Bij de vergaderstukken van de Executive Council en zijn opvolgers is de oorspronkelijke ordening aangehouden met uitzondering van de notulen. Deze zijn apart opgenomen en beschreven. Van de ondernemingsraad zijn alleen de notulen en agenda's bewaard.
Ordening van het archief
Voor het bestuursarchief is de oorspronkelijke ordening aangehouden, met uitzondering van de notulen die apart zijn opgenomen (inv. nrs.: 77-92, 267-268 en 305-306).
In de notulen van de Executive Council en zijn opvolgers wordt verwezen naar een vergaderstuk met het vergadernummer en een agendanummer. Bij de vergaderstukken bevinden zich per vergadering de agenda’s voor de vergaderstukken. Op de agenda’s staan de nummers die verwijzen naar de achterliggende vergaderstukken of bijlagen, die (over het algemeen) eveneens genummerd zijn.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A). Beperkt openbaar zijn nv.nrs. 446-496 < 30 jaar, andere inv.nrs. < 20 jaar m.u.v. publicaties, studieprogramma's en jaarverlsagen
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Institute of Social Studies, nummer toegang 2.19.254, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Institute Social Studies, 2.19.254, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • Stukken uit de beginjaren van het ISS zijn te vinden in het Nationaal Archief, archiefinventaris 2.19.291, SSA-NUFFIC.
  • Alsmede in archiefinventaris 2.21.205.48, collectie J. le Poole (Adjunct-directeur van het ISS), inv. Nr. 77.
  • Over de huisvesting van het ISS in de jaren 1965-1974, zie archiefinventaris 3.21.25, Stichting Het Oude Hof.
  • Bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam bevindt zich het archief van Jan Barents (oud bestuurder van het ISS) Nr./10622/ARCH00021, inv. nrs. 84-89, 90.
  • Gemeentearchief van Rotterdam: Archiefinventaris: 65 Archieven van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool, sinds 1939 Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) te Rotterdam), inv. nr. 914: 1952-1956 (tot de afsplitsing Institute for Social Studies).
  • In het Gelders archief: Archiefinventaris 0740, inv. nr. 1699. Stukken betreffende de oprichting en reorganisatie van de Stichting voor Internationale Samenwerking der Nederlandse Universiteiten en Hogescholen, 1951-1954.
  • In het Utrechts Archief – 59 Rijksuniversiteit Utrecht, inv. nr. 2708. Stukken betreffende de Stichting voor Internationale Samenwerking der Nederlandse universiteiten en hogescholen en het Institute of Social Studies, 1950-1954.
Literatuur
  • Eijkelboom, Tanja, Bos Bertine en Stans Wieteke (2005). In beider belang? : de Nederlandse bijdrage aan het fellowshipprogramma in de jaren vijftig en zestig . Utrecht: Universiteit van Utrecht
  • [Heijning, A.G.](ca. 1993). [Origin and First years] Institute of Social Studies . Den Haag
  • Heyning, Ton (1990). Rectors of the ISS from past to present. Alumni magazine . Spring 1990, nr. 1, p. 4-5
  • Jaarverslagen ISS , 1956-2007
  • Piersma, Hinke.(2006). Op oorlogspad: Jaap le Poole, verzetsman voor het leven. Amsterdam: Boom
  • Statuten/Articles Institute of Social Studies 1979 en 1995. Den Haag
  • International Institute of Social Studies - Wikipedia, geraadpleegd 7-9-2013
  • Dunham, David. A brief history of ISS , geraadpleegd 11-8-2014

Archiefbestanddelen