Terug naar zoekresultaten

2.16.101 Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Baggerspecie Depot in het Ketelmeer, 1995-2005

Het archief van het project Baggerspeciedepot in het Ketelmeer (1995-2005) van de Bouwdienst Rijkswaterstaat bevat onder meer plannen van aanpak en projectplannen, stukken betreffende de aanbesteding en contracten, voortgangsrapportages, de financiële verantwoording en een artist's impression van het project.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.101
Inventaris van het archief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat: Baggerspecie Depot in het Ketelmeer, 1995-2005

Auteur

Bruil Archief Advisering

Versie

11-06-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bouwdienst Rijkswaterstaat: Baggerspeciedepot in het Ketelmeer
Bouwdienst Rijkswaterstaat Ketelmeer

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1995-2005

Archiefbloknummer

W9

Omvang

; 99 inventarisnummer(s) 1,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bouwdienst Rijkswaterstaat

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het project Baggerspeciedepot in het Ketelmeer (1995-2005) van de Bouwdienst Rijkswaterstaat bevat onder meer plannen van aanpak en projectplannen, stukken betreffende de aanbesteding en contracten, voortgangsrapportages, de financiële verantwoording en een artist's impression van het project.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De bodem van het Ketelmeer, aan de monding van de IJssel, tussen de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, was in de loop van de tijd zwaar vervuild geraakt door verontreinigingen in het oppervlaktewater, zoals polychloorbifenylen (PCB's), zware metalen als lood, zink, kwik, cadmium, Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), bestrijdingsmiddelen, enz. Vastgesteld was dat de interventiewaarde in grote delen van de bodem van het Ketelmeer overschreden werd; baggerslib klasse 4. Het slib was afkomstig uit het stroomgebied van de Rijn en heeft zich sinds de jaren zestig afgezet aan de monding van de IJssel, waar de stroomsnelheid van het water lager is en het slib bezinkt. De totale hoeveelheid slib in het Ketelmeer is ongeveer15 miljoen kubieke meter. Gezien de ernst van de verontreiniging en de risico's voor de volksgezondheid en het milieu was sanering noodzakelijk. Na diverse onderzoeken en een milieu-effectstudie werd besloten een depot aan te leggen en het slib daarin te verzamelen: het baggerspeciedepot in het Ketelmeer, dat later de naam IJsseloog kreeg.
Het depot bestaat uit een put met een diepte van 45 meter onder water, met daaromheen een dijk met een hoogte van 10 meter boven water; de diameter van het cirkelvormig depot is ruim 1 kilometer. Op de bodem is een isolerende kleilaag aangebracht. In totaal kan in het depot 23 miljoen kubieke meter slib geborgen worden. Dit depot is niet alleen bestemd voor slib uit het Ketelmeer zelf, maar vooral ook voor slib dat vrijkomt bij baggerwerken in het IJsselmeer, de IJssel en vaarwegen en havens in de noordelijke provincies; incidenteel wordt ook slib uit andere delen van het land gestort in het depot. Op het voorzieningenterrein aan de westzijde van het depot zijn 2 zandscheidingsbekkens aangelegd, waar zand uit het aangevoerde slib gescheiden kan worden; hiermee wordt depotruimte bespaard en kunnen herbruikbare delen uit het slib gehaald worden en elders een nuttige toepassing krijgen.
Naast een werkhaven aan de zuidkant van het depot is een moerasachtig natuurgebied langs de oostzijde van het depot aangelegd, waarvoor een deel van het materiaal (klei en veen) gebruikt werd, dat ontgraven werd uit de put. Verder zijn recreatie- en natuureilandjes en vooroeverdammen rond het depot aangelegd. Deze bijkomende werken zorgen voor een natuurlijke landschappelijke inpassing van het depot in de omgeving.
Na de milieu-effectrapportage door Directie IJsselmeergebied (voorheen Directie Flevoland) in samenwerking met een aantal ingenieurs- en adviesbureaus werd door de hoofdafdeling Waterbouw van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat, eveneens in samenwerking met een aantal bureaus, een ontwerp en bestek gemaakt voor de realisatie van het depot.
In opdracht van de Bouwdienst is het werk uitgevoerd door de aannemerscombinatie HAM-van Oord Werkendam B.V., Ballast Nedam Baggeren B.V. en Baggermij Holland B.V. Na de oplevering is het depot overgedragen aan Directie IJsselmeergebied, die verantwoordelijk is voor de exploitatie en het beheer. Als het depot na ongeveer 25 jaar is gevuld, zal het verontreinigde slib worden afgedekt met een laag schone grond.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief dat voor bewerking in aanmerking kwam is gevormd door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en is ontstaan in de periode 1995-2005. Het archief was oorspronkelijk grotendeels ondergebracht in Rijkskantorengebouw Westraven en sinds begin 2005 in de tijdelijke huisvesting gebouw Europastaete te Utrecht. Het ging in totaal om ongeveer 45,5 meter te bewerken archief.
Het archief is na selectie en beschrijving in 2005 aan het Nationaal Archief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De inhoud van het archief bestaat uit projectplannen, programma's van eisen, (ontwerp)nota's, (ontwerp)tekeningen, notities, rapportages, briefwisselingen, beslisdocumenten, opdrachten, contractformulieren, overeenkomsten, processen-verbaal, gunningsdocumenten, protocollen, bouwverslagen en documentatie.
Het archief is zoveel mogelijk opgebouwd volgens de hieronder aangeduide fasering:
  1. oriëntatiefase (prospectdossier);
  2. definitiefase (programma van eisen) (tijdens het hele traject bijgesteld);
  3. voorontwerpfase;
  4. ontwerpfase;
  5. voorbereidingsfase (bestek en inkoopstrategie);
  6. uitvoeringsfase;
  7. nazorgfase.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking op het kantoor van de Bouwdienst Rijkswaterstaat zijn de archiefstukken, die volgens de "Selectielijst neerslag handelingen op het beleidsterrein Waterstaat over de periode (1911) 1945-2001" voor vernietiging in aanmerking komen, verwijderd uit het archief.
Verantwoording van de bewerking Het archief bestond bij het begin van de bewerking uit vier gedeelten.
  1. Het projectbeheersings- en technisch dossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op dossierniveau.
  2. Het uitvoeringsdossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op doosniveau.
  3. Het contractendossier.
  4. Documentatie. Totaal ongeveer 1 meter. Dit betreft kopieën van zaken uit het eerstgenoemde dossier. Kan wellicht worden gebruikt bij het samenstellen van het kennisdossier.
Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend naar de opeenvolgende fasen in het project. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd. Bij de aanvang van de bewerking besloeg het archief 45,5 meter, waarvan na selectie 1,5 meter archief voor bewaring werd aangemerkt.
Ordening van het archief
Het totale archiefbestand is geordend volgens het proces van projectmatig werken.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bouwdienst Rijkswaterstaat: Baggerspeciedepot in het Ketelmeer, nummer toegang 2.16.101, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bouwdienst Rijkswaterstaat Ketelmeer, 2.16.101, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Rijkswaterstaat Directie IJsselmeergebied. Dit archief bevindt zich bij de Directie te Lelystad.
Institutionele toegang op de gegevensbestanden met betrekking tot het beleidsterrein Waterstaat (concept). CAS-nummer toegang: 5.028.2001.015
Publicaties Doef, M.R. van der en Laboyrie H.P., 'Ketelmeer is trendsetter bij ontwerp Speciedepots', Land en Water , nr. 7, 1992, pag. 66-67, 69, 71. Driebergen, J., Nader onderzoek waterbodemverontreiniging Ketelmeer, waterkwaliteit en hydrologie , verslag van de regiobijeenkomsten, Cultuurtechnische Vereniging, Utrecht, 1990. Eversdijk, P.J., Kevelam, D.J. en Heineke, D., 'Baggerspeciedepot Ketelmeer' Land en Water / Milieutechniek , nr. 9, 1995, pag. 25-27, 29-31, 33, 35, 37. Haan, W.F. de, Laboyrie, H.P. en Kamerling, G.E., 'Isolatie-aspecten van baggerspeciedepots onder water: naar milieu-verantwoorde berging van baggerspecie', Bodem , nr. 2, 1995, pag. 70-72. Peters, A.J.M., Kraaijenbrink, P. en Hoek K.A. van den, 'Waterspanningsmeters controleren Ketelmeer-depot', Land en Water , nr. 4, 1999, pag. 40-42. Provincie Flevoland, Nota Ketelmeer , Lelystad, 1989. Provincie Flevoland, Samenvatting deelplannen van de commissie integraal beleidsplan randmeren IJsselmeerpolders (CIBRIJ), Gooimeer en IJmeer, Eemmeer en Nijkerkernauw, Nuldernauw en Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer, Vossemeer en Ketelmeer , Lelystad, 1991. Raad van de Waterstaat, Advies inzake het rapport 'Integraal waterbeheer Ketelmeer: saneringsonderzoek waterbodem Ketelmeer' en 'Milieu-effectrapportage / projectnota baggerspeciebergingslocatie Ketelmeergebied, Deel I ', Den Haag, 1992. Siemons, R., 'Baggereiland in Ketelmeer: is de oplossing voor vervuilde waterbodem in zicht?', IJsselmeerberichten , nr. 2, 1992, pag. 26-27. Stortelder, P.B.M., 'Grootschalige berging van baggerspecie: het beperken van verspreidingsrisico's', Bodem, nr. 1, 1995, pag. 28-31.

Archiefbestanddelen