Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Topografische Dienst / Kaarten

4.TOPO
K. Zandvliet, G.G.J. Boink
Nationaal Archief, Den Haag
1992
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

4.TOPO
Auteur: K. Zandvliet, G.G.J. Boink
Nationaal Archief, Den Haag
1992

CC0

Periode:

1814-1932

Omvang:

5693 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, gedrukte en getekende documenten. Het betreft een kaartenarchief met landkaarten, zeekaarten, kust -en rivierkaarten.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

De kern van het archief van de Topografische dienst bestaat uit 19e en 20e eeuwse gedrukte topografische kaartenseries van Nederland, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Een mooi voorbeeld is de Topografische en Militaire Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden (TMK) op schaal 1:50.000. Van deze tussen 1850 en 1862 in manuscript getekende kaart verschenen vele edities in druk. Het archief bevat verder vele thematische kaarten van Nederland die zijn gedrukt voor andere overheidsdiensten zoals Waterstaat, bijvoorbeeld rivierkaarten.
Het kaartenarchief van de Topografische Dienst bevat ook verzameld (documentair) materiaal, gebruikt bij de vervaardiging van de topografische kaarten. Een voorbeeld hiervan is de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden door J.J.F. graaf de Ferraris in 1771-1778, die het grondgebied van België bestrijkt. Een ander opmerkelijke collectie binnen dit bestand is de zogenaamde collectie Van De Graaff, een fraaie serie 18e eeuwse manuscriptkaarten van Zuid-Afrika.

Archiefvormers:

  • Topografische Bureau
  • Topografische Dienst
  • Topografische Inrichting

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Hoe kan ik de topografische kaart van St. Maarten op internet vinden. Deze kaart is van begin de jaren 1900

Geachte G. Halley,

In dit archief bevinden zich geen moderne topografische kaarten.
Bent u op zoek naar een specifieke topografische kaart?

De meest recente topografische kaart online kunt u via deze link vinden: http://nl-nl.topographic-map.com/places/Sint-Maarten-9218741/

Ook kun je in google maps filters toepassen om dezelfde topografische informatie over St. Maarten te zien te krijgen. Deze filters vindt u terug in het menu icoontje naast de landsnaam in de zoekbalk.

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Heeft u in het Nationaal Archief kadastrale gegevens van Bandoeng in de tijdsperiode 1920 - 1950? In het bijzonder gaarne kadastrale gegevens op plattegronden voor de periode 1930 -1940.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in