Terug naar zoekresultaten

3.20.55 Inventaris van het archief van de familie Steengracht, 1459-1846

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.55
Inventaris van het archief van de familie Steengracht, 1459-1846

Auteur

M.A.P. Roelofsz

Versie

01-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1934 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Steengracht
Steengracht

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1459-1846

Archiefbloknummer

35050

Omvang

; 865 inventarisnummer(s) 11,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is in het.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. de Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Steengracht

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het familiearchief Steengracht bevat stukken van de familie zelf en van de aanverwante geslachten: Loncque, Verheije, Cau, Stavenisse, Meerman, Ockerse en Van der Poort-van der Mandere. De Zeeuwse familie vervulde menig publiek ambt in het gewest, zoals in de admiraliteit, soms ook in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het archief telt daarover vele stukken. Uit correspondentie met stadhouder Willem V, prinses Wilhelmina en G.K. van Hogendorp blijkt dat de familie banden onderhield met de groten van hun tijd. Behalve genealogische aantekeningen, gelegenheidsgedichten, juridische stukken is er veel materiaal over het beheer van de bezittingen, die voor een klein deel in Holland en Gelderland waren gelegen. Het merendeel van de stukken is uit de achttiende eeuw.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Genealogie
Steengracht:
Embedded Image
Cau Stavenisse:
Embedded Image
(Verheije) Loncque Ockersse:
Embedded Image
Van der Poort Van der Mandere:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de familie Steengracht is in 1846 na het overlijden van Johan Steengracht op diens zoon Nicolaas Johan vererfd en later naar het huis Duivenvoorde gebracht.
Bij de overbrenging van het huisarchief Duivenvoorde naar het Algemeen Rijksarchief in 1913 en 1919 bleken deze stukken sterk vermengd te zijn met die van het huisarchief Duivenvoorde. Bij de inventarisatie van dit laatste archief werd als eindpunt het tijdstip aangenomen, waarop het huis Duivenvoorde door het huwelijk van Nicolaas Johan Steengracht en Henriette Jeanne Christina van Neukirchen gen. Nijvenheim (1830) aan de familie Steengracht was gekomen. Het familiearchief Steengracht bleef dientengevolge buiten de ordening en de bewaargevingen.
Door den heer W.A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oije is ook het familiearchief Steengracht aan het Rijk in bewaring gegeven, en wel tot het tijdstip, waarop dit archief in 1846 op Nicolaas Johan vererfde en met het huisarchief Duivenvoorde verenigd werd. De Steengrachtstukken, welke op dit ogenblik niet in het archief berustten - t.w. de stukken van Nicolaas Johan betreffende zijn functie als lid van de Ridderschap van Holland - zijn buiten deze bewaargeving gebleven.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking Bij de ordening van het archief, waarvan een deel reeds door Jhr. Mr. P.M. Graswinckel beschreven was, zijn de regels, welke door deze bij de inventarisatie van het huisarchief Duivenvoorde waren toegepast, gevolgd. ( Vgl. inleiding in de inventaris van het archief van het huis Duivenvoorde (Versl. omtrent 's Rijks Oude Arch. 1920 I, blz. 231. )
De inventaris is samengesteld door mejuffrouw M.A.P. Roelofsz (sinds 1952 mevr. Meilink-Roelofsz). Zie VROA, 2e serie V (1932) p. 21; VI (1933) p. 14; VII (1934) p. 10.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
3.19.12.02, Familie Steengracht Supplement (voorheen Heerlijkheidsarchief Duivenvoorde Supplement)
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Steengracht, nummer toegang 3.20.55, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Steengracht, 3.20.55, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
3.19.12.02 - Inventaris van het archief van de Familie Steengracht Supplement (voorheen Heerlijkheidsarchief Duivenvoorde Supplement)
4.SGF - Inventaris van kaarten en tekeningen behorend bij het archief van de familie Steengracht, 1661-1771

Archiefbestanddelen