Terug naar zoekresultaten

3.05.08 Inventaris van de archieven van de Gevangenissen en het Huis van Bewaring te Naaldwijk

Het archief van het huis van Bewaring te Naaldwijk bevat onder ander een register van notulen van vergaderingen, een instructie voor de cipier, registers van inschrijvingen van gedetineerden en staten van veroordeelden tot vervangende gevangenisstraf.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.05.08
Inventaris van de archieven van de Gevangenissen en het Huis van Bewaring te Naaldwijk

Auteur

J. van der Meer

Versie

06-11-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Huis van Bewaring te Naaldwijk
Strafinstellingen Naaldwijk

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1847-1877

Archiefbloknummer

3354

Omvang

; 10 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Huis van Bewaring te Naaldwijk, 1821-1877

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het huis van Bewaring te Naaldwijk bevat onder ander een register van notulen van vergaderingen, een instructie voor de cipier, registers van inschrijvingen van gedetineerden en staten van veroordeelden tot vervangende gevangenisstraf.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis
In Naaldwijk is in 1821 een kantonaal Huis van Bewaring gevestigd. Het bevond zich in het gemeentehuis en bestond uit één vrij ruim en luchtig vertrek op de eerste verdieping en een donker hok op de zolder. De veldwachter ter plaatse deed tevens dienst als cipier. In 1854 deed de Minister van Justitie aan de Commissaris des Konings het voorstel het Huis van Bewaring te Naaldwijk op te heffen vanwege de schamele ruimte, waardoor mannen en vrouwen niet gescheiden konden worden. Het Huis van Bewaring te Delft, dat ruimer was, zou dan de functie van het Naaldwijkse Huis over moeten nemen. Het College van Toezicht protesteerde vanwege de grote afstanden naar Delft en gaf aan dat er mogelijkheden waren om een tweede vertrek voor vrouwen in te richten. ( Zie inv.nr. 2: Ingekomen brief van de Commissaris des Konings, A no. 9494 2e afd. d.d. 6 oktober 1854. ) De Minister kwam vervolgens op zijn voorstel terug. Als gevolg van de reorganisatie van de Rechterlijke Macht in 1877 werd het kanton Naaldwijk opgeheven en het Huis van Bewaring werd met ingang van 22 mei van dat jaar gesloten. ( Petersen, Gedetineerden onder dak, 233 en inv.nr. 2, ingekomen stukken over 1877. )
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij de sluiting van het Huis van Bewaring in 1877 werden de archiefbescheiden opgestuurd naar het College van Toezicht van het Huis van Bewaring te Delft, omdat het kanton Naaldwijk deel ging uitmaken van het kanton Delft. ( Zie inv.nr. 1: Uitgaande brief aan het College van Toezicht te Delft, d.d. 23 augustus 1877, nr. 178. ) Bij deze afsluiting van het archief is ook een inventaris opgemaakt, die in het archief zelf niet aanwezig is.
In 1972 werden de bescheiden door de griffier van het kantongerecht te Delft overgedragen aan het hulpdepot van de Rijksarchiefdienst te Schaarsbergen, ( Archief van het Rijksarchief in Zuid-Holland, dossier over het Huis van Bewaring te Naaldwijk. ) waarna de stukken na het maken van een onvolledige plaatsingslijst naar het Rijksarchief in Zuid-Holland zijn overgebracht.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Aanwijzingen voor de gebruiker
Voor informatie over de registers van gedetineerden en complementaire archieven wordt de gebruiker verwezen naar de Algemene Inleiding, XXI-XXIV.
Verantwoording van de bewerking
Bij de inventarisatie zijn de stukken opnieuw beschreven en geordend en ingedeeld volgens het gebruikelijke onderscheid tussen de archieven van het College van Toezicht en de cipier.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Huis van Bewaring te Naaldwijk, nummer toegang 3.05.08, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Strafinstellingen Naaldwijk, 3.05.08, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar