Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Districtklappers Huwelijk

3.04.18.02
J.J. Bink et al.
Nationaal Archief, Den Haag
1955
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

3.04.18.02
Auteur: J.J. Bink et al.
Nationaal Archief, Den Haag
1955

CC0

Periode:

1695-1812

Omvang:

- meter; 643 inventarisnummers

Taal van het archiefmateriaal:

Nederlands

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven teksten.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Tot aan de invoering van de burgerlijke stand in 1811 werden de doop-, trouw- en begraafboeken bijgehouden door de (hervormde) kerkelijke gemeente of parochie. De trouwboeken zijn toegankelijk via namenklappers (persoonsnamenlijsten). Die namenklappers zijn ontsloten met deze toegang (inventaris) in de vorm van een alfabetische index op achternaam per Zuid-Hollands district (m.u.v. grotere steden) per periode van 20 jaar.

Archiefvormers:

  • Algemeen Rijksarchief

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Beste lezer,

Hoewel ik al jaren genealogisch onderzoek bedrijf en toch echt niet zo heel dom ben, is het mij helaas niet mogelijk op een zinnige manier informatie te zoeken in uw huidige digitaal archief.
De uitleg is absoluut onbegrijpelijk.
Als je doet wat je meent dat er gezegd wordt, krijg je lijsten waar je niets mee kunt. Eerst schijn ik precies te moeten weten hoe en waar voorouders te vinden zijn en op welke datum. Als ik dat wist, dat zou ik niet meer hoeven te zoeken. Ik zoek dus om het een en ander te weten te komen.

Maar zelfs als ik voldoende weet, dan lukt het me niet door uw warboel heen te komen. Dit lijkt me algemeen gezegd de opzet van een krankzinnige ICT-er, die niet gehinderd door enig begrip van wat er door gebruikers verlangd wordt, iets "fantastisch" in elkaar gefrunnikt heeft.

Nogmaals, ik ben niet bepaald achterlijk en ik ben geschoold in jarenlang wetenschappelijk werk. Maar met deze onzin-site valt niets te beginnen!

Ik sluit mij van harte bij het commentaar van Dr.Vinié aan en verzoek u zijn opmerkingen ter harte te nemen.
De website is dringend aan verbetring toe.

We hebben ervoor gekozen de kopieën van DTB boeken en klappers integraal te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. De manier van zoeken is daarbij gelijk gebleven aan de wijze waarop dat voorheen in de studiezaal gebeurde. Zoeken in het bestand heeft dan ook nog diezelfde beperkingen, om de vermelding van bijvoorbeeld een doop van een specifieke persoon te vinden moet vooraf bepaald worden in welk district de persoon vermoedelijk gedoopt is.
De financiële middelen zijn er helaas niet om de scans beter toegankelijk te maken zodat er direct gezocht kan worden op de namen die op de scans zichtbaar zijn.
In het besef dat de toegankelijkheid zo niet ideaal is en ook niet aansluit bij de verwachting op het web dat het invullen van een zoekterm direct resultaat oplevert, hebben we het toch online gezet en wordt het bestand intensief door genealogen gebruikt. Het grote voordeel hierbij is dat voor het raadplegen van de kopieën niet meer naar Den Haag hoeft te worden afgereisd.

Het geplaatste stuk van het Nationaal Archief op 28 Augustus 2013 is al net zo slecht als de side zelf, een waardeloos product.
Als boven genoemde heren er al niet uitkomen is het voor en beginnende onderzoeker al helemaal niet te doen.

Zonde van het geld wat in dit slecht product gestoken is, een schande voor de makers.

Geachte heer van Eck. Spijtig dat u niet tevreden bent met onze uitleg hierboven. Als u hulp nodig heeft bij het raadplegen van de DTB scans kun u contact met ons opnemen. Graag horen we dan ook uw reactie op de gids die de methode van zoeken in de scans uitlegt Personen in de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Zuid-Holland voor 1811, zodat we die verder kunnen verbeteren.

een ander geluid: dit is zo'n fantastsiche verbetering t.o.v. de tijd dat ik startte met stamboomonderzoek, zo'n 20 jaar geleden.
alle klagers moeten zich realieren dat ze, volledig gratis, online gebruik kunnen maken van het voorwerk van heel veel vrijwilligers en professionee klachten. Geweldig!

Ik vind de bovenstaande klachten geweldig! Ik ben een beginnend onderzoeker, ik heb betrekkelijk weinig ervaring in wetenschappelijk werk, en ik heb geen moeite om mijn weg te vinden in deze serie web-sites. Dank aan alle klagers voor een geweldige morele opsteker, tevens dank aan eenieder die deze websites mogelijk maakt of heeft gemaakt.

Waar vind ik digitale scans van doop, trouw en begraven en / of geboorte, huwelijk en overlijden van de Hervormde Kerk en de stad Brielle ?

Geachte heer Reijmerink,
DTB registers van een aantal steden of gemeenten die reeds lange tijd een eigen archiefdienst hebben ontbreken in de verzameling (bijv. Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Dordrecht). Daarbij hoort ook Brielle.

Hoewel ik al jaren genealogisch onderzoek bedrijf en toch echt niet zo heel dom ben, is het mij helaas niet mogelijk op een zinnige manier informatie te zoeken in uw huidige digitaal archief........ gezien dat men dit bovenstaande al in 2013 heeft geschreven en nog steeds het systeem niet te snappen is, heeft het weinig zin om verder te gaan met het schrijven ......leg het nog een uit ......hoe kan ik iets vinden over personen die rond 1700-1800 in zuid- Holland geboren zijn????????

Geachte bezoeker,

Ik heb uw vraag doorgezet naar mijn collega's van het CBG en de afdeling dienstverlening zij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. De Districtklappers zijn gedigitaliseerd, wat wil zeggen dat u online de scans kunt bekijken. Om bij deze scans te komen kunt u op het tabblad scans drukken, maar dan krijgt u alle gemaakte scans te zien gerangschikt op inventarisnummer. Om te voorkomen dat u verdwaald in de massa scans kunt u ook op het + teken drukken van de klapper die u wilt inzien.
Bijvoorbeeld: XII District XII: Rijnland ten noordoosten van Leiden. Er opent zich dan een overzicht met de jaartallen binnen deze klapper. Stel u zoekt voorouders uit de periode District XII: 1736-1755 dan kunt u weer op het + teken voor de titel drukken en opent zich een lijst met inventarisnummers bijvoorbeeld 552 Leuwen, N. van t/m Nietveld, D.J. Als u hierop drukt komt u in een nieuw scherm, waarin de tab scans toegang bied tot de scans uit deze periode en namen.

Ik ben zeer tevreden!

Het gebruik van de klappers en scans is zeer prettig, en werkt in essentie precies zoals vroeger op de studiezaal. Alleen bespaart het de reiskosten en reistijd, en kan dit nu ook 's avonds. Dus hoef ik geen vrij te nemen om de basale genealogische informatie in de DTB's te vinden. Zeker nu het downloaden van en scrollen in de scans veel sneller gaat dan in het begin.

En ja, genealogie is nu eenmaal zelf puzzelen. Dat kost soms wat moeite. In vergelijking met vroeger is het allemaal sowieso al veel makkelijker (en helaas ook wat minder gezellig).

Het enige dat ik nog mis is een directe link vanaf de Homepagina (of ik kan deze niet vinden).

Geachte heer/mevrouw van der Klok,

Dank voor uw vriendelijke woorden en de aandachtspunten waar u op wijst. Onze website is altijd in ontwikkeling om onze gebruikers zoveel mogelijk van dienst te kunnen zijn. Helaas is er een beperkte ruimte om de homepage mee te vullen en kunnen we niet alles presenteren wat we zouden willen presenteren. Op het moment hebben we op ons themaplein voorouders/genealogie zoveel mogelijk informatie over genealogie gebundeld. Heeft u daar al eens gekeken? http://www.gahetna.nl/themaplein/voorouders

Nogmaals dank en ik zal uw aandachtspunten inbrengen in ons weboverleg.

Met vriendelijke groet,

Het kan niet ontkend worden dat het zoeken en raadplegen op deze site moeilijk is. In dit verband een vraag: Gaan de DTB-boeken van Zuid-Holland ook over naar de website openarch (Open Archieven) en op welke termijn?
Kees Valk

Geachte heer Valk,

De website openarch wordt beheerd door Dhr. Bob Coret vragen omtrent het al dan niet aanwezig zijn van DTB boeken kunt u het beste aan hem richten.

Weet u van het bestaan van de volgende website? http://genver.nl/indexzh.htm

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in