Terug naar zoekresultaten

3.03.82 Inventaris van het archief van het Parket van de Officier van Justitie te 's-Gravenhage, 1960-1979

Het archief bestaat uit registers van verschillende soorten strafzaken. Daarnaast heeft een deel van het archief betrekking op het functioneren van het parket.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.03.82
Inventaris van het archief van het Parket van de Officier van Justitie te 's-Gravenhage, 1960-1979

Auteur

CAS 1113

Versie

30-06-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Parket van de Officier van Justitie te 's-Gravenhage
Parket OvJ Den Haag

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1960-1979

Archiefbloknummer

37211

Omvang

; 316 inventarisnummer(s) 18,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Parket van de Officier van Justitie te 's-Gravenhage, 1959-2005

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bestaat uit registers van verschillende soorten strafzaken. Daarnaast heeft een deel van het archief betrekking op het functioneren van het parket.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Een officier van Justitie is in Nederland een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM of parket vormt in het strafrecht samen met de rechters de rechterlijke macht. Traditioneel is het OM de hoogste hoeder van de openbare orde.
Het rechtsbestel in Nederland kent de term OM, in die naam ligt een groot misverstand opgesloten. Het OM mag dan de naam ministerie dragen, het is geen ministerie zoals dat van Defensie of Sociale Zaken. Samen met de rechters vormt het OM de rechterlijke macht - zo staat het in de wet op de rechterlijke organisatie.
Het OM bepaalt wie voor de rechter moet verschijnen, en voor welk strafbaar feit. Het is de enige instantie die kan besluiten een persoon te vervolgen. Het veruit voornaamste werkterrein van het OM is het strafrecht. Het OM bemoeit zich niet met ontslagkwesties of met buren die ruziën om een overhangende boomtak. Zij moeten naar de burgerlijke rechter om hun geschil te beslechten. Het OM komt vrijwel alleen maar in beeld als iemand een strafbaar feit begaat.
Het OM is de organisatie die verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van strafbare feiten. De belangrijkste rollen van de officier van Justitie zijn:

  • het gezag voeren over onderzoeken van de politie;
  • bij zware misdrijven direct leiding geven aan onderzoeken van de politie;
  • optreden als openbare aanklager in een rechtszaak (zie strafrecht);
  • tijdens een rechtszaak een bepaalde straf eisen, die niet altijd door de rechter wordt opgelegd.
Zowel de politie als de officier van Justitie kan dwangmiddelen toepassen. Bekende dwangmiddelen zijn bijvoorbeeld iemand fouilleren of vasthouden op het politiebureau. De officier van Justitie bepaalt of hij een zaak aan de rechter wil voorleggen of niet. Hij moet er ook voor zorgen dat uitspraken van de strafrechter worden uitgevoerd. De officier van Justitie moet zich aan strenge regels in de wet houden. De rechter controleert of de regels wel goed worden toegepast.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Van de archiefbescheiden van het parket van de officier van Justitie wordt het overgrote deel vernietigd aan de hand van bestaande vernietigingsvoorschriften (de zogenaamde selectielijsten). Gelet op de taakomschrijving van de officier van Justitie, is voor de selectie van het archief, voor wat betreft de taakuitvoering met betrekking tot de rechterlijke macht gebruik gemaakt van de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rechterlijke Macht vanaf 1950, vastgesteld op 12 december 2006/Nr. C/S&A/06/3398, gepubliceerd in de Staatscourant van 8 januari 2007, nr. 5. Op grond van bovenstaande lijst zijn onder andere de zogenaamde III- en IV zaken geselecteerd.
Voor wat betreft de taakuitvoering met betrekking tot de rechtshandhaving is gebruik gemaakt van:
  • de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Openbaar Ministerie over de periode vanaf 1950, vastgesteld op 14 oktober 2005/Nr. C/S&A/05/2036, gepubliceerd in de Staatscourant van 2 december 2005, nr. 235.
  • de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Politie over de periode 1945 - 1993, vastgesteld op 8 oktober 2007/Nr. C/S&&&A/07/2495, gepubliceerd in de Staatscourant van 6 november 2007, nr. 215.
Ook is dit bestand nagekeken op zaken waarbij sprake was van:
  • zaken waarover politieke of maatschappelijke onrust bestond;
  • zaken die internationaal, landelijk, regionaal of lokaal ophef hebben veroorzaakt;
  • zaken waarbij belangrijke personen of instellingen betrokken waren;
  • zaken die van zodanig juridisch belang zijn dat de uitspraak gepubliceerd is in de daartoe bestaande jurisprudentieverzamelingen en vooraanstaande tijdschriften;
  • zaken die van belang zijn voor de rechtsontwikkeling.
Aangezien geen van bovenstaande zaken van toepassing was op de te bewerken AZ-dossiers werd besloten om dit archief, in afwachting van de vaststelling van de selectiecriteria, voorlopig voor vernietiging aan te wijzen. Na vaststelling van de selectiecriteria kan het archief ter vernietiging worden aangeboden.
Het kaartsysteem, behorend bij de AZ-dossiers werd voor bewaring aangewezen, omdat het op enige manier inzicht geeft in de aard, omvang en afdoening van de AZ-dossiers van de officier van Justitie te ’s-Gravenhage. De bijbehorende stukken zijn voor vernietiging aangewezen. Het betreffen hier voornamelijk stukken ter advisering ontvangen van het Ministerie van Justitie. (naturalisaties, naamswijzigingen, curateles, lijkvindingen, onteigeningen, dispensatie, huwelijksverbod e.d.)
Ook is een groot deel van het archief geretourneerd naar de rechtbank Den Haag, vanwege het ontbreken van een selectiegrondslag.
Verantwoording van de bewerking
Op basis van een projectconvenant tussen het Ministerie van Justitie, Directie Rechtspleging en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is in de periode 2006 - 2007 het archief bewerkt van het parket van de officier van Justitie te ’s-Gravenhage. Het archief beslaat voornamelijk de periode 1960 - 1979.
In deze inventaris zijn de voor bewaring aangewezen toegangen, de geselecteerde dossiers en andere te bewaren bestanden binnen de gevormde rubrieken op chronologische volgorde opgenomen.
Tijdens het vooronderzoek zijn afwijkingen m.b.t. de materiële staat geconstateerd. Voor binnenkomst van het archief bij de CAS zijn de archiefbescheiden materieel getoetst en goedgekeurd op de (straf)parketregisters na. Dit deel is op advies van Helicon behandeld door deze te laten gammastralen. Voor de materiële staat van het archief is de bewerking van het te bewaren gedeelte uitgevoerd conform artikel 11 van het Archiefbesluit en de Regeling Duurzaamheid Archiefbescheiden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Betreft stukken jonger dan 75 jaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Parket van de Officier van Justitie te 's-Gravenhage, nummer toegang 3.03.82, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Parket OvJ Den Haag, 3.03.82, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen