Terug naar zoekresultaten

2.25.77.14 Inventaris van het archief van de Credietvereeniging, (1643) 1852 - 1918 (De Nederlandsche Bank)

In het archief zijn stukken te vinden die voortgekomen zijn uit de taakuitvoering van de Credietvereeniging: het verlenen van kredieten aan haar leden van maximaal drie maanden. Het archief bevat onder meer notulen, correspondentie en stukken met betrekking tot de oprichting.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.77.14
Inventaris van het archief van de Credietvereeniging, (1643) 1852 - 1918 (De Nederlandsche Bank)

Auteur

Historisch archief DNB

Versie

25-02-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

De Nederlandsche Bank NV (DNB)
DNB

Periodisering

archiefvorming: 1814-1980
oudste stuk - jongste stuk: 1643-1995

Archiefbloknummer

P8

Omvang

; 63 inventarisnummer(s) 888,35 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

De Credietvereeniging

Samenvatting van de inhoud van het archief

In het archief zijn stukken te vinden die voortgekomen zijn uit de taakuitvoering van de Credietvereeniging: het verlenen van kredieten aan haar leden van maximaal drie maanden. Het archief bevat onder meer notulen, correspondentie en stukken met betrekking tot de oprichting.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Credietvereeniging (CrV) is opgericht op 19 april 1852 en volgende dagen en koninklijk goedgekeurd op 26 maart 1853. De CrV is gevestigd te Amsterdam en heeft agentschappen door heel Nederland, met name na 1910 breidt het aantal agentschappen zich in rap tempo uit.
Doel is het verlenen van kredieten aan haar leden van maximaal drie maanden, ten hoogste tot het bedrag van deelneming van het desbetreffende lid, hetzij tegen voldoende zekerheid of enkel in rekening-courant of tegen promessen, tegen al dan niet geaccepteerde wisselbrieven of . Leden dienen minimaal deel te nemen voor een bedrag van fl. 500, terwijl het te verlenen krediet niet meer mag belopen dan fl 30.000. Er zijn zowel kredietnemende als niet-kredietnemende leden (aandeelhouders). Vanaf 1895 hoeven kredietnemers niet meer verplicht stortingen te doen. De bank heeft vanaf dan alleen nog gewone aandeelhouders.
Het dagelijks bestuur is in handen van 3 directeuren, te benoemen door commissarissen onder goedkeuring van de Algemene Vergadering.
Een college van commissarissen houdt toezicht op de directie. De commissarissen kiezen zichzelf uit leden en niet-leden. Een Raad van Admissie (later Raad van Toelating) geeft advies over de te verstrekken kredieten en bestaat uit commissarissen, directeuren en tenminste 8 leden, te kiezen door de Algemene Vergadering.
In 1918 fuseert de Credietvereeniging met Wertheim & Gompertz om reden van uitbreiding van haar werkzaamheden. Deze waren tot dusver uitsluitend gericht op de kredietverstrekking en het depositobedrijf. Met de fusie gaan ook effecten- en verdere bankierszaken tot het takenpakket behoren. De bank gaat verder onder de naam Bank-Associatie Wertheim & Gompertz (1834) en Credietvereeniging (1853), kortweg Bankassociatie (1918 - 1937).
De taken van de Credietvereeniging bestonden uit het incasseren van handelspapier, het ontvangen van gelden à deposito en in rekening-courant en het herdisconteren van het papier in portefeuille.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Gedurende de bewerking is niet vernietigd
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de Credietvereeniging maakt deel uit van negentien deelarchieven die in een eerder stadium zijn bewerkt. In 2009 zijn de deelarchieven in één inventaris naar het Nationaal Archief overgebracht. Op verzoek van het Nationaal Archief is de inventaris van 2009 gesplitst in meerdere deelinventarissen. Deze splitsing heeft tot gevolg dat de beschrijvingen van de context van de later bewerkte inventarissen uitgebreider zijn dan die van voor 2009.
Ordening van het archief
De oude orde van dit archief is terug te vinden in een digitale dossierinventaris, die op zijn beurt is gebaseerd op een oudere papieren dossierinventaris, zie inv.nr. 3604

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Ontheffing mogelijk na schriftelijke toestemming van De Nederlandsche Bank N.V.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, De Nederlandsche Bank NV (DNB), nummer toegang 2.25.77.14, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DNB, 2.25.77.14, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
​Voor Register van aandelen 1895 - 1918, zie de inventaris van het archief van de Bank-Associatie (1895) 1918 - 1971, toegang 2.25.77.10.
​Voor Jaarverslag, statuten, prospecti en ander documentair materiaal Credietvereeniging, gevestigd te Amsterdam, 1854 - 1917, zie Archief DNB inv.nrs. 8386 - 8387.
Verwante archieven
​Andere delen van het archief van de Credietvereeniging bevinden zich bij het Stadsarchief Amsterdam en bij het Nationaal Archief, te weten: het archief van de Familie Berg, toegang 3.20.03.