Terug naar zoekresultaten

2.25.77.10 Inventaris van het archief van de Bank-Associatie, (1895) 1918 - 1971 (De Nederlandsche Bank)

Notulen van diverse vergaderingen; correspondentie van het hoofdkantoor met de filialen in het land; correspondentie en nota's inzake afwikkeling van de liquidatie; financiële administratie en verslaglegging; financiële afwikkeling van grote debiteuren; beheer van het maatschappelijk kapitaal; beheer van gebouwen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.77.10
Inventaris van het archief van de Bank-Associatie, (1895) 1918 - 1971 (De Nederlandsche Bank)

Auteur

Historisch archief DNB

Versie

25-02-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2009

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

De Nederlandsche Bank NV (DNB)
DNB

Periodisering

archiefvorming: 1814-1980
oudste stuk - jongste stuk: 1643-1995

Archiefbloknummer

P8

Omvang

; 231 inventarisnummer(s) 888,35 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bank-Associatie (1918 - 1937) N.V. Middenstands-Credietbank voor West-Zeeuwsch-Vlaanderen (?? - ??) N.V. tot Exploitatie van Gebouwen Amstelwijk (1925?? - 1944??) DNB als liquidateur (1937 - 1971)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Notulen van diverse vergaderingen; correspondentie van het hoofdkantoor met de filialen in het land; correspondentie en nota's inzake afwikkeling van de liquidatie; financiële administratie en verslaglegging; financiële afwikkeling van grote debiteuren; beheer van het maatschappelijk kapitaal; beheer van gebouwen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Bank-Associatie Wertheim & Gompertz (1834) en Credietvereeniging (1853), kortweg Bank-Associatie (B-A) wordt opgericht op 6 april 1918 en goedgekeurd bij koninklijk besluit op 16 mei 1918. De bank ontstaat uit een fusie van de N.V. Credietvereeniging, met name werkzaam in de kredietverstrekking en het depositobedrijf, en het effecten- en bankierskantoor Wertheim & Gompertz. Reden is de toegenomen concurrentie en concentratie binnen het bankbedrijf, die het voor eenzijdig gespecialiseerde banken moeilijk overleven maken.
Het beheer van de bank wordt opgedragen aan tenminste 3 directeuren, die door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden benoemd uit een door de Raad van Commissarissen op te maken bindende voordracht. De directeuren kunnen terzijde worden gestaan door onderdirecteuren die op dezelfde wijze worden benoemd. De Algemene Vergadering heeft het recht de directeuren te allen tijde te ontslaan. Onder goedkeuring van de Raad van Commisarissen stellen de directeuren procuratiehouders aan, bestuurders van bijkantoren en hun procuratiehouders. De Raad van Commissarissen oefent toezicht uit op de directie. De commissarissen worden door de Algemene Vergadering benoemd uit een door commissarissen zelf op te maken bindende voordracht. De commissarissen kunnen worden ontslagen door de Algemene Vergadering. Een Raad van Toelating geeft advies over het verstrekken van krediet.
Naast het hoofdkantoor, dat gevestigd is te Amsterdam, beschikt de bank over bijkantoren in heel Nederland. In 1918 worden ook de effectenzaken, die voor eigen rekening door agenten van bijkantoren van de Credietvereeniging werden gedreven, door B-A overgenomen. Met de in 1917 opgerichte N.V. Effectenkantoor N.A. Wichers, waarvan de agent van de Crediet Vereeniging A.W. Groenman eveneens directeur is, wordt een belangengemeenschap gesloten. In 1919 wordt het bedrijf van de gebroeders Kingma te Leeuwarden overgenomen. Het bedrijf wordt daartoe hernoemd tot Kingma's Bank, en fungeert als regiokantoor van de B-A. In dezelfde jaren wordt de en de N.V. Middenstands-Credietbank voor West-Zeeuwsch-Vlaanderen te Breskens overgenomen. Op 2 maart 1922 wordt het Spaarfonds der Bank-Associatie opgericht, met als doel gelegenheid te stellen tot belegging van gelden op spaarrekening tegen rentevergoeding. Het bestuur van de afzonderlijke stichting is in handen van de directeuren van de B-A, die onder toezicht van de commissarissen van de B-A staan.
Door het verstrekken van grote kredieten zonder voorafgaand onderzoek naar de kredietnemers en het niet of niet tijdig ingrijpen bij zwakke posten raakt de bank in 1922 in moeilijkheden. Om onrust onder de cliënten tegen te gaan worden verliezen verbloemd en wordt gepoogd door voortgaande financiering alles weer in het reine te brengen. Ten gevolge van het voortdurend wegvloeien van deposito-gelden en creditsaldi moet de B-A tenslotte steun zoeken bij DNB. Onder leiding van DNB wordt door een aantal grote banken een consortium opgericht en worden preferente aandelen uitgegeven voor 4 miljoen gulden. De houders van deze preferente aandelen krijgen het recht een Commissie van Advies te benoemen die de werkzaamheden van de directie regelt, de directeuren kan schorsen en voor ontslag voordragen, bindende voordrachten kan doen voor de benoeming van directeuren en statutenwijzigingen moet goedkeuren In 1929 wordt het genoemde consortium weer opgeheven.
Na 1922 treedt een geleidelijk herstel in, maar de rentabiliteit blijft onvoldoende. In 1927 gaat B-A over tot bezuinigingen op personeelskosten en de voering van en controle op de administratie, terwijl ook wordt begonnen met de liquidatie van verliesgevende posten.
In 1937 koopt de familie Kingma de aandelen in Kingma's Bank terug. Andere levensvatbare delen worden overgenomen door de Incasso-Bank, die de B-A voor de rest liquideert. DNB verklaart zich bereid de liquidatie te financieren en bij de afwikkeling steun te verlenen onder voorwaarde dat een aantal bestuursvoorstellen worden aangenomen. In 1937 wordt mr. H.A. Hartogh, voormalig directeur van de B-A, benoemd tot liquidateur. In 1938 komt de liquidatie in handen van DNB, met de benoeming van O. Reuchlin, agent van DNB te ´s-Gravenhage. De liquidatie is in 1971 voltooid.
Vanaf 1925 fungeert de N.V. tot Exploitatie van Gebouwen “Amstelwijk” als “stroppenmaatschappij” voor de B-A. De N.V. is opgericht op 5 december 1910 als dochtermaatschappij van de firma Wertheim en Gompertz en in april 1925 overgenomen door de B-A. Doel is vanaf 1925 a. het verkrijgen en verhuren of op andere wijze exploiteren, daaronder begrepen het vervreemden en bezwaren, van onroerende goederen en b. het verlenen van kredieten. De N.V. koopt enkele malen onroerende goederen van debiteuren van de B-A op en met ingang van mei 1925 cedeert de B-A diverse ´bevroren´ vorderingen aan “Amstelwijk”. De N.V. wordt voor een belangrijk bedrag crediteur van de B-A en geeft voor het saldo kredietpromessen, die door B-A bij DNB worden ondergebracht. Per 31 dec 1938 bedraagt de van de B-A. gekochte vordering bijna 3,5 miljoen. In 1938 wordt O. Reuchlin, liquidateur van de B-A. en agent van DNB te ´s-Gravenhage, benoemd tot directeur van Amstelwijk. In 1941 treedt de N.V. in liquidatie, welke eind 1943 wordt afgerond.
In 1937 wordt het archief van de B-A wegens ruimtegebrek naar DNB overgebracht.
Voorgangers c.q. opvolgers van de Bank-Associatie waren:
Voorganger: Wertheim en Gompertz (1834 - 1918)
Voorganger: Credietvereeniging (1853 - 1918)
Voorganger: Gebroeders Kingma (1869 - 1919)
Voorganger: N.V. Middenstands-Credietbank voor West-Zeeuwsch-Vlaanderen (?? - 1919)
Opvolger: Incasso-Bank NV (1937)
Opvolger: Kingma's Bank (1919 - 1973)

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Gedurende de bewerking is vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
Het archief vvan de Bank-Associatie maakt deel uit van negentien deelarchieven die in een eerder stadium zijn bewerkt. In 2009 zijn de deelarchieven in één inventaris naar het Nationaal Archief overgebracht. Op verzoek van het Nationaal Archief is de inventaris van 2009 gesplitst in meerdere deelinventarissen. Deze splitsing heeft tot gevolg dat de beschrijvingen van de context van de later bewerkte inventarissen uitgebreider zijn dan die van voor 2009.
Ordening van het archief
De oude orde van dit archief is terug te vinden in een digitale dossierinventaris, die op zijn beurt is gebaseerd op een oudere papieren dossierinventaris, zie inv.nr. 3604.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Ontheffing mogelijk na schriftelijke toestemming van De Nederlandsche Bank N.V.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, De Nederlandsche Bank NV (DNB), nummer toegang 2.25.77.10, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DNB, 2.25.77.10, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
​Voor Jaarverslag, statuten en prospecti Bank-Associatie, zie archief DNB, inv.nr. 8166. Voor Jaarverslag Kingma's Bank, gevestigd te Leeuwarden, 1919 - 1973, zie archief DNB, inv.nr. 8119. Voor het bankdossier van de Kingma's Bank, gevestigd te Leeuwarden, zie archief DNB, inv.nr. 14533. Voor Nota´s inzake de steunverlening aan de Rotterdamsche Bankvereeniging in de jaren 1924-1925, en aan de NV Marx & Co´s Bank, de NV Bank-Associatie en Buisman, Gratama & Co., 1970 - 1982, zie archief DNB, inv.nr. 14373. Voor Jaarverslag, statuten en prospecti Incasso-Bank NV, gevestigd te Amsterdam, 1891 - 1948, zie archief DNB, inv.nr. 8113. Voor het bankdossier van de Incasso-Bank NV, gevestigd te Amsterdam, 1891 - 1952, zie archief DNB, inv.nr. 12932.

Andere delen van het archief van de Bank-Associatie bevinden zich bij het Stadsarchief. Amsterdam en het Archief Berg, zie toegang 3.20.03. Voor het archief van voorganger de Credietvereeniging, (1643) 1852 - 1918, zie toegang 2.25.77.14. Voor het archief van voorganger Wertheim en Gompertz, (1853) 1843-1918 (1992), zie toegang 2.25.77.34. Het Archief van opvolger de Incassobank maakt onderdeel uit van het ABN-AMRO-archief. Het Archief van opvolger Kingma's Bank maakt onderdeel uit van het ABN-AMRO-archief.

Archiefbestanddelen