Terug naar zoekresultaten

2.25.69.01 Inventaris van het archief van de Nederlandsche Bank N.V., president Jhr. Paul Iwan Hogguer, 1814-1816

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.69.01
Inventaris van het archief van de Nederlandsche Bank N.V., president Jhr. Paul Iwan Hogguer, 1814-1816

Auteur

De Nederlandsche Bank: Olaf Borgers (2012).

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2015 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

De Nederlandsche Bank NV (DNB)
DNB

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1791–1816
oudste stuk - jongste stuk: 1791-1971

Archiefbloknummer

P8

Omvang

; 8 inventarisnummer(s) 888,35 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Daarnaast zijn er stukken in het.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften. Daarnaast bevat het archief een band met tekeningen en gedichten (inventarisnummer 19215).

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Jhr. Paul Iwan Hogguer (1814 – 1816)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Jhr. Paul Iwan Hogguer (1760- 1816) was president van de Nederlandsche Bank (DNB) van 1814-1816. Het archief bestaat voornamelijk uit biografische en genealogische documenten. Documenten die van belang kunnen worden beschouwd betreffen de testamenten van Hogguer, stambomen van Hogguer en zijn familie en een veilingcatalogus van de collectie van Anna Maria Hogguer-Ebeling.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jhr. Paul Iwan Hogguer (Amsterdam 7-2-1760 - Amsterdam 20 (òf 19 òf 21)-11-1816) was de zoon van Daniel Baron Hogguer, Graaf van Bignan (01-11-1722 - 29-03-1793), bankier en koopman, en Henriette de Mauclerc (10-03-1730 - 20-11-1794). Hogguer is een verfransing van de oorspronkelijk uit Zwitserland stammende familienaam ‘Högger’. Paul Iwan Hogguer is tweemaal gehuwd geweest: in 1788 met Anna Maria Ebeling (13-10-1767 - 29-06-1812) en in 1814 met Cornelia Margaretha van Weede (15-6-1769 - 24-1-1837). Uit het eerste huwelijk kwam één dochter voort: Ernestina Henrietta Maria Paulina (1790 - 22-05-1811).
De biografie van Hogguer is enigszins in nevelen gehuld. Zo weet men niet met zekerheid of hij 19, 20 of 21 november 1816 is overleden. Bovendien staat bij de enige bekende afbeelding van deze president - een schilderij dat mogelijk aan Maximiliaan Jacob de Man wordt toegeschreven - helemaal niet vast of het hier daadwerkelijk Hogguer betreft. Ook over Hogguer als president van DNB is weinig bekend.
Hogguer stamt uit een bankiersgeslacht. Zijn vader, ook bankier was mogelijk het slachtoffer geworden van een bankencrisis in 1773, waardoor hij genoodzaakt was om een aanstelling als ‘gevolmachtigd minister bij de Nedersaksische Kreitz en de Hanzesteden’ te accepteren. Dit weerhield de Paul Iwan Hogguer er echter niet van om desondanks óók bankier te worden. Hij richtte als zelfstandig bankier, samen met George Grand, voorheen lid van de bankiersfirma Fizeaux Grand & Co waar ook Hogguer werkzaam was, in 1787 de firma Hogguer, Grand en Co op. Deze veranderde haar naam in 1795 in Hogguer & Co. In de rol van bankier lijkt Hogguer zeer succesvol te zijn geweest en hij maakte dan ook fortuin in deze periode. Daarnaast was Hogguer ook actief in het openbare leven. Tussen 1791 en 1795 bekleedde hij afwisselend de functies van Schepen en Commissaris van Zeezaken.
Wanneer de Fransen Nederland in 1795 binnen vallen verliest Amsterdam zijn positie als centrum van de financiële wereld, en veel Amsterdamse financiële kopstukken vluchten naar Engeland. Hoewel Hogguer in Amsterdam bleef, lijkt ook hij zich in deze periode grotendeels uit het zakelijke en openbare leven terug te hebben getrokken. Na het vertrek van de Fransen wordt Hogguer in 1814 tot een van de vier burgemeesters van Amsterdam benoemd en tot hoofddirecteur van de Amsterdamse Tekenacademie. Bovendien fungeerde hij samen met J. Bondt (zie toegangsnummer 2.25.77.61) als een van de adviseurs bij de oprichting van een Nederlandse centrale bank. Als in april 1814 DNB haar deuren opent, is Hogguer benoemd tot president directeur. Hogguer bekleedde deze functie echter maar kort, aangezien hij in november 1816 kwam te overlijden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Volgens overlevering zou de directie van DNB na Hogguers dood mogelijk een kist met diens papieren hebben vernietigd omdat deze onbelangrijk werden geacht. Dit, en de korte periode van Hogguers presidentschap hebben ervoor gezorgd dat het archief zéér klein en fragmentarisch is en dat de inhoud van de stukken die wel aanwezig zijn, niet of nauwelijks aan eventuele werkzaamheden van Hogguer als president van DNB te relateren zijn.
De verwerving van het archief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Gezien de mogelijke vernietiging van het ‘werkarchief’ van Hogguer na diens dood door de toenmalige directie, is het hier geïnventariseerde archief beperkt tot privé-archief en later toegevoegd archief, voornamelijk bestaand uit genealogisch (stambomen) en biografisch materiaal. Daarnaast zijn ook testamenten van Hogguer in dit archief aangetroffen, en enkele meer curieuze stukken zoals een vergunning voor het dragen van haarpoeder. Een deel van de stukken in dit archief is van latere datum en betreffen de familie van Hogguer.
Selectie en vernietiging
Als stelregel worden presidenten- (en directeuren-) archieven zoveel als mogelijk integraal en volledig overgedragen. Tijdens de bewerking is uit dit archief dan ook niet vernietigd.
Aanvullingen
Dit is de inventaris van het archief tot en met 1995. Alles wat daarna volgt wordt als aanvullingen beschouwd. Er zijn geen verdere aanvullingen te verwachten.
Verantwoording van de bewerking
Dit archief is bewerkt door O.E. Borgers in 2011. Inventarisnummers 3357, 3694 en 3696, betreffende de benoeming van Hogguer, en documentatie over portretten, zijn reeds in een eerder stadium bewerkt als onderdeel van het Secretarie-archief en zijn elders in de inventaris van DNB aanwezig in het Secretarie-archief (archiefinventaris 2.25.68) .Eén omslag is gesplitst en gedeeltelijk in deze eerdere bewerking opgenomen (inv. nr. 3694). Het overige deel bevindt zich in inventaris nummer 19213 binnen dit archief.
Het archief van Hogguer is, zoals vermeld, een fragmentarisch en zéér incompleet samenraapsel van documenten. De oorzaak hiervan ligt in het al dan niet apocriefe gegeven dat het volledige ‘werk-archief’ van Hogguer na zijn dood door de toenmalige directie is vernietigd. Het overgebleven Hogguer-archief bestaat enerzijds uit persoonlijke documentatie uit de tijd van Hogguer zelf, vermoedelijk verkregen via de verwerving van familie stukken van Geraldine Engmann-Hogguer, en anderzijds uit stukken van de periode ná, en handelend over Hogguer. Aangezien het Hogguer-archief zeer klein en overzichtelijk is, is besloten om de oorspronkelijke orde volledig te bewaren, ondanks dat deze zeer onlogisch is, en dit archief strikt gesproken niet door de archiefvormer zelf bijeen is gebracht.
Ordening van het archief
De stukken zijn chronologisch geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, De Nederlandsche Bank NV (DNB), nummer toegang 2.25.69.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DNB, 2.25.69.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Het Historisch archief van DNB bezit een grote hoeveelheid fotomateriaal. Hieronder bevinden zich ook afbeeldingen die mogelijk aan het Hogguer-archief zijn te koppelen. Dit fotoarchief bevindt zich, onafhankelijk van de reeds bewerkte archieven bij DNB en zal in een later stadium worden bewerkt.
Verwante archieven
Het Hogguer-archief is er een in de reeks van presidenten van DNB. Het vormt echter wel een uitzondering in de zin dat het hier de eerste president van DNB betreft, en omdat er maar zeer weinig materiaal met betrekking tot Hogguer bewaard is gebleven.
Meest verwant is het archief van diens opvolger Jan Hodshon, president van 1816 tot 1827 (archiefinventaris 2.25.69.02) .
Voor archivalia inzake Hogguer zie verder ook in het archief van DNB: Secretarie-archief (archiefinventaris 2.25.68) en dan in het bijzonder inventarisnummers 3357 en 3696.
Voor archivalia inzake Hogguer zie verder ook in het archief van DNB: Jacob Fock en Abraham Fock (archiefinventaris 2.25.69.04) en dan in het bijzonder inventarisnummer 16585.
Publicaties Jong, A.M., de Geschiedenis van de Nederlandsche Bank, Eerste deel, de Nederlandsche Bank van 1814 tot 1864 . (Tweede uitgave, Haarlem 1967) Spigt, P. P. Spigt, ‘Silhouet van een President’, in J. A. Nietveld (et al.), De Bank 1814-1964: jubileumuitgave voor het personeel van De Nederlandsche Bank tgv het honderdvijftigjarig bestaan . (Haarlem 1964), pag. 19-49

Archiefbestanddelen