Terug naar zoekresultaten

2.25.46 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf (1949) 1952-1990

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.46
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf (1949) 1952-1990

Auteur

R. Reens

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf
BV Agrarisch Bedrijf

Periodisering

archiefvorming: 1951-1990
oudste stuk - jongste stuk: 1949-1990

Archiefbloknummer

P45

Omvang

; 51 inventarisnummer(s) 3,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Microfiches

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf (BVAB)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat hoofdzakelijk jaarverslagen van de BVAB en haar rechtsvoorgangers. Daarnaast zijn er stukken van de wettechnische commissie die bestond uit vertegenwoordigers van de directie, de beleidsmedewerkers van Juridische Zaken (JZ), en soms medewerkers van de afdeling Uitvoering- en administratieve zaken (UAZ). Ze voerden overleg over juridische en beleidsmatige zaken. Deze zaken werden besproken voordat het dagelijks bestuur en het algemeen bestuur bij elkaar kwamen, of er werden onderwerpen besproken die juist uit die vergaderingen voortvloeiden

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 26 mei 1950 werd door de algemene ledenvergadering van de Bedrijfsvereniging voor Ongevallenverzekering voor het Land- en Tuinbouwbedrijf en de Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering, Kinderbijslagverzekering en Wachtgeld- en Werkloosheidsverzekering voor het Land- en Tuinbouwbedrijf voor de eerste keer een buitengewone vergadering belegd. Deze vergadering keurde voorstellen tot de wijziging van de statuten en de reglementen goed, tevens werden door het bestuur genomen besluiten bekrachtigd. Het lag in de bedoeling om de bedrijfsvereniging voor Ziekengeld en Kinderbijslagverzekering tevens als uitvoeringsinstelling te laten functioneren met betrekking tot de Wachtgeld- en Werkloosheidsverzekering. De nieuw te voeren naam luide: Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering, Kinderbijslagverzekering en Wachtgeld- en Werkloosheidsverzekering voor het Agrarisch Bedrijf.
De Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf is zelfadministrerend met dien verstande dat zij het in handen hebben gegeven aan de Stichting Agrarische Sociale Fondsen.
De Bedrijfsvereniging had drie taken:
  1. Uitkeringsverzorging
  2. Beheersing van uitkeringsvolume en het verzekerde risico
  3. Handhaving
Onder de uitkeringsverzorging valt de claimbeoordeling, de uitvoeringsbeslissing en de uitbetaling. Onder de beheersing van het uitkeringsvolume valt het beroep doen op de uitkering, de begeleiding en het bevorderen van de terugkeer van de uitkeringsgerechtigden in het arbeidsproces. De handhaving tenslotte dient om het oneigenlijk gebruik en het misbruik van uitkeringen te voorkomen, het opsporen daarvan en het opleggen van sancties.
In de periode 1902-1952 voerden de bedrijfsverenigingen de volgende sociale verzekeringen uit:
  1. (1901 en 1921)
  2. Ziektewet (1913/1929)
  3. Kinderbijslagwet (1939)
Bij de uitvoering van deze wetten speelden de Raden van Arbeid ook een rol.
Het reglement van de Ziekengeldverzekering van de bedrijfsvereniging werd gewijzigd in verband met de verandering van de naam van de bedrijfsvereniging
daar was al eerder op 26 mei 1950 door de ledenraad over beslist. De reglementswijziging werd op 14 december 1951 goedgekeurd door de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Ook de ledenraad van de Bedrijfsvereniging voor Ongevallenverzekering besloot op 30 oktober 1951 tot een naamswijziging, zij luide Bedrijfsvereniging voor Ongevallenverzekering voor het Agrarisch Bedrijf.
De goedkeuring van deze wijzigingen evenals enkele andere wijzigingen van technische aard werden bij Koninklijk besluit van 6 februari goedgekeurd.
Het gewijzigde reglement van de bedrijfsongevallenverzekering werd goedgekeurd bij beschikking van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 18 december 1952, dit ten gevolge van de naamsverandering van de bedrijfsvereniging. De Stichting Agrarische Sociale Fondsen is opgericht in 1963 nadat de raad van afgevaardigden in de algemene vergadering wijzigingsbesluiten had genomen.
Daarna stond niets meer de oprichting van de Stichting Agrarische Sociale Fondsen in de weg. Feitelijk zijn de werkzaamheden van dit fonds gestart op 1 januari 1964.
De rechtsvoorgangers van de bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf zijn:
  1. Bedrijfsziekenkas voor Land- en Tuinbouw (1930-1949)
  2. Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering voor het Bloembollenbedrijf en Aanverwante Bedrijven “De Onderlinge Ziekteverzekering” (1930-1949)
  3. Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering voor het landbouwbedrijf en aanverwante bedrijven “De Centrale Landbouw Onderlinge II” (1930-1949)
  4. Bedrijfsvereniging de Nationale Boeren Onderlinge en Stichtse Ziekteverzekering (1930-1949)
  5. Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering voor het tuinbouwbedrijf en aanverwante bedrijven “De Tuinbouw-Onderlinge II” (1930-1949)
  6. Bedrijfsvereniging “Het Platteland” (1930-1949)
  7. Bedrijfsvereniging “De Samenwerking” (1930-1949)
  8. Bedrijfsvereniging voor ziekengeldverzekering en kinderbijslagverzekering voor het Land- en Tuinbouwbedrijf (1950-1952)
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het totale archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Bewerking vond plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen 1945-1997
Het archief bestaat voor het grootste gedeelte uit jaarverslagen. Slechts enkele omslagen van vergaderingen en de agenda’s daarvan, maken deel uit van dit archief.
Onder de BV viel niet alleen de bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf, maar ook de bedrijfsvereniging voor de Tabakverwerkende industrieën. Van beide archieven zijn aparte inventarissen gemaakt. De inventaris van de Bedrijfsvereniging voor de Tabaksverwerkende Industrie is te vinden onder: 2.25. 45. Er is niet achterhaald wanneer deze beide bedrijfsverenigingen samen zijn gegaan.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf, nummer toegang 2.25.46, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Agrarisch Bedrijf, 2.25.46, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst met gebruikte afkortingen
ASF Stichting Agrarische Sociale Fondsen
BVAB Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf
BPL Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw
JZ Juridische Zaken
Sazas Stichting Aanvullingsfonds ZW- en WAO uitkering Agrarische Sectoren
UAZ Uitvoering- en administratieve zaken
WTC Wetstechnische commissie