Terug naar zoekresultaten

2.25.38 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf (BV Bakkers), (1945) 1952-1996

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.38
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf (BV Bakkers), (1945) 1952-1996

Auteur

J. Outhuis

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf
BV Bakkers

Periodisering

archiefvorming: 1952-1996
oudste stuk - jongste stuk: 1945-1996

Archiefbloknummer

P37

Omvang

; 130 inventarisnummer(s) 4,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf,

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf werd ook wel BV Bakkers, BVB en BV 15 genoemd. Het ontstaan van bedrijfsverenigingen als de BV Bakkers vond plaats in het kader van de in 1952 tot stand gekomen Organisatiewet Sociale Verzekering. Deze wet droeg met ingang van 1953 de uitvoering van de wettelij-ke sociale verzekeringen tegen ongevallen, invaliditeit, ziekte en werkloosheid, alsmede de uitvoering van de Kinderbijslagwet op aan destijds 26 bedrijfsvereni-gingen, ingedeeld naar sectoren van het bedrijfs- en beroepsleven. In de praktijk kwam de uitvoering van de verzekeringen tegen ongevallen en invaliditeit pas in 1967 bij de bedrijfsverenigingen te berusten, terwijl de Kinderbijslagwet vanaf 1963 door de Raden van Arbeid werd uitgevoerd.
Vrijwel alle bedrijfsverenigingen kwamen voort uit reeds bestaande organisaties met een beperkter takenpakket, meestal de uitvoering van één verzekering (1). De nieuw gevormde bedrijfsverenigingen kenden een verplicht lidmaatschap van werkgevers. In het bestuur waren organisaties van werkgevers en werknemers gelijkelijk (paritair) vertegenwoordigd.
Tot 1985 bestonden er naast de ledenraad een algemeen bestuur en een dage-lijks bestuur. In 1985 echter, werd om organisatorische redenen besloten het aantal colleges terug te brengen tot twee: de ledenvergadering en het algemeen bestuur. Effectief met ingang van 1 oktober 1985.
De taken van de bedrijfsverenigingen waren drieërlei: ten eerste de uitkerings-verzorging, ten tweede beheersing van het uitkeringsvolume en het verzekerde risico en ten derde de handhaving. De uitkeringsverzorging omvat de claim-beoordeling, de uitvoeringsbeslissing en de uitbetaling, waarbij de termen volume- en risicobeheersing waren gericht op voorkoming van een beroep van verzekerden op de uitkering. In een door het bestuur ingestelde Kleine Commissie werden besluiten genomen ten aanzien van individuele gevallen met betrekking tot de uitvoering van de sociale verzekeringswetten.
Volgens de indeling van het bedrijfs- en beroepsleven ressorteerden onder de BV Bakkers de broodfabrieken, de brood- en banketbakkerijen en de verbruiks-coöperaties. In 1960 werden daar de bedrijven voor beschuit-, koek-, biscuit-, banket-, wafelfabricage aan toegevoegd. Intern had de BVB de leden onderver-deeld in een aantal risicogroepen, die ieder ook zelf jaarverslagen uitbrachten – respectievelijk de risicogroep Bakwarenindustrie, Suikerverwerkende Industrie, Bakkerij/Banketbakkerij en Verbruikscoöperaties. De risicogroep Verbruikscoöpe-raties werd in 1986 weer opgeheven.
De BV Bakkers voerde de administratie voor een viertal bedrijfspensioenfondsen. Om de organisatie daarvan verder te stroomlijnen werd in 1976 de zgn. beleg-gingscoördinatiecommissie ingesteld, waarin elk der deelnemende partijen was vertegenwoordigd met een werknemerlid en een werkgeverlid. Op initiatief van deze bedrijfspensioenfondsen werd in 1993 een schade-/levens-verzekeringsmaatschappij opgericht – de BV BEON. Bij deze maatschappij kon-den de nieuw ontstane risico’s binnen de sociale verzekering verzekerd worden, bv. het eigen risico van de werkgever voor de Ziektewet. De BEON opereerde onafhankelijk van de BV Bakkers.Vanaf 1978 nam de BV Bakkers voorts de taak op zich van het uitvoeren van de regeling vrijwillig vervroegd uittreden (van werknemers); daartoe werd per sec-tor achtereenvolgens een stichting opgericht – in totaal drie. In 1978 de stichting uittreden brood- en banketbakkerij (subroba); in 1979 de stichting uittreden suikerverwerkende industrie (susuvi); in 1986 de stichting uittreden suikerwerk- en chocoladeverwerkende industrie (susuco).
De administratie van leden en verzekerden en de administratie m.b.t. de uit-voering van de sociale verzekeringswetten kon door de bedrijfsverenigingen zelf gedaan worden of door het eveneens in 1952 opgerichte Gemeenschappelijk administratiekantoor (Gak). Voorgangers van de BVB hadden ook al hun admini-stratie uitbesteed: van 1930 tot 1949 deed de Federatie van Bedrijfsverenigin-gen dit werk; in 1949 ging de taak over naar de Bedrijfsvereniging Noord-Nederland. In de jaren 1988-1993 werkte de BV Bakkers samen met de BV Agrarisch bedrijf, BV De Samenwerking en BV Tabaksverwerkende industrie (de zgn. BASTA-groep) aan de oprichting van het Gemeenschappelijk Uitvoerings-orgaan (GUO), als alternatief voor het Gak. Uiteindelijk werd in 1994 onder druk van de veranderingen in de sociale verzekeringswereld door de BV Bakkers afgezien van opgaan in het GUO, en werd alsnog een administratieovereenkomst aangegaan met het Gak (effectief per 1 november 1994). De werkorganisatie van de BV Bakkers in Groningen hield per dezelfde datum op te bestaan.
In 1997 werden de bedrijfsverenigingen opgeheven. Hun taken zijn overgeno-men door het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen. Dat heeft bestaan tot eind 2001, waarna het opging in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverze-keringen, samen met het Gak en de overige uitvoeringsinstellingen sociale verzekeringen.
Het krachtenveld van de BV Bakkers: allereerst speelden natuurlijk de werkge-vers- en werknemersbonden een prominente rol. Daarnaast was het Gak als administrateur een gesprekspartner. Zo ook de Gemeeenschappelijke Medische Dienst (GMD) als adviseur op verzekeringsgeneeskundig en arbeidsdeskundig gebied, en de Federatie Bedrijdsverenigingen (FBV) als beleidsadviseur in meer algemene zin. Samenwerking was er met de overige BV-en, het Algemeen Werkloosheidsfonds, de arbeidsbureaus en de gemeentelijke sociale diensten. Toezicht werd gehouden door de Sociale Verzekeringsraad (SVr) en het College voor toezicht op de sociale verzekeringen (Ctsv).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het hoofdkantoor van de BV Bakkers was initieel gehuisvest in Den Haag. In het jaarverslag 1976 is sprake van een nieuw pand in Groningen; in 1979 wordt dit metterdaad betrokken. Ook daarvoor was al sprake van huisvesting in Groningen. Wanneer de verplaatsing vanuit Den Haag zijn beslag heeft gekregen is niet meer te achterhalen. Met de opheffing van de werkorganisatie van de BVB in 1994, verhuisde het resterende bestuursdeel naar het Gak-hoofdkantoor in Amsterdam.
Archiefopbouw vond plaats in het hoofdkantoor. Aangenomen moet worden dat de beleidsarchieven steeds meeverhuisden met de bestuursafdelingen. Delen daarvan zijn sinds 1997 (opheffing bedrijfsverenigingen) opgeslagen geweest in het Lisv-archief en het archief van het Instituut voor Internationale Geschiedenis (IISG). Deze laatste organisatie is overigens nooit toegekomen aan beschrijving van het BV Bakkers-archief; dit in tegenstelling tot de meeste andere BV-archieven. Ook in de kelders van het Gak zijn na 2002 nog restanten aange-troffen. Verder bleek bij de firma Mast in Groningen ook BV Bakkers-archief in opslag te zijn. Bij inspectie daarvan (in 2004) moest geconstateerd worden dat het merendeel daarvan dusdanig was aangetast door schimmel en vocht dat er niets anders restte dan vernietiging. Gevolg hiervan is dat het archief nogal wat hiaten vertoont.
UWV heeft vanaf 2002 alle Bedrijfsverenigingsarchieven (en dus ook het BVB-archief) overgenomen en gecentraliseerd op de locatie van het hoofdkantoor Amsterdam Sloterdijk. Het BV Bakkers-archief is een van de laatste BV-archieven die hun definitieve depot hebben gekregen bij het Nationaal Archief.
Het archief bevat voornamelijk stukken van algemene aard, met name verga-derstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. ‘beleidsarchief’). De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda’s met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven.
In het jaarverslag van 1978 wordt melding gemaakt van overzetten van papieren archief naar microfilm en microfiche. Van dit verfilmde materiaal is echter niets meer aangetroffen.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat uit vergaderstukken en correspondentie van zowel het bestuur en de algemene ledenvergadering als de kleine commissie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig. Voor de structuur zij verwezen naar de inhoudsopgave hierboven.
Verantwoording van de bewerking
Het totale archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Bewerking vond plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen 1945-1997.
Het archief bestond oorspronkelijk uit beleidsdossiers, projectdossiers en uitvoeringsdossiers. Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend op datum. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf, nummer toegang 2.25.38, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Bakkers, 2.25.38, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen