Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Van de Poll / Negatieven

2.24.14.02
H. Rooseboom, C. Leenen
Nationaal Archief, Den Haag
2009
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.24.14.02
Auteur: H. Rooseboom, C. Leenen
Nationaal Archief, Den Haag
2009

CC0

Periode:

1931-1968

Omvang:

89 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

De collectie bestaat uit glasnegatieven en zachte kunststofnegatieven van foto's.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief bestaat uit glasnegatieven en zachte negatieven van foto's, vervaardigd door de fotograaf Willem van de Poll, betreffende o.a. reisreportages in Europa, het Midden-Oosten (met name Israël) en in Suriname en de Nederlandse Antillen, en van foto's van leden van het Koninklijk Huis, alsook van mode- en reclamefoto's.

Archiefvormers:

  • Poll, Willem van de, 1895-1970

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer

Willem van de Poll (13 april 1895 - 10 december 1970) behoort tot de belangrijkste fotografen van zijn generatie. Hij was al in de jaren ’30 – mogelijk al eerder – actief als reportagefotograaf, een specialisme dat in Nederland pas vooral na de Tweede Wereldoorlog beoefend zou worden. De bekendste vertegenwoordigers waren jonger dan Van de Poll: zo werd Cas Oorthuys in 1908 geboren, Carel Blazer in 1911, Emmy Andriesse en Charles Breijer in 1914, Sem Presser in 1917. Het niveau dat Van de Poll in de jaren ’30 bereikte is dan ook niet of nauwelijks door anderen geëvenaard. Zijn werk uit dat decennium is des te belangrijker en interessanter doordat hij als enige of een van de zeer weinigen op zo’n schaal en niveau in het buitenland fotografeerde; het naoorlogse werk wordt wel door anderen geëvenaard.

Van de Poll heeft veel gereisd, zowel voor als na de oorlog. Daardoor zijn er foto’s aanwezig van bijvoorbeeld Polen (1934), IJsland (1934), Egypte (1935), Berlijn (1935) en Parijs (1935). Van de Poll volgde een opleiding in Wenen aan de Graphische Lehr- und Versuchsanstalt, en verrichtte werkzaamheden als politiefotograaf. Hij startte begin jaren twintig een loopbaan als fotojournalist, en heeft medio jaren ’30 enige tijd in Parijs gewoond. Zijn werk werd gedeeltelijk via buitenlandse persbureaus verspreid. Meer dan anderen was Van de Poll een fotograaf die zich buiten de eigen landsgrenzen bewoog, vooral vóór de oorlog. Niet alleen Europa was zijn werkterrein, maar ook de overzeese gebiedsdelen en het Midden-Oosten.

Van de Poll werkte als zelfstandig fotograaf. Hij zal diverse malen als freelancer in opdracht hebben gewerkt, maar was ook in dienst van Philips, het Militair Gezag en Anefo (en mogelijk andere) en was gelieerd aan fotopersbureaus als Schostall (Parijs/Wenen/Milaan), Associated Press (Berlijn) en Black Star (New York). Hij verkocht niet alleen zijn foto’s aan tijdschriften en persbureaus, maar maakte er ook kant en klare artikelen van, bestaande uit tekst, foto’s en bijschriften van zijn hand.

Van de Poll heeft niet alleen reportagefoto’s gemaakt, maar ook portret-, mode- en reclamefoto’s. Mode- en reclamefotografie werden in Nederland in de jaren ’30 evenmin door velen beoefend. Van de Poll paste de principes van de Nieuwe Fotografie geregeld toe (diagonalen, lage standpunten, etc.) en was aanvankelijk dus niet alleen in zijn onderwerpskeuze, maar ook in zijn esthetica een moderne fotograaf. De portretten zijn daarentegen vrij conventioneel.

Hij is gehuwd geweest met Gezina Sanders, met wie hij twee kinderen kreeg, en met Nell Langlais en Hildegard Eschen. Gedurende zijn laatste levensjaren heeft hij in Zwitserland gewoond.

Geschiedenis van het archiefbeheer

De verwerving van het archief

Inhoud en structuur van het archief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

  • De positieven van de foto's van Willem van de Poll zijn ondergebracht in een afzonderlijk archiefbestand, dat beschreven is in toegang 2.24.14.01.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in