Terug naar zoekresultaten

2.21.414 Inventaris van het archief van Th. A.J.A.M. van Emstede [levensjaren 1908-1965] en (aanverwanten), (1796) 1854-1965 (1983)

Het archief bevat voornamelijk stukken over de belangen van personeel van bedrijven in Nederlands-Indië Japanse krijgsgevangenschap, de opbouw van de deelstaat Oost-Indonesië na 1946 en de zorg voor gerepatrieerden uit Indonesië.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.414
Inventaris van het archief van Th. A.J.A.M. van Emstede [levensjaren 1908-1965] en (aanverwanten), (1796) 1854-1965 (1983)

Auteur

I. Heidebrink

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Th. A.J.A.M. van Emstede
Emstede, van

Periodisering

archiefvorming: 1854-1965
oudste stuk - jongste stuk: 1796-1983

Archiefbloknummer

C27034

Omvang

; 108 inventarisnummer(s) 3,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, een klein deel in heten.
Nederlands
Spaans
Indonesisch

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Enkele foto's en tekeningen.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Emstede, Th.A.J.A.M. van (1980-1965)
Emstede-Wiel, C.W.M. van Emstede, Th.P.J.M. van Emstede-Beusen, M.F.G.E. van Kessler, P.J.Th Emstede, Th.J.C. van

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat voornamelijk stukken over de belangen van personeel van bedrijven in Nederlands-Indië Japanse krijgsgevangenschap, de opbouw van de deelstaat Oost-Indonesië na 1946 en de zorg voor gerepatrieerden uit Indonesië.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Th.A.J.A.M. van Emstede werd 27 maart 1908 geboren te Roermond als vierde kind van Th.P.J.M. van Emstede en M.F.G.E. Beusen. Hij ontving zijn opleiding aan de Broeder- en Fraterschool te Venlo en Zwolle (1915-1921), het klein seminarie der Redemptoristen (gymnasium) te Roermond en Vaals (1921-1924) en de middelbare landbouwschool te Roermond (1925-1927). In 1930 werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië als assistent bij de Cultuurmaatschappij Bandjarnegara. Hij trad in 1931 in dienst van het departement van Economische Zaken en klom op tot Hoofd van het Verkoop bureau van het Boswezen te Bandung. Tijdens verlof naar Nederland trouwde hij op 2 oktober 1937 met C.W.M. Wiel. Tijdens de Japanse bezetting verbleef Van Emstede als krijgsgevangene in kampen op Java, Thailand en Japan. Na de bevrijding trad hij in dienst van het gouvernement te Makassar, waar hij tevens actief was in verschillende maatschappelijke en kerkelijke organisaties. Hij nam in 1946 deel aan de conferenties over de toekomstige ontwikkeling van Indonesië te Malino, Den Pasar en Pangkal Pinang en werd benoemd tot lid van het voorlopige parlement van de deelstaat Oost-Indonesië. Na de souvereiniteitsoverdracht keerde hij terug naar Nederland,waar hij enkele jaren werkte als directeur van de katholieke stichting tot bevordering van het welzijn van zieken “De Zonnebloem”. Vervolgens was hij bestuurslid van de KNAF (federatie van Katholieke Nederlandse Ambtelijke en Particuliere werknemers in Indonesië (KNAF), afdeling Nederland. Hij overleed in 1965.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is na het overlijden van Th.A.J.A.M. van Emstede in het bezit gekomen van zijn zoon Th.J.C. van Emstede. Deze heeft het archief vervolgens in beheer ondergebracht bij het Gemeentearchief Tilburg.
In 1999 werd het archief aangeboden aan het Algemeen Rijksarchief, en vervolgens in 2001 formeel geschonken ( Nationaal Archief, Verwervingsdossiers 2001, nr. 142. ) .
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat voornamelijk stukken van Th.A..J.A.M. van Emstede over zijn bemoeienis met de belangen van personeel van particuliere bedrijven in Nederlands-Indië tijdens de dertiger jaren, over zijn verblijf in Japanse krijgsgevangenschap gedurende de Tweede Wereldoorlog en over zijn inzet voor de opbouw van de deelstaat Oost-Indonesië na 1946 en de zorg voor gerepatrieerden en voormalige ambtenaren uit Indonesië. Daarnaast bevat het archief stukken van zijn vader, Th.P.J.M. van Emstede als medewerker van diens oom van moederskant , P.J.Th. Kessler, industrieel in Luik en eigenaar van een ijzergieterij te Gijon (Spanje) en als directeur van een aantal regionale kranten in Nederland. De zakelijke stukken van de archiefvormers zijn sterk vermengd met persoonlijke correspondentie met familie en relaties. Uit de stukken spreekt een grote religieuze, maatschappelijke en politieke betrokkenheid bij het katholicisme.
Selectie en vernietiging
Vóór de overdracht is op basis van nader onderzoek bepaald welke categorieën stukken voor blijvende bewaring bij het Algemeen Rijksarchief in aanmerking kwamen.
Verantwoording van de bewerking
De stukken zijn in 2011 beschreven en geordend per archiefvormer, te beginnen bij de belangrijkste: Th.A.J.A.M. van Emstede.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Th. A.J.A.M. van Emstede, nummer toegang 2.21.414, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Emstede, van, 2.21.414, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen