Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Beyen, J.W.

Van vrijdag 2 t/m maandag 5 december is het reserveren van archiefstukken en aanmaken van profielen door werkzaamheden niet mogelijk. Actuele informatie vindt u in het nieuwsbericht

2.21.408
J.A.M.Y. Bos-Rops
Nationaal Archief, Den Haag
2010
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.21.408
Auteur: J.A.M.Y. Bos-Rops
Nationaal Archief, Den Haag
2010

CC0

Periode:

1904-2008

Omvang:

1.60 meter; 306 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is geschreven in het Nederlands, maar het archief bevat ook veel materiaal in het Engels, met name uit de periode 1940-1952. Een aantal teksten van redevoeringen is daarnaast ook in het Frans en in het Duits.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Het archief van de bankier en minister van Buitenlandse Zaken dr. J.W. Beyen is het meest compleet over de jaren 1940-1952, de periode dat hij als financieel adviseur van de Nederlandse regering in Londen en Washington verbleef. Uit de tijd van zijn ministerschap (1952-1956) zijn met name van belang de stukken waarin Beyen zijn visie geeft op zijn rol in de publiciteit over de invloed van Greet Hofmans aan het Nederlandse hof. In het archief bevindt zich een grote serie teksten van redevoeringen en publicaties uit de jaren 1938-1970, die handelen over monetaire onderwerpen en over de samenwerking in Europa.

Archiefvormers:

 • J.W. Beyen

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

  • Over de loopbaan van Beyen vóór 1940 zijn weinig stukken bewaard gebleven.

  • In 1952 werd de partijloze Beyen minister van Buitenlandse Zaken in het derde kabinet-Drees. Hij leidde het departement samen met minister zonder portefeuille J.M.A.H. Luns, met wie hij een moeizame werkrelatie onderhield. Beyen concentreerde zich op de Europese integratie en speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Europese Economische Gemeenschap. Het einde van zijn ministerschap werd overschaduwd door de Greet Hofmans-affaire, die hem in conflict bracht met koningin Juliana.

  • Na het einde van zijn ministerschap was Beyen Regeringscommissaris voor Duitse Aangelegenheden (1957-1958) en daarna ambassadeur in Frankrijk (1958-1963). Na zijn pensionering als ambassadeur was hij onder meer president-commissaris bij de Rotterdamsche Bank / AMRO-Bank. Incidenteel trad hij op als financieel-economisch expert, bijvoorbeeld bij een onderzoeksmissie van de Wereldbank in Marokko. Tot het eind van zijn leven bleef hij actief als spreker en auteur, voornamelijk over onderwerpen betreffende de Europese samenwerking.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
 • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in