Terug naar zoekresultaten

2.21.342 Inventaris van het archief van prof. dr. J.Th. de Smidt [levensjaren 1923-2013], 1961-1978

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.342
Inventaris van het archief van prof. dr. J.Th. de Smidt [levensjaren 1923-2013], 1961-1978

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

13-04-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2005 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie prof.dr. J.Th. de Smidt
Smidt, de

Periodisering

archiefvorming: 1939-2011
oudste stuk - jongste stuk: 1939-2011

Archiefbloknummer

C24049

Omvang

; 115 inventarisnummer(s) 5,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gestencilde documenten, vaak in doorslag. Inventarisnummer 15 bevat negatieven; inventarisnummer 48 bevat microfilms.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Smidt, J.Th de., 1923-2013

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief is het bewaard gebleven werkarchief van de rechtshistoricus prof. mr. J.Th. de Smidt, die een centrale rol speelde in projecten van bronnenuitgaven over de wetgeving in de Nederlanden en de koloniën. Het archief bevat behalve stukken betreffende zijn loopbaan als hoogleraar ook materiaal betreffende zijn voorzitterschap van de Archiefraad. Daarnaast is een collectie onderzoeksdocumentatie opgenomen over de koloniën van de West-Indische Compagnie op het Amerikaanse continent en in het Caraïbisch gebied. Een groot deel van het studiemateriaal, in hoofdzaak afkomstig uit buitenlandse archiefbewaarplaatsen, is niet gepubliceerd.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jacobus Thomas de Smidt (1923-2013) begon zijn loopbaan als leraar Frans, in welk vak hij in 1932 promoveerde. In 1942 bereidde hij zich voor op een studie in de rechten, die hij, na zijn onderduikperiode, in 1950 met een doctoraalexamen afsloot. Hij was inmiddels actief in het Dispuut voor Oud-vaderlands recht De Consumieren, een netwerk dat vanaf 1945 een belangrijke rol zou spelen bij de ontsluiting van oude rechtsbronnen.
In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar Inleiding tot de rechtswetenschap en Grondslagen van het Oud-Nederlands recht aan de Gemeente Universiteit in Amsterdam. In 1965 werd hij hoogleraar Oud-vaderlands recht in Leiden, waarnaast hij nog als buitengewoon hoogleraar in Amsterdam een leerstoel behield. Hij nam het initiatief tot samenstelling van een bibliografie van de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Dat leidde tot het ontstaan van het in 1967 gestichte Nederlands Centrum voor Rechtshistorische Documentatie.
Belangrijke projecten zijn de ontdekking en ontsluiting van de Noord-Nederlandse dossiers in het archief van de Hoge Raad van Mechelen, een uitgave van Bronnen van de Nederlandse Codificatie sinds 1798, de ontsluiting van West-Indische plakkaten. Als voorzitter van de in 1968 ingestelde Archiefraad speelde hij een belangrijke rol bij de materiële vernieuwing van het archiefbestel en van de indertijd beleidsmatig verwaarloosde rijksarchiefdienst.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken opgenomen in rubriek A zijn door prof. De Smidt gedeponeerd bij het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden. Dit instituut heeft de collectie in 2004 overgedragen aan het Nationaal Archief. De stukken opgenomen in rubriek B zijn in 2000 door prof. De Smidt overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief. De stukken genoemd in rubriek C zijn na het overlijden van prof. De Smidt door de erfgenamen geschonken aan het Nationaal Archief
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Rubriek A betreft studiemateriaal over Nieuw-Nederland, de Nederlandse Antillen, Suriname, Berbice, Demerary en Essequebo, door prof. De Smidt verzameld ter voorbereiding van een West-Indisch Plakkaatboek. Een groot deel van de hier beschreven toegangen en regestenlijsten is niet eerder gepubliceerd en de afschriften zijn voor een groot deel afkomstig van buitenlandse archiefbewaarplaatsen t.w. het Colonial Office in Londen en archiefbewaarplaatsen in de Verenigde Staten en Brits Guyana. Verder bevat het de neerslag van zijn inventarisatiearbeid, die nadere toegangen heeft opgeleverd voor de archieven van de West-Indische Compagnie en de naar het Nationaal Archief overgebrachte archieven van Curaçao en onderhorigheden.
Rubriek B betreft het voorzitterschap van prof. De Smidt van de Archiefraad. Deze raad werd in december 1968 ingesteld als uitvoeringsmaatregel van de in 1962 aangenomen Archiefwet die per ingang van 1 januari 1969 in werking zou treden. De Archiefraad adviseerde de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk op vraagstukken betreffende het beleid ten aanzien van archieven. In het installatiejaar was er beroering ontstaan doordat de Algemene Rijksarchivaris J.L. van der Gouw ontslag had genomen na een conflict met het ministerie over de door hem geconstateerde ondeugdelijkheid van de archiefbewaarplaatsen en de ontoereikende personeelsvoorziening van de rijksarchiefdienst. Er volgde een decennium waarin geleidelijk verbetering kwam. Hieraan droeg de Archiefraad bij door de vorming van een speciale commissie 1, die in 1970 met het rapport De Rijksarchiefdienst, problemen, oplossingen, prioriteiten het ministerie noodzaakte zijn tot dan toe aangenomen houding van repressieve lijdelijkheid te wijzigen.
Rubriek C bevat stukken betreffende de loopbaan van prof. De Smidt, alsmede onderzoeks- en documentatiemateriaal, in aanvulling op het eerste deel.
Selectie en vernietiging
Rubriek A: voorstukken van het West-Indisch Plakkaatboek en reeds in het Nationaal Archief aanwezige toegangen zijn uit dit bestand verwijderd.
Rubriek B: verwijderd zijn adviezen van commissie III (inzake vast te stellen vernietigingslijsten), alsmede Kamerstukken, publicaties van ministeries van de Rijksarchiefdienst, overdrukken uit het Archievenblad en Overheidsdocumentatie.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie prof.dr. J.Th. de Smidt, nummer toegang 2.21.342, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Smidt, de, 2.21.342, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Aantekeningen uit bronnen voor de rechtsgeschiedenis van de Vier Ambachten in Oost Zeeuws Vlaanderen berusten in het Streekmuseum van Axel.
Publicaties Erik Ketelaar, ‘Jacobus Thomas de Smidt (Haarlem 19 december 1923 – Haarlem 17 februari 2013)’, in: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 2013-2014 , p. 170-181. Paul Nève en Theo Veen, ‘J.Th. de Smidt, interview met een organisator van grote projecten’, in: Prominenten kijken om, achttien rechtsgeleerden uit de Lage Landen over leven, werk en recht, Pro memorie, bijdragen tot de rechtsgeschiedenis der Nederlanden 6, 1-2 (2004), p. 312-329.

Archiefbestanddelen