Terug naar zoekresultaten

2.21.291 Inventaris van het archief van H.J. de Koster [levensjaren 1914-1992], 1937-1992

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.291
Inventaris van het archief van H.J. de Koster [levensjaren 1914-1992], 1937-1992

Auteur

M. Baertl

Versie

13-03-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 576 H.J. de Koster
Koster, de

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1937-1992

Archiefbloknummer

C23815

Omvang

; 140 inventarisnummer(s) 3,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, in heten in het
Nederlands
Engels
Frans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Koster, de
Henri Johan de Koster

Samenvatting van de inhoud van het archief

H.J. de Koster (1914-1992) was telg van een Leids ondernemersgeslacht. Vanaf augustus 1940 gaf hij leiding aan de groep 'Peggy' die actief was op het gebied van de militaire spionage. Na de oorlog keerde hij terug naar de meelfabriek 'De Sleutels', waar hij tot 1967 directeur van was. Koster was actief in belangenorganisaties van ondernemers en lid van de VVD. Van 1967 tot 1971 was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en van 1971 tot 1973 minister van Defensie. Daarna was hij nog tot 1981 lid van de Tweede en de Eerste Kamer.
Het archief bevat informatie over zijn werkzaamheden voor het bedrijfsleven, zijn verzetsactiviteiten en de contacten met de koninklijke familie. Het grootste deel van het archief bevat stukken met betrekking tot zijn politieke activiteiten: correspondentie, toespraken, agenda's, artikelen, stukken betreffende de VVD en andere liberale partijen in Europa. Tevens omvat het stukken over zijn werkzaamheden als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en enige stukken over zijn werkzaamheden als minister van Defensie. Tevens zijn er dossiers over zijn werkzaamheden in het parlement (waaronder de olieboycot van 1973, de Lockheedaffaire, de affaire-Aantjes en het oorlogsverleden van Luns). Ook zijn er stukken betreffende zijn werkzaamheden als voorzitter van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa en het bijwonen van de Bilderbergconferentie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Levensloop H.J. de Koster
Henri Johan de Koster werd geboren te Leiden op 5 november 1914 als zoon van Arie de Koster en Johanna Sijthoff.
Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde hij economie te Amsterdam, Londen en New York. In 1937 trad hij in dienst van de, door zijn grootvader opgerichte, N.V. Meelfabriek "De Sleutels v/h de Koster en Co." te Leiden. In 1939 werkte hij een half jaar bij de Wetenschappelijke Afdeling van de Kamer van Koophandel te Rotterdam.
Gedurende de Duitse bezetting was hij aktief in het verzet als leider van de groep "Peggy", die zich bezig hield met militaire spionage. Na de bevrijding werd hij hiervoor gedecoreerd met de Bronzen Leeuw. Na in de jaren 1945-1946 werkzaam te zijn geweest als plaatsvervangend Regeringscommissaris van het "Netherlands Food Purchasing Bureau" te New York, keerde hij weer terug naar "De Sleutels" waar hij tot 1 januari 1967 directeur bleef.
Daarnaast vervulde hij tal van functies in belangenorganisaties, in de eerste plaats op het gebied van de meelfabrikage maar later ook in overkoepelende werkgevers- en industriële verenigingen. Zo was hij in de jaren 1952-1967 voorzitter van de Nederlandse en van de Internationale Verenigingen van Meelfabrikanten en van 1961 tot 1967 voorzitter van het Verbond van Nederlandse Werkgevers en van de Raad van Nederlandse Werkgeversverbonden.
In 1966 stelde hij zich kandidaat voor de Tweede Kamer voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Enkele maanden na zijn verkiezing volgde zijn benoeming tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het Kabinet De Jong. In deze functie heeft hij zich met name ingespannen voor de bevordering van de Europese integratie en de toetreding tot de Europese Gemeenschappen van o.a. Groot-Brittannië. Bij de formatie van het Kabinet Biesheuvel in 1971 werd hem het ministerie van Defensie toebedeeld. Na de voortijdige val van deze regering vervulde hij vanaf 1973 het lidmaatschap van de Tweede Kamer, dat hij in de periode 1977-1981 verruilde voor dat van de Eerste Kamer. In beide Kamers hield hij zich vooral met buitenlandse en defensie-aangelegenheden bezig. In 1978 werd hij gekozen tot voorzitter van de Raadgevende Assemblee van de Raad van Europa. In deze functie, die hij tot 1981 bekleedde, maakte vele buitenlandse reizen. Binnen zijn eigen politieke partij, de V.V.D., was hij lid van het dagelijks bestuur en penningmeester. Zijn politieke carrière sloot hij in de jaren 1980-1985 af met het ambt van Staatsraad in buitengewone dienst.
In de periode daarna had cultuur zijn belangstelling, wat tot uitdrukking kwam in zijn voorzitterschap van Europa Nostra, een federatie van Europese verenigingen voor monumentenbehoud.
H.J. de Koster overleed op 24 november 1992 te Wassenaar.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd in 1993 door zijn weduwe, G. de Koster-Burgersdijk, aan het Algemeen Rijksarchief in bewaring gegeven.
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De door H.J. de Koster nagelaten archivalia betreffen in hoofdzaak zijn politieke aktiviteiten. Met name zijn ijveren voor Europese integratie als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en zijn optreden als als voorzitter van de Assemblee van de Raad van Europa zijn goed gedocumenteerd. Uit de stukken blijken ook zijn vele contacten met personen in de internationale politiek en het bedrijfsleven.
Ordening van het archief
Blijkens aantekeningen op diverse mappen en stukken in zijn hand heeft H.J. de Koster zich in de laatste jaren van zijn leven bezig gehouden met de ordening van zijn archief; deze notities geven vaak bijzonderheden over het verloop en de achtergronden van verschillende gebeurtenissen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Het archief is tot 1 januari 2016 niet volledig openbaar. Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 576 H.J. de Koster, nummer toegang 2.21.291, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koster, de, 2.21.291, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen