Terug naar zoekresultaten

2.21.257 Inventaris van het archief van prof. dr. R.A.J. van Lier [levensjaren 1914-1987], (1866) 1942-1987

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.257
Inventaris van het archief van prof. dr. R.A.J. van Lier [levensjaren 1914-1987], (1866) 1942-1987

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1987 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 515 Van Lier
Lier, van

Periodisering

archiefvorming: 1942-1987
oudste stuk - jongste stuk: 1866-1987

Archiefbloknummer

C22506

Omvang

; 79 inventarisnummer(s) 2,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Lier, R.A.J. van

Samenvatting van de inhoud van het archief

R.A.J. van Lier (1914-1987) was wetenschapper en dichter (van de Forum-groep). Hij maakte vooral naam als 'socioloog der niet-westerse volken', was hoogleraar in Leiden en Wageningen, directeur van het Planbureau van Suriname, en adviseur van diverse ontwikkelingslanden. Zijn sociologisch-historisch boek over Suriname, 'Samenleving in een grensgebied' verwierf grote bekendheid. Het archief bevat vooral stukken betreffende zijn bemoeienis met Suriname en met enkele andere ontwikkelingslanden. Verder is er documentatie in de vorm van boeken, artikelen etc.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Rudolf Asueer Jacob van Lier werd op 24 augustus 1914 in Paramaribo geboren. Op 14-jarige leefrijd vertrok hij naar Nederland voor verdere studie. Hij studeerde geschiedenis, sociologie en antropologie in Leiden, aan de Sorbonne te Parijs en aan de universtiteit van Chicago. Tijdens de bezetting en de bevrijding was hij in Nederland, waar hij werkzaam was bij de afdeling Kunsthistorische Documentatiezaken. Na de bevrijding was hij als redacteur Buitenland verbonden aan Het parool. In 1947 keerde hij terug naar het Caribisch gebied, waar hij op basis van een fellowship van de Rockefeller Foundation een proefschrift voorbereidde over de maatschappijstructuur van Suriname. In 1949 promoveerde hij in Leiden, waar hij zijn in het vooruitzicht gestelde benoeming als hoogleraar waarmaakte met het inmiddels klassiek geworden werk 'Samenleving in een grensgebied'. Van 1949 tot 1982 bekleedde hij een buitengewone leerstoel in de niet-westerse sociologie.
In 1951 werd hij directeur van het Nederlandse bureau van de Stichting Planbureau Suriname, dat voortkwam uit de behoefte van een verdergaande ontwikkelingsplanning dan het Surinaams Welvaartsfonds op dat moment beoogde. Mede onder zijn leiding kwam in 1952 een Tienjarenplan tot stand, dat in 1954 werd herzien, ondermeer in verband met de invoering van het Combinatieplan Surinamerivier (de Brokopondo-stuwdam). Ook was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting Culturele Samenwerking (Sticusa), waarvan in 1951 een Surinaamse afdeling ontstond. Tot 1955 was hij directeur van deze afdeling, die de oprichting van een Cultureel Centrum in Suriname stimuleerde.
Toen in 1956 het Haagse kantoor van het planbureau werd samengevoegd met dat van het Commissariaat voor Surinaamse Zaken, werd Van Lier sociaal-economisch adviseur van de Surinaamse regering. In 1955 was hij intussen benoemd tot gewoon hoogleraar in de niet-westere sociologie in Wageningen. Als adviseur was hij nauw betrokken bij de internationale ontwikkelingssamenwerking: in 1959, tijdens de z.g. "groene revolutie", diende hij als lid van een F.A.O-missie de Sjah van Perzie" van advies over landhervorming. Verder adviseerde hij Ethiopie" en Thailand in UNESCO-verband en was hij betrokken bij ontwikkelingsrapportage in de Centraalafrikaanse Republiek. In 1982 ging hij met emeritaat.
Van Lier overleed op 28 mei 1987.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief-Van Lier is niet volledig. Een grote hoeveelheid persoonlijk opgemaakte stukken beschouwde hij als werkarchief van de bureaus, waaraan hij verbonden was.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 515 Van Lier, nummer toegang 2.21.257, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Lier, van, 2.21.257, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Er bevindt zich in het archief van de Stichting Planbureau Suriname Nederland, dat in 1981 vanuit de Surinaamse ambassade naar Paramaribo is overgebracht, een gedeponeerd archief van Van Lier als directeur. Mogelijk bevinden er zich ook nog persoonlijke stukken in het archief van Sticusa-Suriname, dat in 1975 door de Goeverneur van Suriname aan Sticusa-Nederland is overgedragen.