Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gerretson

2.21.246
E.A. van den Heuvel-Strasser
Nationaal Archief, Den Haag
1990
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.21.246
Auteur: E.A. van den Heuvel-Strasser
Nationaal Archief, Den Haag
1990

CC0

Periode:

1608-1958
merendeel 1816-1958

Omvang:

1351 inventarisnummers; 38,70 meter

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

Prof. dr. F.C. Gerretson (1884-1958) was van 1925 tot 1954 hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Daarnaast was hij van 1951 tot 1956 lid van de Eerste Kamer voor de Christelijk Historische Unie (CHU). Gerretson was tevens actief als dichter en als strijdbare rechtse publicist. Zijn belangrijkste historische werk was de vijfdelige 'Geschiedenis der Koninklijke' (1932-1973) over de Shell.
Het archief bevat een aantal stukken van zijn ouders en enkele andere familieleden. Daarnaast omvat het particuliere stukken, een omvangrijke correspondentie met historici, letterkundigen en politici, en stukken over de Nationale Unie (1925-1934), de Indologische Faculteit in Utrecht, de CHU en zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer. Het archief bevat publicaties, aantekeningen, artikelen en redevoeringen over de Nederlandse geschiedenis, de koloniale geschiedenis en politiek, de Groot-Nederlandse gedachte, de Vlaamse beweging, zijn bijdrage aan de oppositie tegen het Nederlands-Belgisch verdrag (1925), de Geschiedenis der Koninklijke en zijn literair werk (pseudoniem: Geerten Gossaert).

Archiefvormers:

  • Prof. dr. F.C. Gerretson, 1884-1958

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud

Selectie en vernietiging

Verantwoording van de bewerking

Ordening van het archief

Gerretson had de gewoonte om meerdere versies van een artikel of publicatie te schrijven. Deze manuscripten kunnen zich in de door Puchinger gevormde serie met de inventarisnummers 80-113 bevinden. Van een aantal van deze manuscripten komen elders in de inventaris nog andere concepten voor.

In de rubriek 'Nevenactiviteiten op politiek gebied op persoonlijke titel, Koloniale en postkoloniale politiek' (II.3.c.) bevindt zich een serie 'Documenten' met de inventarisnummers 351-365 pag 36. Deze serie is door Gerretson gevormd en ook zo genoemd. Hij legde zelf een alfabetisch geordend kaartsysteem als toegang op deze serie aan. Voor onderzoek naar de oppositiebeweging tegen het regeringsbeleid betreffende het onafhankelijkheidsstreven van Nederlands-Indië is het nuttig eerst deze serie te raadplegen. Omdat het kaartsysteem gebrekkig en inconsequent is opgezet, kan het noodzakelijk zijn onder meerdere trefwoorden te zoeken.

Zoals vermeld heeft Gerretson zijn correspondentie nu eens alfabetisch dan weer op onderwerp geordend. De onderzoeker zal dus, behalve bij het voor het onderzoek relevante onderwerp, tevens naar de alfabetisch geordende correspondentie van betrokken personen moeten kijken. In een aantal overduidelijke gevallen is dit als een Nota Bene aan de beschrijving toegevoegd.

Het deel van het archief-Gerretson, dat aan het Letterkundig Museum en Documentatiecentrum geschonken werd, bestaat grotendeels uit correspondentie. Bij de alfabetisch geordende correspondentie in deze inventaris wordt, waar dit van toepassing is, naar die collectie verwezen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in