Thorbecke
- Archiefinventaris
- Archiefbeschrijving
- Archiefbestanddelen
- Bestanden
- Alle scans (1)
2.21.161
G.J.W. de Jongh, J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
1961
cc0
Beschrijving van het archief
Naam archiefblok:
2.21.161
Auteur: G.J.W. de Jongh, J.A.A. Bervoets
Nationaal Archief, Den Haag
1961
Periode:
1796-1929
Omvang:
31.80 meter; 1225 inventarisnummers.
Taal van het archiefmateriaal:
Het merendeel der stukken is in het Nederlands
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.
Archiefbewaarplaats:
Nationaal Archief, Den Haag
Samenvatting van de inhoud van het archief:
De stukken, die in deze inventaris beschreven zijn, kunnen eigenlijk niet beschouwd worden als een "familiearchief" in de gebruikelijke betekenis van het woord. De kern ervan wordt gevormd door de archivalia, welke door Johan Rudolph, de staatsman, zijn nagelaten; wat daaraan is toegevoegd- stukken, afkomstig van zijn ouders, zijn kinderen en enige andere familieleden- zijn in zekere zin "aanhangsels". Onder de bewaarde archiefstukken zijn de brieven wel het rijkst aan inhoud, al moet men bedenken, dat kennelijk vrijwel alles wat inkwam bewaard werd, ook brieven en briefjes van zeer geringe algemene waarde. De oorspronkelijke volgorde van de correspondentie was chronologisch; dit is bij de definitieve ordening zo gebleven. Op de correspondentie volgen de stukken, die de neerslag vormen van Thorbecke's verschillende activiteiten en functies. De dossiertjes, gevormd naar aanleiding van debatten in de Tweede Kamer en Eerste Kamer, bestaan voor een groot deel uit kladnotulen voor, tijdelijk, eigen gebruik, die de onderzoeker niet verder brengen dan de officiële Handelingen. Interessant zijn soms Thorbecke's critische kanttekeningen bij Kamerstukken en de stukken, die opgesteld werden tijdens het vooroverleg met de ambtenaren. Aandacht verdienen de beschouwingen van algemene aard, die Thorbecke in de loop van de jaren optekende- deels ook met de bedoeling, dat zijn zoon en eventueel nog anderen ervan zouden profiteren- en die de theoretische achtergronden van zijn praktische werkzaamheid doen kennen. In deze aantekeningen spreekt zijn persoonlijkheid het duidelijkst.
De supplementen 1977 t/m 1987 op de collectie Thorbecke bevatten, behalve enige correspondentie, een aantal losse stukken omtrent studie en de latere academische -en ministeriële carrière van Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872). Tevens zijn er verzamelde stukken uit zijn periode als politicus. Daarnaast zijn er ook stukken van particuliere aard en enige stukken van en over verwanten.
Archiefvormers:
- Solger, familie
- Thorbecke, familie
- Thorbecke, J.R.
- Groeben-Von Kropff, E.H. von der
Archiefvorming
Inhoud en structuur van het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). De beperking geldt uitsluitend inv.nr. 496, waarvoor tot 2072 de schriftelijke toestemming is vereist, nu de heer W. Thorbecke is overleden, van een door het dagelijks bestuur van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen aan te wijzen persoon.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Aanvraaginstructie
Citeerinstructie
Verwant materiaal
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
Zie voor de namen van de correspondenten de alfabetische index in Bijlage II. Van de uitgegane brieven zijn een aantal concepten of minuten bewaard, en ook een aantal originelen terugontvangen. Het was uiteraard ondoenlijk dit voor iedere brief afzonderlijk op te geven. De bijlagen bestaan uit stukken, die bij de brieven aan Thorbecke waren gevoegd, merendeels brieven van anderen aan de afzenders; ze waren per jaar bijeengevoegd; waar dus een jaar verdeeld is over twee pakken vindt men de bijlagen over het gehele jaar achterin het tweede pak.
90-94 Register van Thorbecke's uitgaande brieven bijgehouden door Adelheid Solger. 1840-1853. 5 deeltjes
Een index op deze brieven is als bijlage bij deze toegang opgenomen.
De boekjes zijn geletterd A-G. Letter B bevat aantekeningen van dagelijkse werkzaamheden en is daarom gebracht onder nr. 429.
- 990 Brieven aan E.H. von der Groeben van Marie Solger en Adelheid Thorbecke-Solger. 1842, 1844. 1 omslag
De stukken, welke in de Algemene Kaartenverzameling zijn ondergebracht, zijn alle geborgen in kaart 51.
Nagekomen stukken uit het archief F.C. Gerretson, 1985.
De inv.nrs. 1172 en 1173 zijn afkomstig van H. van Boechoven, de overige inv.nrs. uit een niet beschreven gedeelte van het Thorbecke-archief, dat achter het geïnventariseerde deel van het archief was geplaatst.
De hieronder beschreven stukken zijn afkomstig uit inventarisnummers die oorspronkelijk waren ingedeeld onder de subrubriek "Pamfletten, overdrukken en knipsel (F1) onder de hoofdrubriek III Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) en Adelheid Solger (1817-1870).