Terug naar zoekresultaten

2.21.089 Inventaris van het archief van dr. F.W.T. Hunger [levensjaren 1874-1952], 1899-1924 (1978)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.089
Inventaris van het archief van dr. F.W.T. Hunger [levensjaren 1874-1952], 1899-1924 (1978)

Auteur

J.L. van der Gouw

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1952 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 127 F.W.T. Hunger
Hunger

Periodisering

archiefvorming: 1899-1924
oudste stuk - jongste stuk: 1899-1978

Archiefbloknummer

C25074

Omvang

; 38 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

F.W.T. Hunger

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dr. F.W.T. Hunger (1874-1952) wijdde zijn leven geheel aan de studie van de geschiedenis der botanie. Van zijn nalatenschap werd een kleine verzameling inzake dr. F.W. Junghuhn aan het Nationaal Archief overgedragen. Junghuhn verwierf faam met studies betreffende etnologie, geologie en botanie van Nederlands Oost-Indië. De collectie werd in 1982 en in 1986 aangevuld met elders gevonden dossiers van Hunger.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De verzamelaar van deze kleine collectie was dr. F.W.T. Hunger, geboren 3 april 1874 in Amsterdam. Hij studeerde botanie in Leiden, Jena, Brussel en Napels.
Van 1899-1905 was hij werkzaam bij 's-Lands Plantentuin in Buitenzorg, daarna enige jaren als lector in de tropische botanie in Utrecht en vervolgens weer in Oost-Indië als directeur van het Verenigde Proefstation voor de Bergcultures op Java. Reeds in deze tijd hadden zijn publicaties op botanisch gebied een sterk historisch karakter.
In patria teruggekeerd wijdde hij zich geheel aan de studie van de geschiedenis der botanie. In 1917 werd hij lector in dit vak aan de Rijksuniversiteit in Leiden en was daar de eerste directeur van het Instituut voor de geschiedenis van de Medicijnen en de Biologie. Omtrent zijn publicaties verschaft de hierachter als bijlage opgenomen bibliografie de nodige informatie.
De laatste twintig jaar in Voorschoten woonachtig en tot op vrijwel de laatste dag bezig met zijn studies, overleed dr. Hunger op 3 juni 1952 in Leiden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Behalve een uitgebreide en zeer kostbare bibliotheek, waarvan de incunabelen reeds in het najaar van 1951 bij Hertzberger waren geveild, liet dr. Hunger een grote verzameling schrifturen na. De familie verzocht mij, als persoonlijk vriend van de overledene en het nauwst in zijn werk van de laatste jaren betrokken, deze papieren te sorteren, te vernietigen wat geen waarde (meer) had en te adviseren omtrent de bestemming van het overblijvende. Het gevolg hiervan was, dat een verzameling aantekeningen en voorwerpen betreffende Oost-Indië werd overgedragen aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, een zeer uitgebreide documentatie inzake 16de eeuwse medici en botanici aan de bibliotheek der Rijksuniversiteit in Leiden en een kleine verzameling inzake dr. F.W. Junghuhn aan het Nationaal Archief. Inzake een onvoltooide biografie van Rembertus Dodonaeus met de daarbij behorende documentatie is tot op dit ogenblik nog niets beslist.
Franz Wilhelm Junghuhn, geboren in Mansfeldt in 1809, kwam in 1835 in dienst van het Nederlandsch-Indisch gouvernement als officier van gezondheid. Als lid van de Natuurkundige Commissie verrichte hij baanbrekende studies op het gebied van de etnologie, geologie en botanie van Nederlands Oost-Indië. Sedert 1855 was hij inspecteur van de kinacultuur; hij overleed in Lembang in 1864. Bij zijn 100e geboortedag verscheen een Junghuhn gedenkboek (1909).
Met het verzamelen van de hier beschreven stukken begon dr. Hunger reeds tijdens zijn werkzaamheden bij 's-Lands Plantentuin met de bedoeling te komen tot een wetenschappelijke biografie van Junghuhn. De collectie vertoont op allerlei punten sporen van een poging tot bewerking. Haar voornaamste waarde ontleent zij aan het feit, dat zij naast het archief van het Ministerie van Koloniën, een - naar het schijnt - vrij complete verzameling geeft van afschriften van stukken (soms ook originelen, blijkbaar duplikaten) uit gouvernementsarchieven, voor zover deze op Junghuhn betrekking hadden, waardoor voor de Junghuhn studie in de toekomst de bronnen en het Nationaal Archief niet weinig zijn verrijkt.
J.L. van der Gouw
September 1952
In 1982 werd de verzameling aangevuld met enkele dossiers van Hunger, die verspreid werden aangetroffen in de series Memories van Overgave van Indische bestuursambtenaren, die werden overgedragen door het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het is aannemelijk, dat deze verzameling niet compleet is.
Voor verdere gegevens over de activiteiten van Hunger zij de onderzoeker verwezen naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
J.A.A. Bervoets
Maart 1982.
In 1986 werd de verzameling aangevuld met een dossier van Hunger, dat werd aangetroffen in het archief van ir. J. van der Waerden als voorzitter van de Nederlands-Indische Commissie tot ontwikkeling van de Fabrieksnijverheid, dat indertijd werd overgenomen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De beschrijvingen werden gemaakt door mej. Senja Kala Yaha, stagiaire van het Indonesische Arsip Nasional bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief. [Het huidige Nationaal Archief]. Gezien de vele aanvullingen sinds 1952 is besloten tot een systematische herordening van het archief van Hunger.
De mogelijkheid wordt niet uitgesloten, dat meer archivalia van dr. Hunger zich bevinden bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.
De materiële omvang van dit archief bedraagt een halve strekkende meter.
A.M. Tempelaars
Juli 1987.
De verwerving van het archief
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 127 F.W.T. Hunger, nummer toegang 2.21.089, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hunger, 2.21.089, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar