Terug naar zoekresultaten

2.21.007.58 Inventaris van het archief van J.C. Baron Baud [levensjaren 1789-1859] en aanverwanten, (1585) 1804-1985

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.007.58
Inventaris van het archief van J.C. Baron Baud [levensjaren 1789-1859] en aanverwanten, (1585) 1804-1985

Auteur

J. de Hullu

Versie

30-06-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1917 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 058 J.C. Baud
Baud

Periodisering

archiefvorming: 1804-1985
oudste stuk - jongste stuk: 1585-1985

Archiefbloknummer

C22031

Omvang

; 1499 inventarisnummer(s) 30,01 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Baud
Jean Chrétien Baud
Paulus van der Heim
Thomas Hope
Van Ranzow
Abram Baud
Jean Michiel Baud
Eveline Alexandrine van Ranzow
Wilhelmina Johanna Junius van Hemert
Georg Ludwig Carl Heinrich Baud
Elisabeth Lamberta van Riemsdijk
Willem Abraham Baud
Jacoba Caroline Quarles van Ufford
, (1789-1859)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van J.C. Baud en aanverwanten bestaat uit stukken van Abraham (1764-1850) en van Jean Chrétien Baud (1789-1859) en hun nazaten. De inhoud betreft voornamelijk stukken betreffende de gehele ambtelijke loopbaan van J.C. Baud die zich deels in Nederlands-Indië, deels in Nederland afspeelde met Nederlands-Indië als belangrijkste werkterrein. Dit zijn stukken betreffende de oprichting va de Nederlandsche Handelsmaatschappij, stukken betreffende zijn functie als vice-president van de Hooge Regeering en Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië en zijn functie als Minister van Koloniën.
Daarnaast stukken betreffende de familie zoals persoonlijke notities, correspondentie, testamenten, kwitanties, personalia, portretten en tekeningen. Daarnaast zijn er in het archief stukken opgenomen van de familie van Ranzow, met wie de familie van Baud verwant is door het huwelijk van Jean Michiel Baud (1827-1894) met Johanna Christine Charlotte Ranzow (1826-1895).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
J.C. Baud was Nederlands staatsman. J.C. en ondermeer actief als de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, minister van Kolonieën, evenals Rotterdams lid van de Tweede Kamer.
Stamboom van de archiefvormers:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
De hieronder beschreven stukken zijn uit naam van de familie aan het Algemeen Rijksarchief ten geschenke gegeven door zijn kleinzoon mr. J.C. baron Baud te Amsterdam.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De hier beschreven stukken strekken zich uit over de geheele ambtelijke loopbaan van dien staatsman, van den tijd af dat hij als cadet in dienst trad bij de Nederlandsche zeemacht, totdat hij, na achtereenvolgens de hoogste waardigheden te hebben bekleed in het bestier onze overzeesche bezittingen in 1859 te 's-Gravenhage overleed. Zij hebben tot grondslag gediend van het bekende werk dat mr. P. Mijer in 1878 aan zijn leven en werk heeft gewijd.
Verantwoording van de bewerking
Onder deze stukken zelven bevindt zich eene lijst, die waarschijnlijk nog bij het leven van Baud is opgemaakt (zie no. 1 van dezen inventaris); doch daargelaten nog, dat zij slechts over een gedeelte van de verzameling loopt, zijn de stukken daarin zoo weinig naar den eisch geordend, zoo kort en hier en daar zelfs met zoo weinig nauwkeurigheid beschreven, dat het wenschelijk bleek haar niet tot richtsnoer te nemen, maar alle in de verzameling aanwezige documenten opnieuw te beschrijven en, op de gebruikelijke wijze, in te deelen naar de ambten en bedieningen, in den loop des tijds door Baud vervuld.
Naast de bescheiden, welke de ambtspapieren van Baud zelven uitmaken, zijn in de verzameling nog aangetroffen eenige stukken, behoorende tot de in het archief der Oostindische Compagnie berustende papieren van Thomas Hope, van 1756 tot 1770 successievelijk Bewindhebber der Oostindische Compagnie en representant van Prins Willem V als Opperbewindhebber, alsmede enkele, die afkomstig zijn uit het archief van den Minister van Koloniën mr. Paulus van der Heim (1806-1811). Zij zijn aan het einde van dezen inventaris afzonderlijk gecatalogiseerd.
In augustus 2010 zijn de toegangen 2.21.007.58 en 2.21.205.03 samengevoegd tot deze toegang, 2.21.007.58.
Ordening van het archief
De documenten zijn op de [in 1919] gebruikelijke wijze ingedeeld naar de ambten en bedieningen, in de loop der tijd door Baud vervuld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 058 J.C. Baud, nummer toegang 2.21.007.58, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Baud, 2.21.007.58, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen