Terug naar zoekresultaten

2.19.198 Inventaris van het archief van de Pressiegroep Stop de Kindermoord / Stichting Pressiegroep Kinderen Voorrang, (1970) 1973-2000 (2006)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.198
Inventaris van het archief van de Pressiegroep Stop de Kindermoord / Stichting Pressiegroep Kinderen Voorrang, (1970) 1973-2000 (2006)

Auteur

A&I Archiefbewerking BV

Versie

20-09-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Pressiegroep Stop de Kindermoord / Stichting Pressiegroep Kinderen Voorrang
SPSK / SPKV

Periodisering

archiefvorming: 1973-2000
oudste stuk - jongste stuk: 1970-2006

Archiefbloknummer

I81

Omvang

; 536 inventarisnummer(s) 16,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.
Het archief bevat foto- en diamateriaal.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Pressiegroep Stop de Kindermoord (1973-1993) Pressiegroep Kinderen Voorrang! (1993-2000)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Pressiegroep streefde naar verbetering van de veiligheid voor jeugdige verkeersdeelnemers. Het archief bevat correspondentie, vergaderstukken, jaarverslagen, en stukken betreffende de oprichting in 1973, de ontwikkeling van de organisatie, en de fusie met andere organisaties tot 3VO in 2000. Daarnaast onder meer stukken betreffende bestuursleden en medewerkers, financiële aangelegenheden, begeleiding en ondersteuning van (buurt-)acties, Nationale Straatspeeldagen, ontwikkeling en beïnvloeding van zowel beleid als particuliere burgers, het geven van voorlichting, publicaties, en documentatie. In het archief bevinden zich eveneens foto's en dia's.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Oprichting en doelstelling
De Stichting Pressiegroep Stop de Kindermoord werd op 22 maart 1973 opgericht te Eindhoven. De directe aanleiding voor de oprichting was een artikel, in de vorm van een noodkreet, van een journalist van het toenmalige dagblad De Tijd over de vele jeugdige verkeersslachtoffers. De journalist schreef het artikel in september 1972, nadat zijn kinderen bij verschillende verkeersongelukken betrokken waren geraakt, met als resultaat dat één kind kwam te overlijden en het andere gewond raakte. Het artikel zorgde voor veel publiciteit over verkeersslachtoffers.
De stichting had zich tot doel gesteld: de samenleving dusdanig te doen inrichten, dat de veiligheid van de jeugdige verkeersdeelnemers gewaarborgd is, alsmede al hetgeen daarmee in de ruimste zin verband houdt. Dit doel trachtte de stichting te bereiken door:
  1. pressie uit te oefenen op de bevolking en de overheidsinstanties tot het treffen van noodzakelijke maatregelen;
  2. voorstellen te doen ter zake van deze maatregelen; en
  3. alle andere geoorloofde middelen.
Naamswijziging
Op 6 oktober 1993 werd de naam van de stichting veranderd in: Pressiegroep Kinderen Voorrang!. Dit gebeurde bij wijziging van de statuten. De officiële vestigingsplaats werd Amsterdam, waar toen al jaren het bureau van de stichting was gevestigd aan de Eerste Nassaulaan 5.
Organisatie
Het bestuur van de stichting bestond uit minimaal vijf leden. De bestuursleden kozen uit hun midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, alsmede (eventuele) plaatsvervangers. Betaalde medewerkers waren uitgesloten van het bestuurslidmaatschap. Het bestuur stelde jaarlijks de begroting, het werkplan en het jaarverslag vast. De uitvoerende vergadering was een stafoverleg, waar de inhoudelijk medewerkers en de financieel medewerker de voortgang van activiteiten en projecten bespraken en de uitvoering van het werkplan bewaakten. Praktische zaken op het bureau werden in het werkoverleg geregeld. De op het bureau actieve vrijwilligers namen ook deel aan het werkoverleg. Binnen de stichting functioneerde de adviesraad als een klankbord en denktank. Het ging daarbij om evaluatie van werkzaamheden en advisering omtrent nieuwe activiteiten.
Activiteiten
De stichting begeleidde bewonersgroepen die verkeersproblemen in hun buurt wilden aanpakken. De in het kader daarvan uitgebrachte adviezen hadden een verkeerstechnisch of procedureel karakter. Met plaatselijke groepen werd de Nationale Straatspeeldag georganiseerd. Een dag lang werden straten afgezet waar kinderen veilig konden spelen. Politici werden door de stichting regelmatig benaderd om te reageren op overheidsplannen en aan te dringen op beter beleid. Veelvuldig werd deelgenomen aan extern overleg, zoals het Periodiek Verkeersoverleg en het Overlegorgaan Verkeersveiligheid. Contacten waren er ook met afzonderlijke organisaties op het gebied van verkeer, verkeersveiligheid en milieu. De stichting gaf een eigen blad uit, met de titel 'Bulletin', later 'Verkeert'. In 1993 werd de opzet van het blad gewijzigd en veranderde de naam in 'Kinderen Voorrang'. Voorlichtingsmateriaal werd uitgebracht in de vorm van folders, brochures, diaseries, videofilms etc. Naast het voornoemde zijn er nog vele andere activiteiten en projecten waar de stichting zich mee bezighield.
Opheffing en fusie
De stichting werd per 1 april 2000 opgeheven, dit in verband met de fusie met twee andere verkeersveiligheidsorganisaties: Veilig Verkeer Nederland en De Voetgangersvereniging. De nieuwe organisatie kreeg de naam: Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie (3VO).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Begin 2008 heeft A&I Archiefbewerking B.V. van Veilig Verkeer Nederland (de nieuwe naam 3VO) de opdracht gekregen om een aantal nagekomen stukken bij het archief te voegen (inventarisnummers 532-536) en het archief zodanig op te splitsen dat het opgeslagen kan worden bij verschillende archiefbeheerders.
Een gedeelte wordt opgeslagen bij het Nationaal Archief te Den Haag (circa 14 strekkende meter, inventarisnummers 1-333, 336-393, 402-477, 532-536).
De overige stukken zijn in drie gedeeltes gesplitst:
  • een videogedeelte (circa 1 strekkende meter, inventarisnummers 488-529),
  • een audiogedeelte (1 archiefdoos, inventarisnummers 478-487), en
  • een gedeelte met niet-archiefmateriaal (3 prentendozen en 2 archiefdozen, inventarisnummers 334-335, 394-401, 530-531).
Deze stukken blijven vooralsnog in het beheer van Veilig Verkeer Nederland.
Van het videogedeelte is het later de bedoeling dat een gedeelte ervan ondergebracht wordt in het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar. Zonder schriftelijke toestemming van schenker is het niet toegestaan beeldmateriaal te gebruiken anders dan voor educatief en niet-commercieel gebruik.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Pressiegroep Stop de Kindermoord / Stichting Pressiegroep Kinderen Voorrang, nummer toegang 2.19.198, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, SPSK / SPKV, 2.19.198, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie ook:
  • 2.19.197 - Inventaris van het archief van Veilig Verkeer Nederland, 1932-2000

Archiefbestanddelen