Terug naar zoekresultaten

2.19.065 Inventaris van het archief van de Nederlandse Bond tot Kinderbescherming, (1892) 1899-1947

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.065
Inventaris van het archief van de Nederlandse Bond tot Kinderbescherming, (1892) 1899-1947

Auteur

J.H. Kompagnie

Versie

07-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1985 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Bond tot Kinderbescherming
Ned. Bond Kinderbescherming

Periodisering

archiefvorming: 1899-1947
oudste stuk - jongste stuk: 1892-1947

Archiefbloknummer

I20602

Omvang

; 112 inventarisnummer(s) 1,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Bond tot Kinderbescherming

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Nederlandse Bond tot Kinderbescherming (1892, 1899-1947) bestaat hoofdzakelijk uit notulen, verslagen, correspondentie en artikelen en toespraken betreffende de belangen van het kind en het armenwezen. Tevens bevat het archief bescheiden aangaande reglementering en opheffing van de bond, de boekhouding, wetgeving, en contacten met overige instellingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Nederlandsche Bond tot Kinderbescherming werd op 19 juni 1899 opgericht. Bij Koninklijk Besluit van 19 juni 1901 nummer 49 werden de statuten goedgekeurd. Statutenwijzigingen vonden plaats in 1928, 1931 en 1936. De Bond, gevestigd te Amsterdam, vormde een overkoepelende organisatie waarvan zowel instellingen als gewone particulieren die zich bewogen op het terrein van de kinderbescherming, lid konden worden. De activiteiten van de Bond waren in het bijzonder gericht op de vraagstukken rondom bescherming en opvoeding van de verwaarloosde en met verwaarlozing bedreigde jeugd en de hieruit voortvloeiende regelingen ten behoeve van de gezins- en gestichtsverpleging.Ten aanzien van deze zaken trad de Bond bemiddelend en adviserend voor haar leden op. Het lidmaatschap van de Bond was niet aan
een geloofs- of levensovertuiging gebonden. Voorts zette de Bond zich in voor de bevordering van de wetgeving ten behoeve van de kinderbescherming.
Behalve de "Mededelingen" gaf de Bond ook een veertiendaags orgaan uit dat "Tijdschrift voor Armwezen, Maatschappelijke Hulp en Kinderbescherming" heette.Een belanrijke nevenactiviteit was de organisatie van de verkoop van weldadigheids- en kinderpostzegels.
Eenmaal per jaar werd er een algemene ledenvergadering gehouden. De Bond was aangesloten bij de "Union internationale de Secours aux enfants" in Genéve.
Op 29 juni 1942 werd de Bond door de commissaris voor de niet-commerciële verenigingen en stichtingen krachtens een verordening van 28 februari 1942 ontbonden. Tot liquidateur werd benoemd Paul Thie, leider van de afdeling Liquidatie van verenigingen en stichtingen van de Nederlandsche Volksdienst. Ruim drie jaar later, op 7 augustus 1945, maakte de Militaire Commissaris voor het Rechtsherstel dit besluit ongedaan en werd de Bond in al zijn rechten hersteld.
Tijdens de oorlogsjaren waren er steeds officieuze kontakten tussen de instellingen op het gebied der kinderbescherming blijven bestaan. In juni 1945 vloeide hier de oprichting uit voort
van het Centraal Comitè Kinderbescherming, dat in afwachting van de hervatting van de werkzaamheden en een voorgenomen reorganisatie van de Bond, voorlopig de belangen van de kinderbescherming behartigde. In 1946 werd overeengekomen dat het Centraal Comitè als "werkorgaan" van de Bond zou gaan functioneren.
Op de Algemene Ledenvergadering van 23 september 1946 kwam een voorstel ter sprake waarin de reorganisatie van de Bond was vervat. Dit mondde uit in een op 15 februari 1947 goedgekeurde statutenwijziging waarbij de Nederlandsche Bond tot Kinderbescherming werd omgezet in een federatie, genaamd de Nationale Federatie de Nederlandsche Bond tot Kinderbescherming. Leden hiervan werden verschi1lende bonden, verbonden en federaties op het gebied der kinderbescherming.Als "centraal bureau" werd het Nationaal Bureau voor Kinderbescherming opgericht. Vanaf 1957 zijn de werkzaamheden voortgezet door de Nationale Federatie voor Kinderbescherming. De archieven van de twee federaties berusten eveneens op het Algemeen Rijksarchief.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1950 was het archief, dat redelijk geordend was, gedeponeerd in de archief ruimten van de Nationale Federatie de Nederlandsche Bond tot Kinderbescherming.
Tijdens de ontruiming van een deel van de kelder waarin stukken uit archieven van kinderbeschermingsinstellingen waren afgezonderd om voor vernietiging te worden afgevoerd, werd ook abusievelijk het archief van de Bond in zijn geheel in zakken gedaan, waardoor de oorspronkelijke orde grotendeels verloren ging. Nadat de voortijdige opruiming was opgemerkt zijn de archivalia in willekeurige volgorde in dozen overgebracht. Niet meer nagegaan kon worden of het archief volledig is gebleven.
Het archief van de Nederlandsche Bond tot Kinderbescherming werd tezamen met een aantal archieven van andere instellingen op het gebied der kinderbescherming in 1980 naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht. Formeel werd het archief in 1982 door middel van een akte van schenking door het bestuur van het Werkverband Integratie Jeugdwelzijnszorg in Nederland aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief geschonken.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Stukken met een inhoudelijk geringe waarde zoals adreswijzigingen, berichten van verhindering en dergelijke zijn vernietigd
Verantwoording van de bewerking
Tijdens de inventarisatie is een nieuwe ordening aangebracht, gebaseerd op een verdeling der archivalia in stukken van algemene en bijzondere aard, archivalia van commissies en documentatie.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Bond tot Kinderbescherming, nummer toegang 2.19.065, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ned. Bond Kinderbescherming, 2.19.065, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor:
  • - de Nationale Federatie voor kinderbescherming 1947-1976
  • - het Verbond van Verenigingingen Pro Juventute 1900-1976
  • - de Algemene Vereniging voor kinderbescherming 1953-1973
  • - het Protestants Centrum / resp. Verbond voor kinderbescherming 1953 - 1975
Zie inventaris: 2.19.052

Archiefbestanddelen