Terug naar zoekresultaten

2.19.019 Inventaris van de archieven van de Borgtochtcommissie, 1894-1899 en van de Vereniging van tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren, 1898-1922

Het archief van de Borgtochtcommissie en de Vereniging van tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren (1894-1922) bevat onder meer notulen, statuten en -wijzigingen, correspondentie in verband met de ambtenaren die voor borgstelling in aanmerking komen, en staten van uitkering.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.019
Inventaris van de archieven van de Borgtochtcommissie, 1894-1899 en van de Vereniging van tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren, 1898-1922

Auteur

C.M. Lont

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1975 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Vereniging tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren
Vereniging Zekerheidsstelling Ambtenaren

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1894-1922

Archiefbloknummer

I23350

Omvang

; 38 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Borgtochtcommissie Vereniging van tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Borgtochtcommissie en de Vereniging van tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren (1894-1922) bevat onder meer notulen, statuten en -wijzigingen, correspondentie in verband met de ambtenaren die voor borgstelling in aanmerking komen, en staten van uitkering.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voorbereiding
Op 9 december 1894 werd een bijeenkomst gehouden van afgevaardigden van verenigingen van ambtenaren, behorende tot verschillende dienstvakken: de Vereeniging van Directeuren bij den Post- en Telegraafdienst, de Broederschap van Ontvangers der directie belastingen enz., de Vereeniging van Ambtenaren der Registratie en Domeinen, de Broederschap van Commiezen der Posterijen en de Broederschap der Commiezen der Telegraphie.
Tijdens deze bijeenkomst werd op initiatief van de Vereeniging van Directeuren bij den Post- en Telegraafdienst een commissie ingesteld, bestaande uit 7 leden, die tot taak kreeg bij de koningin een adres in te dienen tot verkrijging van enige verbetering in de regeling van borgtochten, ingevolge de Borgtochtenwet, en voorts datgene te doen, wat zij tot bevordering van het beoogde doel nodig achtte (de Borgtochtcommissie). Het adres werd op 15 januari 1895 bij de koningin ingediend en afschriften hiervan werden gezonden aan de ministers, de leden van de Eerste en Tweede Kamer en aan de redakties van vak- en nieuwsbladen.
De commissie werd in verband hiermee op 16 februari 1895 door de minister van Financiën in audiëntie ontvangen en in de gelegenheid gesteld een verklaring te geven van het streven van de borgplichtige ambtenaren en de uitvoerbaarheid van de gewenste verbeteringen aan te tonen. Na diverse vergaderingen en besprekingen met de minister van Financiën diende de commissie bij de minister een ontwerp-borgtochtwet in. De commissie was door haar opdrachtgevers nog met twee leden uitgebreid ter voorbereiding van het ontwerp van de statuten van een in het leven te roepen vereniging.
In de vergadering van 15 september 1898 werd de "Vereeniging van tot zekerheidsstelling verplichte rijksambtenaren" opgericht en haar statuten werden vastgesteld. De verkiezing van de leden van het bestuur en de leden van de raad van commissarissen vond kort daarna schriftelijk plaats. Het bestuur telde drie leden, die bijgestaan werden door een administrateur; de raad van commissarissen telde negen leden.
Op 23 oktober 1898 kwamen de commissie met het bestuur en de raad van commissarissen in een gecombineerde vergadering bijeen, bij welke gelegenheid verschillende inlichtingen werden verstrekt en alle stukken en gegevens, die voor de vereniging waarde hadden aan het bestuur werden overgedragen.
In de vergadering van 16 april 1899 bracht de commissie verslag uit aan de besturen van de opdrachtgevende verenigingen over haar werkzaamheden, waarna ze werd ontbonden. Bij Koninklijk Besluit van 15 december 1898, nummer 32, werden de statuten van de vereniging goedgekeurd. In de jaren 1901, 1906 en 1907 vonden statutenwijzigingen plaats.
De vereniging
De vereniging had een bestuur bestaande uit drie leden, die gekozen werden uit ambtenaren, voor wie de vereniging zich had borggesteld en bij voorkeur uit diegenen, die in Den Haag en omgeving woonden en tot verschillende dienstvakken behoorden.
De leden van het bestuur werden door de algemene vergadering benoemd voor de tijd van drie jaar, op een aanbeveling van telkens twee personen, opgemaakt door de raad van commissarissen. Jaarlijks op 1 juli trad één der leden af volgens een bij uitloting op te maken rooster en deze was meteen herkiesbaar.
Ter uitvoering van haar werkzaamheden en voor het beheer van de vereniging werd het bestuur bijgestaan door een administrateur, wiens aanstelling, instructie en bezoldiging door de raad van commissarissen goedgekeurd werd.
De raad van commissarissen bestond uit negen leden en was belast met het toezicht op de handelingen van het bestuur. De leden van de raad worden door de algemene vergadering benoemd op een aanbeveling van telkens twee personen, opgemaakt door de raad. Jaarlijks op 1 juli trad een derde van het aantal leden af volgens een bij loting op te maken rooster; zij waren meteen herkiesbaar.
Het doel van de vereniging was voor haar leden borgtochten aan te gaan ten behoeve van de staat met inachtneming van de voorschriften van de Borgtochtwet. Om dit doel te kunnen verwezenlijken was in artikel 14 van de statuten aangegeven, waaraan de vereniging haar geldmiddelen ontleende. De vereniging gaf in verband hiermee schuldbrieven uit tot een maximum bedrag van f. 200.000,- met een premie van 11/2%. Voor het behartigen van deze zaken stond de vereniging in rekening-courant met de firma's Lamaison en Brouwer en Co. te Amsterdam van 1899 tot 1915 en met de Gebroeders Boissevain te Amsterdam van 1915 tot 1922.
Naast de statuten beschikte het bestuur over een huishoudelijk reglement (en instructies voor de administrateur), welke door de raad van commissarissen werd opgesteld en door de algemene vergadering vastgesteld. De vereniging stelde zich aansprakelijk voor de geldelijke tekorten in het door haar leden gevoerde beheer, tot een bedrag van de borgtocht, die was overeengekomen en welk bedrag het maximum van f. 25.000,- niet mocht overschrijden. Dit maximum kon echter door de algemene vergadering worden verhoogd.
In de notulen heeft het bestuur nauwkeurig aantekeningen gehouden van haar handelingen.
Het boekjaar van de vereniging liep van 1 januari tot 31 december. Jaarlijks vóór 1 april werden de balansen en de winst- en verliesrekening over het afgelopen jaar opgemaakt door het bestuur, waarbij het ontwerp hiervan met de nodige bescheiden aan een lid van het Nederlandsch Instituut van Accountants ter beoordeling werd voorgelegd. Na ontvangst van de jaarrekeningen door de raad werden deze net een pre-advies ter goedkeuring en vaststelling aan de algemene vergadering doorgezonden, welke vergadering jaarlijks in de maand juni werd gehouden.
Het ledenbestand van de vereniging liep op van 700 in 1899 tot 4100 in 1919.
Naar aanleiding van de nieuwe Borgtochtwet van 7 Juni 1919, gepubliceerd in Staatsblad nummer 317 van 23 juni 1919, besloot men tot opheffing van de vereniging. Voor het voorbereiden hiervan werd kontakt gelegd met de minister van Financiën en de accountant. Op 8 juni 1920 werd bij de koningin bet rekest ingediend voor het opheffen van alle borgtochten ingevolge de artikelen 48 tot en met 51 van de statuten van de vereniging. Per 30 juni 1922 werd de vereniging officieel opgeheven en op 7 juli 1922 werd voor het bestuur en de raad van commissarissen een afscheidsdiner gehouden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief dat bestond uit notulen van de commissie, notulen van de vergaderingen van het bestuur en van de algemene vergaderingen, correspondentie, lijsten van uitkeringen, agenda's van 1907-1922 en financiële stukken (grootboek, kasboeken en kwitanties), kende een chronologisch in serie per jaar gerangschikte orde. De serie correspondentie was gesplitst in dossiers, waarvan een groot deel kon worden vernietigd, evenals de serie kwitanties en de bijlagen bij de lijsten van uitkeringen.
Naar aanleiding van de missive van de minister van Financiën, afdeling Kabinet 24 mei 1922, nr. 58, inzake overbrenging van het archief van de vereniging, besloot het bestuur kontakt op te nemen met de Algemene Rijksarchivaris met het verzoek het archief in het depot van het Algemeen Rijksarchief te willen opnemen.
In 1922 werd het archief overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging In zijn brief van 22 juni 1922 deelde de Algemeene Rijksarchivaris het bestuur mee gaarne het archief van de vereniging te willen aanvaarden onder voorbehoud de waardeloze stukken te mogen vernietigen. ( Zie de notulen van de vergaderingen van het bestuur van 1 en 17 juni 1922. )

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Vereniging tot Zekerheidsstelling Verplichte Ambtenaren, nummer toegang 2.19.019, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vereniging Zekerheidsstelling Ambtenaren, 2.19.019, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar