Terug naar zoekresultaten

2.19.006 Inventaris van het archief van de Vereniging Nederlands Centraal Filmarchief, 1919-1933 (1940)

Het archief bevat notulen van de vergaderingen van bestuur en leden; in- en uitgaande stukken; een lijst van leden; een kaartregister van films, met index; lijsten van filmtitels (al dan niet opgenomen), met index; jaarverslagen; overige documentatie. Er zijn tevens enige stukken, waaronder statuten en notulen, van de Vrienden van het filmarchief.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.006
Inventaris van het archief van de Vereniging Nederlands Centraal Filmarchief, 1919-1933 (1940)

Auteur

C. Bloemen, J.L. van der Gouw

Versie

30-06-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1954 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Vereniging Nederlands Centraal Filmarchief
Centraal Filmarchief

Periodisering

archiefvorming: 1919-1933
oudste stuk - jongste stuk: 1919-1940

Archiefbloknummer

I23363

Omvang

41 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vereniging “Nederlands Centraal Filmarchief” (1919-1933) Vereniging Vrienden van het Rijks Historisch Filmarchief (1933-1940)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat notulen van de vergaderingen van bestuur en leden; in- en uitgaande stukken; een lijst van leden; een kaartregister van films, met index; lijsten van filmtitels (al dan niet opgenomen), met index; jaarverslagen; overige documentatie. Er zijn tevens enige stukken, waaronder statuten en notulen, van de Vrienden van het filmarchief.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Nederlands Centraal Filmarchief is in zijn opzet vooral bedoeld als een productiemaatschappij, waarin producenten en documentaire filmers opnamen zouden maken van het “het sociale, culturele en historische leven van Nederland”. Aanleiding was een vaderlands historisch volksfeest in Arnhem in september 1919. Een belangrijke rol speelde hierbij Willy Mullens, pionier-producent van de korte Nederlandse documentaire en reclamefilm, maar ook was de Algemene rijksarchivaris Robert Fruin hierbij betrokken. Zie over oprichting en bestuur .
Het ‘Archief’ produceerde dank zij Mullens 120 ‘stedenfilms’ voor tijdgenoot en nageslacht, waarbij het depot van het Algemeen Rijksarchief als opslagplaats diende. Zie over de productie en distributie daarvan.
Omdat met de geluidsfilm ook het filmjournaal in de bioscoop kwam, waardoor de behoefte van een afzonderlijke productie afnam,.verplaatste het accent zich van productie naar conservaring. Een van de journaalproducenten, Orion-Profilti, had een tijdlang een conserveringslaboratoritum ter beschikking. Nu het werk dus een zaak van archivarissen werd, werd de vereniging opgeheven en in 1933 het Rijks Historisch Filmarchief opgericht, met Algemene Rijksarchivaris Fruin als conservator, waaraan zich een vriendenvereniging verbond. In 1947 ging deze taak over naar het door de Rijksvoorlichtingsdienst-Den Haag opgerichte Rijks Filmarchief, dat al beschikte over materiaal dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Regeringsvoorlichtingsdienst van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen was vervaardigd. De vriendenvereniging was inmiddels als gevolg van de oorlog in 1940 opgehouden te bestaan.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is door de vereniging “Nederlands Historisch Filmarchief” van meet af aan gedeponeerd in het Algemeen Rijksarchief en door de Algemene Rijksarchivaris als directeur van de rechtsopvolger overgenomen. Sedertdien is het blijvend in beheer gebleven. Het archief werd in 1981 en 1982 aangevuld met stukken die bij de filmafdeling van de Rijksvoorlichtingsdienst waren terecht gekomen.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat naast de neerslag van het bestuur en de financiële administratie van de verenigingen ook toegangen op de van 1919 tot 1933 geproduceerde films in de vorm van kaartsystemen.
Selectie en vernietiging
Er heeft voor zover bekend geen vernietiging plaats gevonden..

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Vereniging Nederlands Centraal Filmarchief, nummer toegang 2.19.006, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Centraal Filmarchief, 2.19.006, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie voor het archief van de conservator van het Rijks Historisch Filmarchief (1933-1940) het Archief van het Algemeen Rijksarchief. De films, die oorspronkelijk in het Algemeen Rijksarchief waren bewaard, bevinden zich voor het merendeel in Eye, Nederlandse Filminstituut in Amsterdam-Noord, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam.
Aanhangsels
  • Ingekomen en minuten van uitgaande stukken van de Algemene Rijksarchivaris mr. R. Bylsma betreffende zijn bestuurslidmaatschap van het Rijks Historisch Filmarchief, genummerd 1F-78F, incompleet. 1933-1941. 1 omslag. Geplaatst bij het archief van het Algemeen Rijksarchief, nr. 850.
  • Agenda op de F-correspondentie. 1933-1941. 1 band. Geplaatst bij het archief van het Algemene Rijksarchief, nr. 851.
  • Ingekomen en minuten van uitgaande stukken van Jhr. dr. D.P.M. Graswinckel, lid van de Stichting Nederlands Historisch Filmarchief, later Nederlands Filmmuseum. 1947-1954 en z.j. 1 omslag. Geplaatst bij collectie D.P.M. Graswinckel, lijst nr. 31.