Terug naar zoekresultaten

2.14.61 Inventaris van het archief van de Programmacommissie Bijscholing Integratie KO/LO van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, 1978-1983

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.61
Inventaris van het archief van de Programmacommissie Bijscholing Integratie KO/LO van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, 1978-1983

Auteur

C.D.E.M. Vierling

Versie

31-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1989 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Programmacommissie Bijscholing Integratie KO/LO van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen
Programmacie. Bijscholing Integratie KO/LO

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1978-1983

Archiefbloknummer

O28527

Omvang

; 31 inventarisnummer(s) 1,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Programmacommissie Bijscholing Integratie Kleuter onderwijs/ Lager onderwijs (KO/LO), 1978-1983

Samenvatting van de inhoud van het archief

In het archief bevinden zich stukken betreffende handelingen van de Programmacommissie KO/LO, die zijn verricht bij de ontwikkeling van een integratievoorbereidende bijscholingcursus (IVB) voor kleuterleidsters en onderwijzers. De commissie besteedde voorts aandacht aan de noodzakelijke voorscholing van nascholingsdocenten. Daarnaast bevat het archief de verslagen van de vergaderingen van een tweetal werkgroepen inzake de culturele minderheden-problematiek en de emancipatie in het basisonderwijs.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De programmacommissie is op 14 februari 1979 bij beschikking van nr. DI/SC/A 69.998 door de toenmalige minister van Onderwijs en Wetenschappen, dr. A. Pais, ingesteld. De programmacommissie zet het werk voort van de in 1975/76 op experimentele basis gestarte cursus Ontwikkelen van Schoolwerkplannen, en geeft er verder uitbreiding aan. De doelstelling van de programmacommissie luidt: 'Het ontwikkelen van vaardigheden van kleuterleidsters en onderwijzers om in teamverband een schoolwerkplan samen te stellen in het perspectief van de integratie kleuter- en lager onderwijs en waarbij aan een ononderbroken ontwikkelingsproces bij het lerende kind met de daaruit voortvloeiende consequenties van individualisering en differentiatie gestalte wordt gegeven.'
De taak van de commissie is:
  1. 'Het ontwikkelen van een raamplan voor een 'integratievoorbereidende bijscholingscursus (IVB)', opgevat als een basisprogramma voor het ontwikkelen van vaardigheden om in teamverband een schoolwerkplan samen te stellen voor het nieuwe basisonderwijs, waarin met name aandacht wordt besteed aan de integratie KO/LO, de continue ontwikkeling van 4-12 jarigen, individualisering en differentiatie;
  2. Het formuleren van voorstellen voor onderwijskundige uitvoering van het raamplan. In deze voorstelling dient mede aandacht te worden besteed aan keuzevrijheden, die de uitvoerende instellingen en de cursisten kunnen worden aangeboden;
  3. Het opzetten en organiseren van noodzakelijke voorscholing van nascholingsdocenten. De uitvoering van deze voorscholing zal plaatsvinden in samenwerking met de opleidingsinstituten en waar mogelijk, met organisaties in de verzorgingsstructuur.'
Binnen de programmacommissie zijn er nog twee werkgroepen werkzaam, te weten de werkgroep Culturele Minderheden (CUMI) en de werkgroep IVB-Individueel (IVB-I). Ieder met haar eigen doelstellingen. De doelstellingen van de werkgroep CUMI luiden als volgt: Aan alle nascholingsteams relevante informatie verstrekken hoe IVB-cursussen zijn te organiseren, waarin de CUMI-problematiek op adequate wijze wordt behandeld en aan alle nascholingsteams verduidelijken wat de CUMI-problematiek inhoudt.
De doelstellingen van de IVB-Individueel/Emancipatie worden als volgt omschreven:
  1. Het formuleren van richtlijnen of aanbevelingen ten behoeve van nascholingsteams-IVB, dan wel opleidingen PA en OK, terzake van al hetgeen samenhangt met een cursus IVB-Individueel.
  2. Het adviseren van de programmacommissie inzake Raamplan IVB-Individueel.
  3. Het verzamelen en overdraagbaar maken van informatie met betrekking tot emancipatie in het basisonderwijs.
  4. Het verzamelen en overdraagbaar maken van wegen en middelen waarlangs en waarmee de z.g. emancipatieproblematiek aangevat kan worden.
De Programmacommissie IVB is de opvolger van de programma-commissie Schoolwerk-plannen (SWP) De SWP heeft op experimentele basis de cursus nascholing gestart. De IVB is in 1979 op deze fundamenten gaan voortbouwen met de cursus voorscholing aan nascholingsteams. De verandering was het gevolg van de ministerswisseling op het departement van Onderwijs en Wetenschappen in 1978. Hierdoor kwam er een andere zienswijze t.a.v. het begrip nascholing. Was het onder minister Van Kemenade niet direct gericht op de integratie KO/LO, met de komst van minister Pais veranderde dit. Integratie van KO en LO werd een van de hoofddoelstellingen van de nascholing. Dit nieuwe beleid mondde uit in de voorbereiding van nieuwe nascholingscursussen, onder de naam van 'Integratie-voorbereidende Bijscholing'.
De programmacommissie heeft het begrip 'nascholingsteam' geïntroduceerd. Zo'n nascholingsteam moest bestaan uit een combinatie van Opleiding Kleuterleidsters en de Pedagogische Academie (OK/PA). Het was de bedoeling om dit op fifty/fifty basis te laten verlopen. In de praktijk is dit niet mogelijk gebleken. Een ander uitgangspunt is geweest dat nascholingsteams OK/PA in de IVB een samenwerkingsrelatie zouden aangaan met de aanwezige onderwijsbegeleidingsdienst(en). In het groeiproces heeft men steeds meer positieve ontwikkelingen kunnen waarnemen. Een probleem dat door de OBD'S sterk is ervaren, was dat er geen extra faciliteiten voor de werkzaamheden beschikbaar gesteld waren. Doordat in 1982 opnieuw de politieke situatie veranderde, en de animo voor het volgen van deze scholingscursus gering was, besloot de nieuwe minister, Deetman, mede op advies van de onderwijsvakbonden, tot het opheffen van de programmacommissie. Enige tijd later werd de opvolging van de programmacommissie alweer voorbereid met de totstandkoming van een beleidsnotitie onder de naam 'Nascholing Invoering Basisonderwijs '(N.I.B.).
Geraadpleegde bronnen:
Instellingsbesluit IVB 1978-1983 Eindverslag Programmacommissie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Programmacommissie is na opheffing in 1983 overgedragen aan de Centrale Archiefbewaarplaats (CAB) van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. In 1989 werd het archief in bewerking genomen.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat voor het merendeel uit series verslagen, bijlagen bij agenda's van vergaderingen van de programmacommissie, afschriften van verzonden brieven en ingekomen stukken. Daarnaast bevat het nog enkele stukken van de in de inventaris van het archief van de Programmacommissie Ontwikkeling Schoolwerkplannen, 1975-1979 (nummer toegang 2.14.55) genoemde werkgroepen. Zij worden in de inventaris apart vermeld met doornummering van stukken.
Selectie en vernietiging
Op grond van incidentele machtiging, verkregen van de Algemene Rijksarchivaris d.d. 17 oktober 1989, zijn de hierna volgende categorieën van archiefbescheiden vernietigd:
  • Geleidebrieven
  • Correspondentie van eenvoudige aard
  • Correspondentie betreffende personele aard
  • Correspondentie betreffende financiële aangelegenheden
  • Brieven betreffende het bijwonen seminars en declaraties
  • Brieven betreffende aanwijzing docenten voorscholingsteams
  • Formulieren betreffende opgave docenten nascholingsteams
  • Agenda's vergaderingen nascholingsteams
  • Verslagen vergaderingen onderwijsinstellingen
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestond uit 4 meter archief en is na inventarisatie terug gebracht tot 1.75 meter. Hierbij is gebruik gemaakt van de Lijst van de algemene categorieën van te vernietigen archiefbescheiden, geldend voor alle organisatieonderdelen van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, van 15 juli 1988. Bij het inventariseren bleek al snel dat van de originele bescheiden vele kopieën op diverse plaatsen in het archief voorkwamen. Daarom is dan ook begonnen met het verwijderen van de vele copieën.
Hoewel de commissie per 1 augustus 1983 is opgeheven bevinden zich slechts tot 1 juni 1983 stukken in het archief. Er is een lijst met verwijzingen gemaakt van de bijlagen naar de agenda's van de vergaderingen en naar de verslagen van de vergaderingen. Dit is gedaan om de serie bijlagen intact te kunnen laten. Enkele bijlagen zijn niet in het archief aangetroffen maar worden wel in de agenda's en verslagen vermeld met hun nummers. Op de lijst staat achter deze bijlage-nummers 'niet aanwezig '. Uit de lijst is ook in een oogopslag te zien dat de bijlagen in meerdere vergaderingen aan de orde zijn geweest. In kolom 1 wordt het nummer van de bijlage genoemd in de tweede kolom het agendanummer van het verslag van de vergadering. De overige archiefstukken zijn in een drietal rubrieken onderverdeeld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Programmacommissie Bijscholing Integratie KO/LO van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen, nummer toegang 2.14.61, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Programmacie. Bijscholing Integratie KO/LO, 2.14.61, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Inventaris van het archief van de Programmacommissie Ontwikkeling Schoolwerkplannen van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, 1975-1979 (nummer toegang 2.14.55)

Bijlagen