Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oorlog / Stamboeken Officieren KL

2.13.04
M.G.H.A. de Graaff
Nationaal Archief, Den Haag
1961
cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok:

2.13.04
Auteur: M.G.H.A. de Graaff
Nationaal Archief, Den Haag
1961

CC0

Periode:

1750-1940
merendeel 1814-1940

Omvang:

23.80 meter; 777 inventarisnummers.

Taal van het archiefmateriaal:

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal:

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefbewaarplaats:

Nationaal Archief, Den Haag

Samenvatting van de inhoud van het archief:

De dienststaten van militair personeel werden bijgehouden in omvangrijke registers: de zogenaamde stamboeken. Van de officieren werd een aparte serie gevormd, toegankelijk via een aantal klappers. In de stamboeken zijn over een militair (als regel) de volgende gegevens te vinden: familienaam en voornamen, geboorteplaats en datum, namen van de ouders, laatste woonplaats, signalement en staat van dienst. De huidige verzameling beslaat hoofdzakelijk de periode 1814-1945 en bevat ook de dienststaten van officieren van het KNIL.

Archiefvormers:

  • Generale Intendance voor de Administratie van Oorlog

Archiefvorming

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking

De stamboeken officieren 1814-1877 werden in de jaren 1935-1937 geklapperd door mej. J.C. Leeuwenberg, toen ter tijd volontaire aan het Algemeen Rijksarchief. In 1960/1 werden deze stamboeken verfilmd door de Genealogical Society van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, waarbij een numerieke lijst werd aangelegd. Deze gelegenheid is gebruikt om ook een systematisch overzicht te vervaardigen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de medewerking van de volontair M.G.H.A. de Graaff, historisch student te Leiden.

Naast een enkel stamboek, waarin enkel onderofficieren en minderen genoemd worden, zijn er meerdere delen, die naast de officieren ook deze rangen geven. Een groot deel van de stamboeken heeft een ingevoegde namenklapper. De nrs. 439-443 (zie Numerieke lijst, p. 24) zijn later toegevoegd en komen niet voor in de z.g. Leidse boekjes.

De stamboeken en dienststaten van officieren van de landmacht 1813-1877 werden in de jaren 1935/1937 geklapperd door mej. J.C. Leeuwenburg, toen ter tijd volontaire aan het Algemeen Rijksarchief, [nu Nationaal Archief] in de enkelvoudige losbladige vorm van de zogenaamde Leidse boekjes.

Toen de Genealogical Society van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen van de laatste dagen de stamboeken in 1960/61 verfilmde, werd een numerieke lijst aangelegd.

De officiersstamboeken 1850-1924 (inventarisnrs. 444-613) werden in 1960 door het ministerie van Defensie overgedragen en in 1963 door M.G.H.A. de Graaff geinventariseerd.

De hoofdschrijver van de Tweede Afdeling C.H.M. Hendrikx klapperde de nieuwe aanwinst. Hij voegde vervolgens de oude en de nieuwe klapper samen en, om het gevaar van verlies, dat bij het drukker gebruik van dit nog slechts in enkelvoud bestaande hulpmiddel steeds groter werd, te voorkomen, is overgegaan tot vermenigvuldiging.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwant materiaal

Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Reacties

Middag

Wat ik zoek zijn de gegevens van Jan Jacob Oosterman, hij was militair en overleden te Palembang op 21-1-1841.

heb overal gekeken, maar kan niets vinden.

groet

ans

Geachte mevrouw Meijlink,

Uw vraag is doorgestuurd naar onze afdeling dienstverlening. Zo spoedig mogelijk neemt een collega per mail contact met u op.

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Geweldig! Ik mag zo een vraag stellen?
Ik weet dat Etienne Charles Francois van Schuijlenburch militair was. Hij zat op de genieschool en werd officier bij de Landmacht in Nederland. En aan uw lijsten te zien staat hij in het stamboek van de infanterie en misschien ook koloniale troepen? Wilt u dat voor me nakijken? Ik woon heel ver van Den Haag anders kwam ik even...
hartelijke groet,
Aggie

Geachte Aggie Daniëls,

Uw vraag is doorgestuurd naar onze afdeling dienstverlening. Zo spoedig mogelijk neemt een collega per mail contact met u op.

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in