Terug naar zoekresultaten

2.11.60 Inventaris van het archief van de Directie Tuinbouw van het Ministerie van Landbouw en Visserij, 1957-1962

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.60
Inventaris van het archief van de Directie Tuinbouw van het Ministerie van Landbouw en Visserij, 1957-1962

Auteur

CAS 1009

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw en Visserij: Directie Tuinbouw
LV / Tuinbouw

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1957-1962

Archiefbloknummer

L40

Omvang

; 232 inventarisnummer(s) 7,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale gedrukte, getypte en geschreven documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Landbouw en Visserij/Directie Tuinbouw

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de dossierinventaris, agenda's van in- en uitgaande stukken, maand- en jaarverslagen over de periode 1957-1962. Verder zijn er archiefbescheiden met betrekking tot de organisatie, ruimtelijke ordening, onderwijs en voorlichting (rijkstuinbouwconsulenten, publicaties, proeftuinen en voorlichtingsdagen), bedrijfseconomische en financiële aangelegenheden, gewassen, producten en productbescherming en de landbouwluchtvaart. Daarnaast zijn de archieven van diverse (advies)commissies en werkgroepen bij de Directie gedeponeerd.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie
Tot 1898 werden landbouwaangelegenheden op verschillende departementen behandeld.
Vanaf genoemd jaar concentreerden de werkzaamheden zich bij het Departement van Binnenlandse Zaken in de vorm van de Afdeling Landbouw. Ten gevolg van herindelingen van de departementen ressorteerde deze afdeling onder verschillende departementen ( Inventarisnummer 87. ) . Bij de instelling van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening ( Koninklijk Besluit (KB) van 23 juni 1945. ) kwam de Afdeling Landbouw onder dit ministerie ( De naam van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening is bij KB van 19 mei 1959 gewijzigd in het Ministerie van Landbouw en Visserij. ) te ressorteren in de vorm van een zelfstandige directie en werd de Afdeling II van de Directie van de Landbouw belast met de behandeling van aangelegenheden betreffende de tuinbouw en het tuinbouwonderwijs. Doelstelling van de afdeling was door middel van voorlichting, onderwijs en onderzoek bestaanszekerheid te verschaffen op een goed geleid en economisch verantwoord tuinbouwbedrijf ( Inventarisnummer 86. ) . In 1958 werd de behandeling van aangelegenheden betreffende het tuinbouwonderwijs overgedragen aan de Directie Landbouwonderwijs en werd de naam kortweg Directie Tuinbouw ( Organisatiebeschikking van de minister van Landbouw en Visserij van 30 juli 1959, Kabinet nr. K. 1012. ) (ressorterend onder de Directie Landbouw die als een soort hoofddirectie fungeerde).
Taken
De directie bestond uit de volgende afdelingen met hun taken:
Afdeling Secretariaat
Taken: Personeels- en begrotingszaken van de algemene dienst en de rijkstuinbouwconsulentschappen. Algemene administratie en huishoudelijke dienst.
Afdeling Tuinbouweconomische Aangelegenheden en Tuinbouwvestigingsplan.
Taken: Onderwijs, voorlichting en onderzoek betreffende de sociaal-economische en bedrijfseconomische zijde van de taak van de dienst. Onderzoek en voorlichting van belang voor de vestigingsplaats van de tuinbouw.
Afdeling Bijzondere Regelingen; Borgstellingsfonds voor de Landbouw.
  • Taken:
  • Behandeling van aanvragen om borgstellingen van tuinbouwers.
  • Bevordering van provinciale waarborginstituten en het verlenen van medewerking daaraan. Opstellen en uitvoeren van hulpverleningsregelingen voor tuinbouwbedrijven.
Afdeling Onderwijs.
Taken: Leiding geven aan en toezicht houden op het tuinbouwonderwijs met uitzondering van het hoger onderwijs.
Afdeling Voorlichting.
Bureau Ontwikkeling van Nieuwe Teelten.
Taken: Ontwikkeling van de teelt, de afzet en de industriële verwerking van nieuwe tuinbouwgewassen, in het bijzonder van geneeskrachtige kruiden en tabak.
Bureau Voorlichtingsmiddelen.
Taken: Redactie en uitgave van het maandblad "Mededelingen Directeur Tuinbouw", eveneens van voorlichtingspublicaties, brochures, vouwbladen, enz. Medewerking en deelneming aan tentoonstellingen. Beproeving en introductie van voorlichtingsmiddelen.
Bureau Tuinbouwgids.
Taken: Samenstelling en redactie.
Afdeling Algemene Voorlichtingsaangelegenheden; Landbouwluchtvaartaangelegenheden.
Taken: Voorlichting en het voeren van internationale contacten op het gebied van de landbouwluchtvaart en de medewerking bij het vervaardigen van tuinbouwfilms.
Afdeling Tuinbouwkundig Onderzoek.
Taken: Vaststellen en coördineren van het programma van wetenschappelijk onderzoek. Toezicht op de uitvoering van het onderzoek mede uit oogpunt van een nuttige besteding der gelden.
Op 1 januari 1963 werd de Hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek ingesteld waar de Directie Tuinbouw een onderdeel van werd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Op 1 januari 1957 werd het archief opgenomen in de Centrale Afdeling Post- en Archiefzaken.
Bij de instelling van de Hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek werd besloten het archief van de Directie Tuinbouw af te sluiten per 31 december 1962 en af te voeren naar het Centraal Oud Archief.
Het archief van de Directie Tuinbouw is in 2007 naar het Nationaal Archief overgebracht krachtens art. 12 van de Archiefwet 1995.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In het deel "Commissie Archieven" zijn de volgende archieven opgenomen:
  • Adviescommissie Tuinbouwvestigingsplan (1948 - 1961)
  • Informele Tuinbouw EEG-commissie (1959 - 1960)
  • Commissie Vorming van Ingenieurs en Assistenten (1957-1960)
  • Werkgroep ter bestudering van de financiering van fruitteeltbedrijven (1957 - 1960)
  • Commissie Centraal Warmtebedrijf. (1957 - 1962)
  • Contactgroep Tuinbouweconomie (1957 - 1962)
  • Hoofdcommissie Groenteteeltvraagstukken (1957 - 1962)
  • Studiegroep Nachtvorst (1957 - 1962)
  • Subcommissie Tuinbouwstatistiek en de daaronder ressorterende werkgroepen (1957 - 1962)
  • Werkgroep Onrendabele Fruitteelt. (1957 - 1962)
  • Hoofdcommissie Fruitteeltvraagstukken (1958 - 1962)
  • Tuinbouwadviescommissie van het Borgstellingsfonds voor de Landbouw (1959-1960)
Selectie en vernietiging Uit het archief werd reeds verschillende keren vernietigd. Van deze vernietigingen zijn processen-verbaal aanwezig in het archief ( Inventarisnummer 87. ) .
Verantwoording van de bewerking
Het archief omvat de periode 1957 - 1962 en is afkomstig van de Afdeling Semi-Statisch Archief van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De begincesuur werd vastgesteld op 1 januari 1957, vanaf deze datum werd het archief in de Centrale Afdeling Post- en Archiefzaken opgenomen.
De eindcesuur was 31 december 1962 en werd bepaald door het opgaan van de Directie Tuinbouw in de Hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek.
In het archief aangetroffen stukken van voor 1957 hadden betrekking op zaken welke uiteindelijk door de Directie Tuinbouw zijn afgehandeld. Stukken van na 1962 hadden betrekking op de maandverslagen van de Directie Tuinbouw over 1962, deze waren opgemaakt in januari 1963.
De benamingen in het schema werden ontleend aan de taakuitvoering van de Directie Tuinbouw en niet aan de landbouwcode aangezien deze niet exclusief was. Binnen de rubrieken werden de beschrijvingen chronologisch geordend. Voor de archiefbescheiden waarin de taak van de Directie Tuinbouw betrekking had op de organisatie en het personeel van diensten en instellingen die eveneens onder de Directie Landbouw ressorteerden is een aparte rubriek opgevoerd (Aangelegenheden betreffende de organisatie en het personeel van diensten en instellingen die onder de Directie Landbouw ressorteren). Richtte de taak van de Directie Tuinbouw zich op de taakuitvoering van voornoemde instellingen dan zijn die beschrijvingen in de daarvoor opgevoerde rubrieken geplaatst. Commissies waarvan de Directie Tuinbouw het secretariaat voerde zijn apart achter in de inventaris opgenomen.
Tijdens de bewerking werden voornamelijk verzameldossiers aangetroffen. Wanneer na de selectie het verzameldossier nog intact bleek te zijn, werd een onderwerpsbeschrijving gemaakt. Uitgangspunt bij de beschrijvingswerkzaamheden was de doos, dit betekent dat er binnen een doos geen onderverdelingen gemaakt zijn.
De omvang van het archief bedroeg voor de bewerking 19,4 meter. Tijdens de bewerking werd het archief gesplitst in 13,5 meter te vernietigen en 5,9 meter te bewaren bescheiden, hetgeen een vernietigingspercentage opleverde van 69,6%. De selectie vond plaats aan de hand van de vernietigingslijst van het Ministerie van Landbouw en Visserij van 29 december 1966, bovendien zijn er een drietal incidentele vernietigingscategorieën gevormd. De te vernietigen bescheiden zijn voor vernietiging afgevoerd naar Lignac & Levison bv in Apeldoorn.
De te bewaren bescheiden zijn na bewerking teruggezonden naar de beheerder.
Verantwoording van de bewerking 2006
In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is door de Centrale Archief Selectiedienst in 2005 het archiefbestand herbewerkt. Op aanwijzing van het Nationaal Archief werd de indeling van de bestaande inventaris herzien. De beschrijvingen van de bestaande inventaris zijn overgenomen en waar nodig aangepast. Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure 'Om de kwaliteit van het behoud, normen goede en geordende staat', uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.
Ordening van het archief
Vanaf 1957 werd voor de agendering het fiche-doorschrijfsysteem ingevoerd. Tevens werd het archief vanaf deze datum volgens het dossierstelsel geordend. Hierbij werd gebruik gemaakt van het registratuurplan van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening voor wat betreft de archiefbescheiden betreffende het organisme en personeel (.07 en .08).
Taakuitvoeringsstukken werden geclasseerd met behulp van de Landbouwcode. Bij de classificatienummers 1.823.1 tot en met de onderverdelingen van 1.826 werd voor het gemak 1.82 vervangen door een - (weglatingsteken).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw en Visserij: Directie Tuinbouw, nummer toegang 2.11.60, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LV / Tuinbouw, 2.11.60, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen