Terug naar zoekresultaten

2.10.20 Inventaris van de archieven van de Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname [1956-1966]; Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname [1966-1975], (1950) 1956-1975 (1977)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.20
Inventaris van de archieven van de Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname [1956-1966]; Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname [1966-1975], (1950) 1956-1975 (1977)

Auteur

W.M.E. Bruseker, J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1979 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan / Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname (TJP / VMOS )
Tienjarenplan / Ontwikkelingshulp Suriname

Periodisering

archiefvorming: 1956-1975
oudste stuk - jongste stuk: 1950-1977

Archiefbloknummer

K23107

Omvang

282 inventarisnummer(s); 16,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Missie van Deskundigen Tienjarenplan voor Suriname Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname

Samenvatting van de inhoud van het archief

In 1955 werd een Nederlandse Missie samengesteld om in Suriname toe te zien op de besteding van de Nederlandse financiële bijdrage aan het Tienjarenplan . Na afronding van het Tienjarenplan werden nog twee Vijfjarenplannen begeleid door een permanente vertegenwoordiging van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname.
In het archief bevinden zich stukken betreffende projecten ter verbetering van infrastructuur, aanleg van polders en andere droogleggingen, hulp op allerlei gebieden voor de landbouw, veeteelt, visserij en bosbouw, stukken van en over de Stichting Industriële Ontwikkeling Suriname, over nijverheid, onderwijs, waaronder veel over de bouw van nieuwe scholen, gezondheidszorg, volkshuisvesting en woningbouw en ook op het gebied van cultuur en sport. Verder nog stukken betreffende de rapportering over en begroting van het Tienjarenplan.
Daarnaast bevat het archief een groep apart gehouden bescheiden, voornamelijk correspondentie omtrent het Tienjarenplan en de Vijfjarenplannen met Surinaamse en Nederlandse overheidsinstanties en meerdere financiële overzichten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Tienjarenplan van Suriname is het eerste ontwikkelingsprogram, dat wordt geacht zelfstandig door de Surinaamse regering te zijn opgesteld. Dit plan werd ontworpen door de in 1951 opgerichte Stichting Planbureau Suriname en was het onderwerp van tal van besprekingen tussen de Surinaamse en Nederlandse regering enerzijds en andere hulpverlenende instanties anderzijds.
Bij de wet van 8 december 1955 (Stbl. nr.556) werd de Nederlandse regering gemachtigd om deel te nemen in de financiering van het Tienjarenplan. Ter uitvoering van deze financiering werd een Nederlandse missie ingesteld, die onder meer de Nederlandse regering moest adviseren omtrent de goed te keuren plannen van de Surinaamse regering en toe te zien op de nakoming van de door de Nederlandse regering gestelde voorwaarden bij de financiering en de juiste besteding der Nederlandse bijdragen. Een volledige tekst van de instructie van de missie is hierbij gevoegd.
Na de afronding van het Tienjarenplan in 1966 werden op dezelfde voorwaarden door de Surinaamse regering vijfjarenplannen voorgesteld, die eveneens door de Nederlandse regering werden medegefinancierd. Het personeel van de missie werd derhalve gehandhaafd en vormde een permanente vertegenwoordiging van de Nederlandse ontwikkelingshulp in Suriname. Tot aan de onafhankelijkheid van Suriname werden in totaal twee vijfjarenplannen (voor 1966-1971 en 1971-1976) ten uitvoer gebracht.
De Vertegenwoordiging van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname vond zijn huisvesting in de Nederlandse vertegenwoordiging in Paramaribo, thans de Nederlandse ambassade. Haar werkzaamheden werden overgenomen door een in de ambassade gevestigde vertegenwoordiging voor een Meerjaren Ontwikkelingsplan, dat in het kader van de onafhankelijkheid van Suriname door de Surinaamse en Nederlandse regering in 1974 werd vastgesteld.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Ook de archieven waren in de ambassade ondergebracht. Bestanddelen hiervan werden in 1977 door mevrouw W.M.E. Bruseker beschreven.
In 1977 werd het gedeelte van het bestand, dat door de administratie werd beschouwd als archief van de Nederlandse Missie van deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname naar Nederland overgebracht, alwaar het in het oud-archief van het Departement van Buitenlandse Zaken werd gedeponeerd.
In maart 1979 werd het archiefdeel dat naar Nederland was overgebracht, formeel door de directeur van het Kabinet van Nederlands-Antilliaanse Zaken aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De overgebrachte stukken bestaan uit twee bestanddelen: een geordend bestand dossiers, geregistreerd op een door de missie zelf opgestelde praktijkclassering, en een ongeordend bestand, bestaande uit series correspondentie en buiten de dossiers gehouden stukken. Onderzoek in de dossiers wijst uit, dat alle stukken betrekking hebben op de besteding van gelden aan concrete projecten. Dossierclassificaties binnen de omslagen hebben betrekking op de afdoening van autorisaties van gelden, bestemd voor deze projecten, zodat wellicht moet worden nagegaan of er een nauw verband bestaat tussen de dossierclassificatie en de begrotingsposten van het Tienjarenplan. De buiten de dossiers gehouden series en stukken hebben voor een (gering) deel ook betrekking op de vijfjarenplannen van 1966-1976.
Verantwoording van de bewerking
Het is niet na te gaan wélke series nu precies betrekking hebben op het Tienjarenplan als zodanig (de z.g. "gele copien"?) en welke als "algemene correspondentie" over alle elkaar opvolgende plannen moeten werden beschouwd (de serie "telegrammen"). Zonder samenvoeging met de nog te verwachten stukken van de Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname is een goed onderscheid van deze bestanden en bijgevolg een deugdelijke inventarisatie niet mogelijk.
Supplement
De inventarisnummers 161 tot en met 282 zijn het supplement op het archief van de Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname, 1956-1966, en van de Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname, 1966-1975, dat reeds is beschreven in een eerste deel. Een gedeelte van het supplement, ondergebracht onder de rubriek Stukken van algemene aard, is een aanvulling van de series "buiten de dossiers gehouden bescheiden", en valt buiten de structuur van het dossierbestand inzake het Eerste Vijfjarenplan.
Zoals reeds in een eerste deel beschreven, is het dossierbestand een van de vijf rubrieken van het archief van de V.N.O.S. Definitieve beschrijving kan eerst worden aangevangen na overdracht van nog vier rubrieken. De voorlopige toegang op de dossiers werd in 1977 door mevrouw W.M.E. Bruseker samengesteld en van een index voorzien. In 1979 werd het bestand via het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht en werd de nummering aan de plaats van het bestand in het geheel aangepast.
Het supplement is bewerkt door J.A.A. Bervoets.
Ordening van het archief
Aan de hand van mondelinge informatie van mevrouw Bruseker zou het totaal-bestand als volgt moeten worden onderverdeeld:
Archief van de Nederlandse Missie van deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname en van de Vertegenwoordiger van de Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname.
I. Stukken van algemene aard.
II. Stukken betreffende het Tienjarenplan.
  1. Correspondentie
  2. Autorisatiedossiers
  3. Overige stukken
III. Stukken betreffende het Eerste Vijfjarenplan. 1966-1971.
  1. Autorisatiedossiers
  2. Buiten de dossiers gehouden stukken (wellicht ook: Boekhouding?)
IV. Stukken betreffende het Tweede Vijfjarenplan. 1971-1975.
  1. Autorisatiedossiers
  2. Buiten de dossiers gehouden stukken (wellicht ook: Boekhouding?)
V. Stukken betreffende projecten van sociaal-economische en opvoedkundige aard (S.E.O.A.-dossiers). 1966-1975.
VI. Stukken betreffende Sticusa-projecten.
VII. Gedeponeerde stukken, afkomstig van bureau-ambtenaren (vgl. lijst nr. 158).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan / Nederlandse Ontwikkelingshulp in Suriname (TJP / VMOS ), nummer toegang 2.10.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Tienjarenplan / Ontwikkelingshulp Suriname, 2.10.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen