Terug naar zoekresultaten

2.05.81 Inventaris van persoonlijke archieven van enige bewindslieden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 1952-1998

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.81
Inventaris van persoonlijke archieven van enige bewindslieden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 1952-1998

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

02-11-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Bewindslieden
BuZa / Bewindslieden

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1952-1998

Archiefbloknummer

Z1

Omvang

794 inventarisnummer(s); 19,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Brinkhorst, mr. Laurens Jan (1937-)
Broek, Henri van den (1936-)
Dankert, Pieter (1934-2003)
Kooijmans, Pieter Hendrik (1933-2013)
Linden, Pierre René Hubert Marie van der (1943-)
Mei, drs. Durk Frederik van der (1924-2018)
Patijn, Michiel (1942-)
Pronk, Johannes Pieter (1940-)
Beyen, mr.dr. Johan Willem (1897-1976)
Eekelen, dr. Willem Frederik van (1931-)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken van diverse bewindslieden van Buitenlandse Zaken: ministers en staatssecretarissen, meest betreffende het buitenlandse beleid, maar ook met betrekking tot hun Kameractiviteiten.
Uit de periode 1952-1956 overwegend stukken over de naoorlogse verhoudingen tot Duitsland (schadevergoedingen en de grenscorrecties in de Eems-Dollard regio) en de uitbouw van de Europese integratie; uit de periode 1973-1977 hoofdzakelijk correspondentie over de Europese samenwerking. Verder zijn er verslagen van afgelegde werkbezoeken aan Australië en Japan en aan landbouw gerelateerde kwesties.
Uit de periode van de kabinetten Lubbers I t/m III van de jaren tachtig zijn er brievenboeken, agenda's, correspondentie, memoranda e.d. In hoofdzaak gaat het om voorbereidingen op en het afleggen van werkbezoeken, dossiers m.b.t. de EG maar ook het groeiend belang van de betrekkingen met Azië. Verder is er correspondentie met buitenlandse ambassades, bewindslieden en internationale organisaties als het Europees Parlement, de VN en het UNHCR. Ook is er correspondentie met het parlement en met overige ministeries. Tevens zijn er enkele stukken omtrent de paspoortaffaire.
De grote politieke thema's vanaf eind jaren tachtig tot begin jaren negentig zijn dominant aanwezig: het einde van de Koude Oorlog en de verhoudingen tot de nieuwe lidstaten in het voormalige Oostblok, de Duitse eenwording, de Golfcrisis uitlopend op de Golfoorlog, het uiteenvallen van Joegoslavië, het Akkoord van Schengen en het Verdrag van Maastricht.
Verder zijn er nog stukken met betrekking tot het beleidsterrein van Ontwikkelingssamenwerking in de jaren '90: correspondentie met diverse instanties en organisaties, personen en diverse bewindslieden; brieven en verslagen voor de Tweede Kamer. Verder over ondersteuning van diverse hulpprogramma's, de samenwerking met Indonesië en met Suriname en de Antillen. Tevens zijn er een aantal stukken m.b.t. de levering van defensiematerieel aan ontwikkelingslanden.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De biografische aantekeningen over de bewindslieden zijn opgenomen bij de beschrijvingen van de series en archiefbestanddelen, afkomstig van deze personen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
De op het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezige archieven die betrekking hebben op de werkzaamheden van de diverse bewindslieden zijn onder te verdelen in twee soorten. Enerzijds is er het zogeheten 'bewindsliedenarchief'. Dit omvat onder andere het persoonlijke archief van de minister of staatssecretaris dat aan het departement is geschonken. Daarnaast is er het archief dat in beheer is van het ministerie zelf, het zogeheten departementsarchief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A+B), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Bewindslieden, nummer toegang 2.05.81, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Bewindslieden, 2.05.81, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen