Terug naar zoekresultaten

2.05.48.23 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te New York, (1818) 1855-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.48.23
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te New York, (1818) 1855-1954

Auteur

J.C. Beth, G.J. Lasee

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Consulaat New York (Verenigde Staten)
Consulaat-Generaal New York

Periodisering

archiefvorming: 1855-1954
oudste stuk - jongste stuk: 1818-1954

Archiefbloknummer

Z21050

Omvang

; 364 inventarisnummer(s) 16,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal New York

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Consulaat te New York bevat voor de periode 1818-1954 diverse correspondentie waaronder verzonden brieven en agenda's. De werkzaamheden van het Nederlandse consulaat-generaal te New York waren vooral gericht op handels- en scheepvaartaangelegenheden en op bijstand en bemiddeling van in het ressort New York verblijvende Nederlanders: politieke aangelegenheden werden behandeld door het gezantschap, later de ambassade, te Washington. Het archief bevat ondermeer stukken over Nederlandse verenigingen, instellingen en organisaties in de V.S., stukken betreffende scheepvaartzaken en stukken m.b.t. overlijdens en nalatenschappen van individuen. Tevens zijn er stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog, zoals stukken inzake de uitwisseling van Nederlandse joden in bezet gebied tegen gevangen genomen Duitsers.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
New York is een metropool en havenstad in het Oosten van de Verenigde Staten van Amerika en bovendien de kern van een aaneengesloten stedelijk gebied dat zich uitstrekt van Zuid-New Hampshire tot Noord-Virginia en van de Atlantische kust tot de Appalachian Mountains. De "Westerse" geschiedenis van de stad begint in 1625, toen Hollandse kolonisten zich er vestigden. Een jaar later kocht Peter Minuit het eiland Manhattan van de Indianen. In 1628 was het fort Amsterdam voltooid en kreeg de nederzetting de naam Nieuw Amsterdam. Toen de Engelsen in 1644 de stad veroverden veranderden zij de naam in New York. In de 19e eeuw bracht met name de snelle groei van de stad grote problemen met zich mee. In 1863, midden in de burgeroorlog, was New York het toneel van de eerste grote racistische botsing. De afkondiging van de dienstplicht leidde toen tot hevige volkswoede, die zich ontlaadde tegen de negers. In het algemeen kan men zeggen dat vooral de sociaal/economische situatie in de stad in de tweede helft van de vorige eeuw zeer slecht was. De bevolking bleef maar toenemen, door met name immigranten uit de diverse Europese staten. Dit proces zou zich tot in de eerste helft van de 20e eeuw voortzetten. Steeds schrijnender werd eveneens het probleem van de onderlinge verhouding van de verschillende bevolkingsgroepen. In het noorden van Manhattan (Harlem) en in de Bronx en Brooklyn ontstonden grote zwarte getto's, die door de verpaupering haarden werden van onrust. De werkzaamheden van het Nederlandse consulaat-generaal te New York waren vooral gericht op handels- en scheepvaartaangelegenheden en op bijstand en bemiddeling van in het ressort New York verblijvende Nederlanders. Politieke aangelegenheden werden behandeld door het gezantschap, later de ambassade, te Washington. Tijdens de Tweede Wereloorlog werden diverse verenigingen en commissies in het leven geroepen ter behartiging van de belangen van Nederlandse vluchtelingen en tevens voor de wederopbouw van Nederland na de oorlog. In het tijdvak (1886) 1913-1954 werd Nederland te New York vertegenwoordigd door de volgende personen:
  • 1883-1911 J.R. Planten
  • 1912-1920 Mr. A. van der Sande Bakhuyzen
  • 1921-1923 Mr. D.H. Andreae
  • 1923-1939 W.P. Montijn
  • 1939-1942 J.A. Schuurman
  • 1942-1943 T. Elink Schuurman
  • 1943-1947 G.R.G. van Swinderen
  • 1948-1951 Mr. W. Knoop Koopmans
  • 1951-1954 A.G. Baron de Vos van Steenwijk
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het consulaat-generaal te New York 1886-1954 vormt een overlappend vervolg op het archief van het consulaat-generaal uit de periode 1818-1917. Het archief kent een vrij omvangrijk gedeelte stukken van algemene aard (agenda's), waarvan de periode 1952-1954 onbreekt, en een relatief klein gedeelte correspondentie. De correspondentie is door de diverse schonings-werkzaamheden zowel op de post zelf als op het departement behoorlijk gedecimeerd. De archiefvorming in de periode 1886-1952 is gebaseerd geweest op een eenvoudig rubriekenstelsel voorzien van Romeinse cijfers. De onderverdeling in deze rubrieken heeft mede door de voorgaande schoningswerkzaamheden tot gevolg gehad dat de omvang van de rubrieken nogal verschillend is. Ten einde er voor te zorgen dat een rubriek niet te groot en daardoor te onoverzichtelijk zou worden, is bij I ("Algemene Zaken") en V (Scheepvaartzaken) gekozen voor een nadere onderverdeling. Door middel van verwijzingen is getracht overlappingen van de rubrieken te verhelpen. Het archief is in 1960 aan het departement overgedragen.
Het archief van het Consulaat-Generaal te New York over het tijdvak (1886)1913-1954 is in 1993 overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Omvang
Voor de inventarisatie had het archief een omvang van 131 dozen (ca. 14.5 meter). Na schoning bedraagt de totale omvang van het archief 104 dozen (ca. 11.5 meter). Zie voor een overzicht van het vernietigde materiaal de "verklaring van vernietiging".
Verklaring van vernietiging betreffende het archiefblok (1886)1913-1954
De hieronder vermelde stukken afkomstig uit het archief van het consulaat-generaal te New York (Verenigde Staten van Amerika), (1886) 1913-1954 kunnen worden vernietigd volgens de richtlijnen van de vernietigingslijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1960).
  • Duplicaten van stukken
  • Doorzendingen
  • Stukken van protocolaire aard
  • Stukken waarvan het beleid en de afdoening elders liggen
  • Declaraties en facturen
  • Stukken m.b.t. reis en verblijfskosten
  • Stukken m.b.t. het opsporen van adressen van Nederlanders in het buitenland
Hoeveelheid: 27 dozen (ca. 3 meter) in opdracht van G.J. Lasee, 's-Gravenhage, 15 juni 1990
Verantwoording van de bewerking
Bij het Algemeen Rijksarchief berustte reeds het archief van het Consulaat-Generaal over het tijdvak (1818)1855-1911(1917). Na de overdracht zijn de twee blokken en de deeltoegangen daarop verenigd tot één blok met de enkelvoudige toegang 2.05.48.23.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Consulaat New York (Verenigde Staten), nummer toegang 2.05.48.23, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal New York, 2.05.48.23, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen