Terug naar zoekresultaten

2.05.348 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat, later het Gezantschap in Irak (Bagdad), 1934-1954

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Irak op het gebied van politiek, verkeer en economie, zoals het Koninklijke huis van Irak, economische hulpverlening aan Irak en de economische boycot van Israël door de Arabische staten.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.348
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat, later het Gezantschap in Irak (Bagdad), 1934-1954

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Irak
Gezantschap Irak

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1934-1954

Archiefbloknummer

Z269

Omvang

; 29 inventarisnummer(s) 0,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het..
Nederlands, Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Consulaat/Gezantschap in Irak (Bagdad), , 1934-1954

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Irak op het gebied van politiek, verkeer en economie, zoals het Koninklijke huis van Irak, economische hulpverlening aan Irak en de economische boycot van Israël door de Arabische staten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de jaren twintig van de vorige eeuw wees de Rotterdamse Kamer van Koophandel op de noodzaak van een Nederlandse vertegenwoordiging in Irak. De hoofdstad Bagdad lag op de handelsroute over land naar Iran en Bagdad nam als overlaad- en handelscentrum sterk in belang toe. Bovendien maakte de ontwikkeling van het luchtverkeer tussen Amsterdam en Batavia, Bagdad tot een voorname tussenlandingsplaats. Daarom werd in 1928 besloten een Nederlands consulaat in Bagdad te openen. Het ressort omvatte het gehele koninkrijk Irak en werd binnen het ambtsgebied van de Nederlandse gezant in Teheran (Iran) ondergebracht. De eerste twee consuls waren Britse handelaren die in Bagdad waren gevestigd. In de periode van dit archief (1934-1954) was de Engelsman Ernest Dwyer de Nederlandse consul in Bagdad.
Rond 1947 heerste er een discussie op het ministerie van Buitenlandse Zaken over hoe de Nederlandse vertegenwoordiging in Irak georganiseerd diende te zijn. De toenmalige Nederlandse gezant in Ankara rapporteerde dat de twee consulaten in Irak matig functioneerden. De Britten Dwyer in Bagdad en Davies in Basra hadden het te druk met particuliere zaken en dienden eerder Britse dan Nederlandse handelsbelangen.
In 1949 werd besloten een tijdelijke zaakgelastigde in Bagdad te plaatsen. Barend Piets werd aangesteld en mocht zich vanaf 1951 permanent zaakgelastigde voor Irak noemen. Het gezantschap nam in 1953 de zaken over van het consulaat te Bagdad, dat voornamelijk bestond uit het afgeven van visa. De vertegenwoordiging in Bagdad groeide in de loop der jaren uit tot een belangrijke post.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven van het consulaat Bagdad en het gezantschap Bagdad beslaan de jaren 1934 en 1949-1954. Bovendien bevinden zich in het archief stukken uit het gezantschapsarchief van Ankara die betrekking hebben op de voorbereiding van de vestiging van het gezantschap te Bagdad. Het consulaatsarchief bestaat slechts uit één dossier met stukken uit 1934 over de benoeming van consul Dwyer. Het materiaal van de periode 1928-1934 is verloren gegaan evenals een onbekende hoeveelheid bescheiden uit de periode Dwyer (1934-1953).
De archieven zijn reeds in Bagdad geschoond en in 1981 naar het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen. Het gezantschapsarchief bestond uit zeven agendaboeken en een dertiental dossiers. Bij de bewerking in 1984 door het ministerie van Buitenlandse Zaken is de oude ordening gehandhaafd.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Irak op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap, zoals het Koninklijke huis van Irak, economische hulpverlening aan Irak en de economische boycot van Israël door de Arabische staten.
Selectie en vernietiging
Het archief van het Consulaat/Gezantschap in Irak is in 1981 geselecteerd door de.ambassade. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2011 geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Alle bescheiden die tot dit archief behoren, zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het
archief en te vinden onder inv.nr. 30.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
De ordening zoals bepaald tijdens de eerdere bewerking in 1984 door het ministerie van Buitenlandse Zaken, is aangehouden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Irak, nummer toegang 2.05.348, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Irak, 2.05.348, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Deze toegang sluit aan bij: 2.05.190 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap, later de Ambassade in Irak 1955-1974.