Terug naar zoekresultaten

2.05.347 Inventaris van het archief van de Nederlandse Ambassade te Luxemburg, 1947-1965

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.347
Inventaris van het archief van de Nederlandse Ambassade te Luxemburg, 1947-1965

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Ambassade in Luxemburg
Ambassade Luxemburg

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1947-1965

Archiefbloknummer

Z268

Omvang

; 198 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, een gedeelte in het.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normaal geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Gezantschap/Ambassade Luxemburg, , 1947-1964

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Luxemburg op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, onderwijs en cultuur en wetenschap, zoals de Benelux en de Europese Economische Gemeneeschap (EEG), oorlogsschadeclaims van Nederlanders en Nederlandse bedrijven, emigratie van landbouwarbeiders naar Luxemburg, handelsverdragen, luchtvaartaangelegenheden, het Rijnverkeer en het Cultureel akkoord Nederland/Luxemburg.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Luxemburg op dezelfde wijze georganiseerd als in de vooroorlogse periode. Dat betekende dat de Nederlandse ambassadeur te Brussel, mr. B.Ph. Baron van Harinsxma thoe Slooten, tevens fungeerde als buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister bij het Luxemburgse Hof. Vanwege de politieke en economische ontwikkelingen (Benelux besprekingen) ontstond echter al spoedig de behoefte aan een meer permanent en nauw contact met de Luxemburgse regering, teneinde de Nederlandse belangen in het Groothertogdom doelmatiger te kunnen behartigen.
Daarom werd de zetel van het Nederlandse gezantschap bij het Luxemburgse Hof bij Koninklijk Besluit van 29 april 1947, nr. 50, van Brussel naar Luxemburg verplaatst. Baron Harinxma thoe Slooten bleef de functie van Nederlands gezantschap bij Luxemburg vervullen, maar de dagelijkse leiding van het gezantschap in Luxemburg werd opgedragen aan Jhr. G.L. van der Maesen de Sombreff in de hoedanigheid van tijdelijk zaakgelastigde. Hij werd in 1950 opgevolgd door de buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister H.A. Hooft. Hooft werd daarmee de eerste Nederlandse gezant bij het Luxemburgs Hof met Luxemburg als standplaats. Het besluit in 1955 van Nederland en Luxemburg om de wederzijdse gezantschappen te verheffen tot de rang van ambassade betekende de benoeming van Hooft tot ambassadeur. In ditzelfde jaar droeg hij de leiding van de ambassade over aan Jhr. mr. E.D.E. Teixeira de Mattos. In 1957 werd deze opgevolgd door dr. A.H. Philipse; na diens ambtsperiode van 1957-1959 volgde de benoeming van Jhr. O. Reuchlin.
Datum Gebeurtenis
1947-1950 G.L. van der Maesen de Sombreff, tijdelijk zaakgelastigde
1950-1955 H.A. Hooft, buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister
1955-1956 P.D.E. Teixeira de Mattos, bijzonder gevolmachtigd ambassadeur
1957-1959 A.H. Philipse, bijzonder gevolmachtigd ambassadeur
1959-1964 O. Reuchlin, bijzonder gevolmachtigd ambassadeur
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de diplomatieke vertegenwoordiging in Luxemburg over de jaren 1947-1964 werd in 1974 overgebracht naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij aankomst in Nederland bleek het archief ook bescheiden te bevatten uit de periode 1965-1974. Tevens bevonden zich bij het archief enkele stukken behorende tot het archief van de ambassade te Brussel. In totaal besloeg het archief ruim 2 meter. Bij het archief werd geen inventaris of inhoudsopgave aangetroffen; de agendaboeken en het accusatie systeem waren evenmin aanwezig.
De ordening van de bescheiden uit de jaren 1947 -1952 vond plaats aan de hand van een lettercode, tot stand gebracht door de afkortingen van diverse zeer ruim genomen onderwerpen samen te voegen (Pol. is politieke aangelegenheden, Mil. is militaire aangelegenheden etc.). De stukken uit de periode na 1952 waren ingedeeld volgens de huidige archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De stukken over de periode 1965-1974 kunnen ingevoegd worden in een later archief. De uit Brussel afkomstige stukken zijn gevoegd bij het archief van de ambassade te Brussel.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2010 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Luxemburg op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, onderwijs en cultuur en wetenschap. Te vinden zijn onder meer brieven en rapporten over onderwerpen als de Benelux en de Europese Economische Gemeenschap (EEG), oorlogsschadeclaims van Nederlanders en Nederlandse bedrijven, emigratie van landbouwarbeiders naar Luxemburg, handelsverdragen, luchtvaartaangelegenheden, het Rijnverkeer en het Cultureel akkoord Nederland/Luxemburg. Het archief bestaat uit twee delen: de periodes 1947-1952 en 1952-1964.
Selectie en vernietiging
Het archief van het Gezantschap/Ambassade in Luxemburg is 1981 geselecteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na selectie bleef 1,75 meter ter bewaring over. Vernietiging heeft plaatsgevonden volgens de vernietigingslijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2010 geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Alle bescheiden die tot dit archief behoren, zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Seleciedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse zaken. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude toegang (inventaris nummer 198). Bij deze toegang zit een onderwerpen/namenklapper.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
De ordening is conform de indeling van de bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1981. De inventaris is opgedeeld in twee perioden: 1947-1952 en 1952-1964. De ordening van de stukken uit de periode 1947-1952 vond plaats aan de hand van een lettercode, tot stand gebracht door de afkortingen van diverse zeer ruim genomen onderwerpen samen te voegen:
Code Alg.
Algemeen
Code Cons.
Consuls
Code C.D.
Corps Diplomatique
Code Ec.
Economische aangelegenheden
Code Fin.
Financiële aangelegenheden
Code Gez. P.
Persoonsdossiers
Code Hof
Hofaangelegenheden
Code Jur.
Juridische aangelegenheden
Code Op.Werk
Openbare werken
Code Pers.
Culturele aangelegenheden
Code Pol.
Politieke aangelegenheden
Code Soc.
Sociale aangelegenheden
In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Het archief is primair geordend op beleidsterrein. Secundair is er sprake van een onderwerpsgewijze ordening.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Ambassade in Luxemburg, nummer toegang 2.05.347, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ambassade Luxemburg, 2.05.347, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Dit archief sluit aan bij: 2.05.207 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap/Ambassade in Luxemburg, 1945-1974.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar