Terug naar zoekresultaten

2.05.342 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Iran (Perzië), 1946-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.342
Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Iran (Perzië), 1946-1954

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Iran (Perzië)
Gezantschap Iran

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1946-1954

Archiefbloknummer

Z263

Omvang

; 234 inventarisnummer(s) 2,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel van de stukken is in het. Een deel is in de talen,en
Nederlands
Engels
Frans
Perzisch

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse gezantschap en consulaat in Iran (Teheran), , 1946-1954

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Iran op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap, zoals het huwelijk van shah Mohammed Reza Pahlevi met Soraya in 1949, Iraanse orders voor Nederlandse bedrijven en de Iraanse olie-industrie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1946 werd W.P. Montijn benoemd tot zaakgelastigde van Nederland in Iran. Op het moment van zijn benoeming had hij al een indrukwekkende loopbaan achter de rug bij de consulaire dienst. In 1908 was hij in dienst getreden en hij was consul-generaal geweest in Montreal, New York, Berlijn en San Francisco. Vóór zijn overplaatsing naar Teheran had hij als gezantschapsraad te Canberra, Australië gewerkt. Teheran was zijn laatste consulaire post. In november 1950 vertrok hij uit Teheran en ging met pensioen. Zijn opvolger in Teheran was A.J. Schrikker. Ook hij had zijn sporen in de consulaire dienst ruimschoots verdiend. Hij was werkzaam geweest bij verschillende consulaten in Duitsland en was na de oorlog uiteindelijk consul-generaal te Hamburg geworden. Ook voor Schrikker was Teheran een eindstation. In maart 1953 beëindigde hij zijn werkzaamheden en werd hij afgelost door de zaakgelastigde J.H. Zeeman. De ex-marine officier Zeeman was in 1944 te Londen in dienst getreden bij Buitenlandse zaken. Vóór 1953 werkte hij in Zwitserland, Duitsland, India en op het departement. Slechts een jaar had hij de leiding op de post Teheran. In februari 1954 vervolgde hij zijn carrière als zaakgelastigde te Peking. W.J.G. Baron Gevers was voor zijn benoeming tot gezant te Teheran in februari 1954 ondermeer werkzaam als ambassaderaad te Londen. Tot 1959 bleef hij op de post Teheran en werd daarna ambassadeur in Israël.
Tussen 1946 en 1954 was de personeelsbezetting van de post Teheran niet erg groot. De chefs de poste werden bijgestaan door een gezantschapssecretaris en soms werd een Nederlandse secretaresse uitgezonden. Onmisbaar waren de lokale Iraanse hulpkrachten. Sommigen verrichtten jarenlang trouwe dienst, zoals de tolk Mahmoud Nakhdjevani, die al in 1927 in dienst was getreden en in 1949 beloond werd met een gouden eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau.
Het gezantschap fungeerde tussen 1946 en 1954 ook als consulaat. Nadat in 1946 het Nederlandse consulaat te Ahwaz definitief was opgeheven omvatte het ressort geheel Iran. Erg uitgebreid waren de consulaire werkzaamheden niet, doordat er in die tijd betrekkelijk weinig Nederlanders in het ressort verbleven. Daarnaast nam men de diplomatieke belangen van Luxemburg waar, een bezigheid die feitelijk weinig voorstelde.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de diplomatieke vertegenwoordiging in Iran over de jaren 1946-1954 werd in 1970 overgebracht naar het ministerie van Buitenlandse zaken. Het betrof een hoeveelheid van ongeveer 4 meter. Het archief is al in 1984 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf bewerkt.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Iran op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als het huwelijk van shah Mohammed Reza Pahlevi met Soraya in 1949, Iraanse orders voor Nederlandse bedrijven en diverse aangelegenheden met betrekking tot de Iraanse olie-industrie.
Selectie en vernietiging
Het archief is al in 1984 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf geselecteerd, op basis van de vernietigingsbeschikking van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 1960. Van de totale omvang (ca. 4 m1) is ongeveer de helft vernietigd, zodat het te bewaren archief 2 m1 beslaat. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2011 geen aanvullende selectie zal plaats vinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking. De voorliggende inventaris is een herbewerking van de oude toegang; deze is als archiefstuk opgenomen in de inventaris en te vinden onder inv.nr. 234. De oorspronkelijke ordening is aangehouden.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
Tot 1952 maakte men gebruik van een lettercode. Aan elke letter werd een rubriek toegekend. In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Het archief van Nederlandse Gezantschap in Iran (Perzië) is in 1984 geselecteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2011 geen aanvullende selectie plaats zal vinden.
Alle bescheiden die tot dit archief behoren, zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Iran (Perzië), nummer toegang 2.05.342, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Iran, 2.05.342, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief van de Nederlandse vertegenwoordiging in Iran over de periode 1955-1980 is al eerder bewerkt en overgebracht naar het NA. De inventaris van dit archief heeft de volgende titel:
2.05.191 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap, later de Ambassade, in Iran, 1955-1980. Ouder is het archief (2.05.230) Inventaris van het archief van Nederlandse vertegenwoordiging in Iran (Teheran), 1903-1945.

Archiefbestanddelen